• Оръжие +359 884 236 440 Облекло +359 885 711 677
Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  На лов в България. Видовете пистолети и как да изберем правилния?

  На лов в България. Видовете пистолети и как да изберем правилния?

  Изборът на подходящо оръжие за лов е от ключово значение за успеваемостта и за цялостното качество на самото преживяване. За преследване на дивеч стандартно се използва двуцевка или карабина, създадена и предназначена за тази цел. А можем ли да носим пистолет при излет в гората? И какви видове пистолети са подходящи за това занимание?

   

  Носенето и употребата на късо нарезно оръжие не само не е забранено от законовите разпоредби, но и се допуска при сравнително наскоро направени нормативни изменения. Можете да срещнете противоречиви информации относно това дали за пистолет трябва да се получи специално разрешително, да се проведе нов курс, или това не е наложително. В общи линии, притежаването на късо нарезно оръжие е свързано с наличието на съответната правоспособност. И най-важното - позволено е, така че може да се мисли за този вариант.

   

  Ловът в България

   

  Използването на пистолет в гората е в по-голяма степен оправдано с цел самоотбрана, отколкото за отстрел на набелязания дивеч. При някои модели и видове пистолети, разбира се, може да говорим и за потенциал да се отстрелват определени представители на фауната, но отново говорим по-скоро за алтернативно оръжие, отколкото за основно такова.

   

  Изборът на късо огнестрелно средство за излет в гората трябва да бъде съобразен със спецификите и условията на мястото. Пистолет за ловни цели трябва да бъде снабден и с необходимите боеприпаси, както и да се носи в специален кобур, да се обезопаси максимално и да не правят експерименти с неразрешени конструктивни промени.

   

  Когато говорим за лов в България, трябва да сме наясно, че е категорично забранено да се използват автоматични оръжия. Употребата на полуавтоматичните огнестрелни се позволява, но при тях трябва да бъдат спазени съответните ограничения. При дългоцевните варианти например не трябва да има повече от един патрон плюс два в магазина. Късоцевното нарезно оръжие в много случаи може да се използва за подборен отстрел. При него се елиминират болни или заразени екземпляри от даден вид с цел съхраняване и подобряване на популацията, както и с идеята да се ограничи разпространението (обикновено на някой от хищниците като чакали и вълци), застрашаващо развитието на популации сред други видове дивеч.

   

  Видове пистолети и техните плюсове

   

  Основните видове пистолети се делят на полуавтоматични, при които патроните се нареждат в приклада (хватката), и револвери. Определено първите са за предпочитане, когато се използват за ловни цели. Револверът не е вариант, към който прибягват често опитните ловци, а и неговото приложение при преследване на дивеч отново не изглежда да е ясно дефинирано. Що се отнася до газовите оръжия, то такива могат да се носят в гората, но основно с цел самоотбрана. За поразяване на самия дивеч ползата от този вид пистолети е спорна, по-скоро незначителна. Но пък плюсът е, че за газови модели не се изисква разрешително за притежаване и носене.

   

  Кои са най-популярните и търсени марки, които могат да бъдат използвани и за ловни цели? Ще разгледаме варианти според страната на произход.

   

  Немски пистолети

   

  Германските продукти обикновено се свързват с високо качество и при огнестрелните оръжия това не е изключение. Коя марка немски пистолети може да свърши работа за ловни цели? Сред най-добрите предложения на пазара са тези на Heckler&Koch. Късоцевните оръжия на този производител са свързани с висока надеждност и много висока прецизност при стрелба. Не можем да пропуснем и други немски пистолети като Walter и Mauser например. Това са световноизвестни брандове, които предлагат разнообразни и висококачествени модели огнестрелни оръжия.

   

  Нерядко в тази група може да попадне и някоя марка австрийски пистолети. Това донякъде е грешно, но все пак има съвместни производства, така че не е съвсем извън категорията. В това отношение популярните Glock модели може би не са точно вариантите, които бихме си представили, че са подходящи за ловни цели. Моделите на производител като Steyr също трябва да се вземат под внимание.

   

  Руски пистолети

   

  Без съмнение най-популярната марка руски пистолети е Макаров. Подходящо ли е обаче това оръжие при излет в гората? Не е оптималният вариант, ще срещнем противници на такава алтернатива. И все пак сме чували истории как с Макаров е поразен глиган или друг дивеч. Възможно е, не изключваме изобщо да има истина в тези разкази.

   

  В днешно време която и да е марка руски пистолети трудно може да конкурира западните модели, които изглеждат като по-сигурния и надежден избор. Вероятно когато говорим за достъпна цена, може и да помислим за руските производители, но в такъв случай защо да не изберем сред някои от предлаганите български пистолети? Да, има и такива, макар че колкото и да е парадоксално, у нас не са популярни до такава степен.

   

  Турски газови пистолети

   

  Както вече стана дума, за газово оръжие не се изисква разрешително за преминат курс за боравене, не трябва да се държи изпит и т.н. В същото време знаем вече, че и при комшиите се произвеждат доста приемливи като цени модели.

   

  За какво може да са ни полезни популярните турски газови пистолети? Както стана дума и по-рано, този вид оръжия са предназначени предимно за самоотбрана. Не можем да се надяваме на ловни резултати, постигнати с газов пистолет. Но ако трябва да реагираме на непосредствена заплаха, то това е вариант за действие. Звучи странно да употребяваме газов пистолет за реакция срещу нападение в гората, но съвсем не е изключено да се прибегне до такава опция, и то успешно.

   

  Изобщо, предлагането на пазара е доста разнообразно, като изобщо не е задължително да се ограничаваме с изброените варианти.

   

  Какво пречи да се насочим към марка унгарски пистолети като FEG да речем? При всички положения западните брандове, които могат да бъдат от полза, са десетки. Можем ли да намерим белгийска марка пистолети? Да, разбира се, като в тази категория влизат и някои модели на Browning Hi-Power - основният бранд е американски, но има филиали и в Европа.

   

  Важно е какъв пистолет ще изберем за ловни цели, но не по-малко ключово е да го пренасяме и съхраняваме, съобразявайки всички изисквания за сигурност и безопасност. Дори и когато късото нарезно оръжие е по-скоро алтернативен или резервен вариант, трябва да се отнасяме максимално отговорно с неговото носене и употреба.

   

   

  Добави коментар