• Оръжие +359 884 236 440 Облекло +359 885 711 677
Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Какво са кобурите? Защо всеки ловец се нуждае от кобури за пистолет?

  Какво са кобурите? Защо всеки ловец се нуждае от кобури за пистолет?

  С какво оръжие се ходи на лов? Е, с какво друго, освен с пушка, биха отговорили мнозина. Да, така е, използването на класическата двуцевка или пък на ловна карабина е приоритетен избор при преследване на дивеч.

   

  Но има и алтернативи. Какви могат да бъдат те? Някои се доверяват на екстравагантната идея да излязат в гората с пневматично оръжие. Сигурно има и такива, които изпробват праисторическите методи с лък в ръка, но това като цяло са изключения. Докато в същото време много ловци включват в арсенала си и късото нарезно оръжие. А когато носим такива огнестрелни средства, то ни трябват и кобури за пистолет.

   

  По отношение на използването на пистолети битува известна неяснота - позволено ли е и в каква степен да се употребяват за отстрел на дивеч. Сравнително актуални промени в нормативната уредба упоменаха вече, че късо нарезно оръжие, пригодено за ловни цели, е позволено да се използва при излет в гората.

   

  Тук трябва да се внимава с формулировката, тъй като действително въпросното огнестрелно средство не трябва да е стандартно бойно оръжие, а съвместимо с целите на лова. Ако подобно оръжие влиза в арсенала ни като основно или допълнително, то трябва да разгледаме и какви кобури за пистолети се предлагат и да се снабдим с такива, ако все още нямаме на разположение.

  Какво са кобурите за пистолет?

   

  Най-общо казано, това са калъфи за сигурно пренасяне на късо огнестрелно оръжие. Това не е просто аксесоар, а на практика задължителен елемент от нашата екипировка. Ако възнамеряваме да се движим с пистолет, независимо поради каква причина, и ако разбира се, разполагаме с необходимото разрешително за целта, то безусловно трябва да имаме и кобур. Забравете за гангстерските филми, в които някой от героите си запасва пищова в колана или си го скрива в чорапите. Пренасяме ли късо огнестрелно оръжие, трябва да го поставим и в необходимия за целта калъф.

   

  Кобурът трябва да се прикрепи към тялото, като има различни начини да се направи това. Един от вариантите е наистина да поставим въпросния аксесоар за пренасяне на късото огнестрелно оръжие на колана на панталоните. Но също така кобури за пистолет се хващат със специални ремъци, за да можем да ги носим под мишницата или в близост до хълбока. Нека да се спрем на някои от основните разновидности.

  Видове кобури за пистолет

   

  Можем да категоризираме тези продукти по няколко различни показатели. Единият е свързан с материала, от който е изработен съответният калъф за огнестрелно оръжие. На пазара ще открием изобилие в предлагането на кожени кобури за пистолети, които често са предпочитани заради своята здравина и надеждност. Използват се и текстилни калъфи за къси огнестрелни оръжия, които пък са търсени заради по-лесната поддръжка и възможност за почистване, както и поради това, че са по-леки. А все по-добра алтернатива са полимерните кобури, които са изработени по най-модерните методи и предоставят на потребителите актуалните технологични постижения.

   

  Друг метод за разграничение е конструкцията на предлаганите кобури за пистолети. Те биват затворени или отворени. При първия вариант прикладът на пистолета е покрит от калъфа, както и останалата част от оръжието. При откритите кобури хватката на късото огнестрелно не е затворена, което прави такива модели и по-удобни, когато е необходима по-бърза реакция. Могат да се намерят и разновидности според предназначението им за поставяне (поясно или раменно), според закопчаването и други.

   

  Кобури за Макаров

   

  Класическата марка от съветската епоха продължава да е популярна, въпреки че на пазара вече се предлагат и доста по-удобни и леки модели. Намирането на кобури за Макаров все пак не е трудно, особено при втората употреба, тъй като разпространението на този вид бойни оръжия не беше особено ограничено поради една или друга причина в предишни десетилетия. Друг е въпросът дали точно това огнестрелно оръжие е подходящо за ловни цели. Самият пистолет има голяма ударна сила, която не се вписва напълно в дефиницията за използване при преследване на дивеч. Но такъв пистолет се носи и за самоотбрана понякога, така че търсенето на кобури за пистолет Макаров не спира да е актуално.

   

  Кобури за скрито носене

   

  Как е по-подходящо да носим късото огнестрелно оръжие? При всички положения трябва да го закрепим и да го позиционираме така, че да не се вижда, да не предизвиква интерес и притеснение от страна на околните, а също така и да е максимално обезопасено. Затова се търсят предимно кобури за скрито носене на пистолет. Когато поставим късото нарезно оръжие на колана, то трябва да го покрием с връхна дреха, за да не се забелязва.

   

  Затова и по-удобни кобури за скрито носене са тези, които прикрепват около рамото или под мишницата. Може да се използват модели с по-отворен дизайн, за да бъде открит прикладът и да имаме възможност по-бързо да хванем и извадим пистолета, когато се налага. А в този случай това означава, че ни е необходим не само калъф за оръжието, но и система от ремъци за надеждно закрепване към тялото. Така ще бъдем сигурни, че пистолетът няма риск да се измъкне, изплъзне или падне при по-активни физически действия. При всички случаи обаче трябва да внимаваме в какво положение е огнестрелното оръжие, за да се избегне опасността от случаен изстрел, който може да нанесе неочаквани и понякога съществени поражения.

  Ползите от кобурите за пистолет

  Има ли нужда да обясняваме защо е важно и практически задължително да се използват кобури при носене на пистолети? Огнестрелните средства, за които се изисква издаване на разрешителни лицензи от съответните институции, могат да наранят и дори да причинят фатални последствия. Така че трябва да се подсигурят максимално при носене, особено ако се движим в среда заедно с други хора.

   

  По правило оръжието, което се използва за ловни цели, не трябва да се носи заредено в населено място. Дали в тази дефиниция попадат и пистолетите? Късото нарезно оръжие не е същото като ловната пушка, но все пак трябва да се избегнат максимално всякакви рискове.

   

  А освен грижа за безопасността, използването на кобур е от полза и за запазване на самото оръжие. По този начин се предотвратяват триене, удари, излагане на неблагоприятни метеорологични условия. Тук няма дилема - имаме ли пистолет, смятаме ли да го носим със себе си, трябва да разполагаме и с подходящия калъф за целта. Изключения не трябва да се правят.

   

   

  Добави коментар