• Оръжие +359 884 236 440 Облекло +359 885 711 677
Безплатна доставка за поръчки над 100лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Стрелбищата в България и къде може да ги открием. 2 предложения

  Стрелбищата в България и къде може да ги открием. 2 предложения

  Стрелбата в свободно време е любимо занимание на хиляди хора в България в няколко различни направления. Хобито може да се практикува както на открито, така и в закрити пространства, като и в двата случая трябва да се спазват безусловно изискванията за безопасност. Това занимание в разнообразните си прояви може да послужи като подходящ отдушник на натрупаното напрежение и емоционално натоварване, като винаги трябва да имаме едно наум и да внимаваме.

   

  Стрелбата като хоби 

   

  Къде може да се практикува стрелба като хоби? Ако говорим за огнестрелно оръжие, разбира се, първият и задължителен отговор е ясен - на стрелбището. Нямаме ли разрешително за притежание и съхранение, официално издадено от МВР, така или иначе нямаме право да използваме пистолет, пушка или каквото и да е средство от този тип (газовите не ги броим). А на лицензирано стрелбище може да се упражнява това умение, както и да се запишем на курсове по стрелба, ако проявяваме интерес към това да получим споменатия преди малко документ.

   

  Разрешителното със сигурност е необходимо на всички, които искат да практикуват ловна стрелба. Без преминаване на обучение за безопасно боравене с огнестрелни средства, полагане на изпит и официалното одобрение на институциите просто няма как да се практикува преследването на дивеч по легален начин. Има и алтернатива в това отношение, когато говорим за стрелбата на открито. Ловът не е единственото занимание, кото може да се упражнява под открито небе. Хобито може да бъде и вид спортно занимание като стрелба с лък или пък стрелба с въздушна пушка. И при тези варианти - напомняме го още веднъж - трябва да се спазват правилата за безопасност. Нито едно развлечение не трябва да коства здравето (а понякога, за съжаление, и живота) на друг човек 

   

  Ловна стрелба

   

  Това хоби изисква сериозна подготовка и инвестиране на средства в различни направления - оръжие и боеприпаси, качествена екипировка, оптически средства, аксесоари, примамки и т.н. Вече споменахме и задължителното разрешително. Няма как просто една сутрин да станеш по-рано, да обуеш старите ботуши и да се отправиш с двуцевката на рамо към близката гора. Изисква се и обучение в познаването и боравенето с оръжие, както и безусловно зачисляване към определена ловна дружина. 

   

  Така като занимание за свободното време можем да се насочим към ловна стрелба, ако сме готови да вложим време и средства, а не просто да опитаме и да видим дали ни харесва. Можем да го направим и просто да се разходим в гората с другите, но без пушка под ръка. Или пък с пневматично оръжие, успеваемостта на което е значително по-ниска от огнестрелното.

   

  Спортна стрелба

   

  Ако целта ни не е да преследваме дивеч, а да се състезаваме (с другите или със самите себе си), то можем да се отправим към стрелбището, когато пожелаем. Упражняването на спортна стрелба не е само за тези, които са се устремили към олимпийските медали - а в тези дисциплини България наистина има своите поводи за гордост. Не ни трябва никакво разрешително, ако искаме да стреляме по мишена с въздушен пистолет или въздушна пушка. Доста от лицензираните стрелбища позволяват да се упражнява и с огнестрелни оръжия, но това вече излиза по-скоро извън сферата на спорта.  Не е казано обаче, че трябва да сме само и единствено в залата. Спортна стрелба може да се практикува и на открито, когато става дума за дисциплина като скийт и трап. В България вече има специално изградени места за целта. Няма да е правилно да ги наричаме стрелбища, а по-точно стрелбищни комплекси. В тях можем да се упражняваме срещу заплащане, но има и други изисквания, които трябва да бъдат спазени.

   

  Стрелба с лък

   

  Като че ли този вид хоби, свързано с употреба на оръжие, изглежда най-сигурно. Може би е така - да, действително няма пушки, няма патрони, но това не означава, че не трябва да се придържаме към условията за безопасност. Стрелба с лък също може да донесе рискове, ако се подходи безотговорно.

   

  Иначе това занимание в огромната част от случаите се практикува на открито. Може и под покрив, но по-рядко, а и не е толкова интересно. Но пък не е като да отидеш на стрелбището, където си плащаш понякога единствено за боеприпасите. Освен лък, който за предпочитане трябва да бъде специално изработен, а не самоделка, трябва да имаме на разположение и други неща. Естествено, не можем без без стрели, както и без мишена за стрелба с лък. Тя трябва да бъде поставена така, че да отстои на достатъчно далечно разстояние от зони с по-активно присъствие или преминаване на хора. Вече можем да открием някои специално създадени места за стрелба с лък, така че не е нужно да се чудим на коя поляна да упражняваме това занимание.

   

  Кои стрелбища в България си струва да посетим?

   

  Така или иначе стрелбата като хоби в два от трите посочени случая е свързана с преминаване през стрелбището. В единия вариант, ловния, там се провежда практическата част от обучението, а при спортна стрелба цялата активност е на практика на закрития полигон. Освен състезанията, разбира се, но и те са в специално създадени за целта зали.

   

  Стрелковите клубове в страната са десетки, като могат да се открият както в големите градове, така и в някои по-малки населени места. Ако говорим за места за спортна стрелба, Пловдив или Чирпан, София или Червен бряг, Варна или Стара Загора - все има някакви варианти. Важно е да се запознаем с условията, да знаем позволено ли е и при какво условия да се внася собствено оръжие, заплаща ли се наем при използване на пистолет от съответната база и т.н. Нека да насочим по-конкретно вниманието си към някои от най-популярните стрелбища в страната.

   

  ВИП оръжейни комплекси - стрелбище София

   

  Това място е доста популярно, като получава преобладаващо позитивни отзиви в по-голямата си част. Интересът към използването на стрелбището на ВИП оръжейни комплекси винаги е голям поради редица причини. Локацията е удобна - намира се в столичния кв. Мусагеница на минута-две от изхода на метростанция Г.М. Димитров. Освен това, работи всеки ден без почивка, а в понеделник след 16 часа до затварянето в 22 часа има и намаление на цените за всички клиенти.

   

  ВИП оръжейни комплекси - стрелбище Варна

   

  В най-големия ни морски град също има къде да се упражняват уменията в спортната стрелба. Стрелбище ВИП във Варна работи всеки ден без неделя, когато е затворено. И отново както в столичния комплекс, понеделник е денят за промоции. Стрелбището е подходящо дори за напълно начинаещи, които ще получат необходимите инструкции. Освен това и за опитните стрелци има достатъчно качествени предизвикателства, а цените за упражняване на стрелковите умения са напълно достъпни. 

   

   

  Добави коментар