• Оръжие +359 884 236 440 Облекло +359 885 711 677
Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Револвери или пистолети? Как да изберем най-доброто оръжие

  Револвери или пистолети? Как да изберем най-доброто оръжие

  Кой е по-добрият вариант за късоцевно бойно оръжие? Дали е по-подходящо да се спрем на револвер, или на стандартния за нашите условия пистолет? Бърз и лесен отговор на такъв въпрос не е лесно да се даде, тъй като и двата вида огнестрелни имат своите силни и слаби страни, а ситуацията, в която се използват, както и състоянието, в което се намира съответното оръжие, играят съществена роля по отношение на неговата ефективност.

   

  Основната разлика между двата типа handguns се състои в тяхната конструкция. При револверите патроните се поставят в т.нар. барабан, като обикновено се зареждат един по един (има и уреди за улесняване на този процес). Пистолетите пък разполагат с пълнители, които обичайно се намират в приклада. Смята се, че при тях зареждането по принцип става малко по-бързо. Но пък според нормативните разпоредби у нас се получава така, че при този тип късоцевно оръжие не е разрешено да има патрон в цевта (камерата) при пренасяне и съхраняване. При револверите това на практика не важи, тъй като винаги един от проектилите е позициониран така, че да излезе през дулото. Но естествено, и тук трябва да бъде активиран предпазителят, когато оръжието не се използва.

   

  Изборът на подходящо оръжие

   

  Кои са най-добрите пистолети? За да се направи адекватна преценка при търсене на късоцевно бойно огнестрелно средство, трябва да сме наясно какви функции ще изпълнява и в каква обстановка се предполага, че е най-вероятно да се употребява. Мненията на специалистите за револверите натежават тогава, когато се търси шоковият ефект, без да е необходима толкова сериозна пробивна сила. Пистолетите пък имат предимството на по-голямата вместимост, тъй като пълнителите обикновено побират повече патрони, отколкото барабанът.

   

  По отношение на надеждността, повече точки печелят револверите. Засечките са рядкост, а дори и да се случи нещо подобно, барабанът просто превърта на следващата позиция, като оръжието отново е в готовност за използване. При пистолетите го има този проблем - заседне ли патронът, това създава затруднения, тъй като трябва да се извади ръчно, а това води до забавяне и невъзможност за употреба в рамките на определен времеви интервал, което може да се окаже решаващо. Но при правилна поддръжка и този вид бойно късоцевно би трябвало да работи безотказно. От друга страна за пистолетите се смята, че дават възможност за по-прецизно и бързо прицелване, като освен това и откатът е по-малък, в сравнение с револверите. От модел до модел обаче има разлика, така че и тук обобщенията срещат голям брой изключения.

   

  Най-добрите пистолети

   

  Възможността за бързо презареждане и по-лекият спусък правят този вариант по-предпочитан в редица ситуации. Но конкуренцията от страната на револверите по отношение на тяхната надеждност и по-лесна поддръжка също трябва да се вземе под внимание. Кои са най-добрите пистолети? Американските гиганти в това отношение като Colt, Smith & Wesson, Browning са сред най-високо ценените и в двете направления. Редица европейски производители обаче дават достоен отговор, като не можем да пренебрегнем изобретенията на Glock, Beretta, Sig Sauer, CZ и т.н.

   

  Независимо към кой от двата варианта се насочим, трябва да сме наясно, че ни е необходимо разрешително за притежание, носене и използване. То се придобива след преминат курс за безопасно боравене, както и след положен изпит по него. Необходимо е да се докаже и психологическата пригодност на желаещия да има такъв лиценз, както и да се оцени рискът от незаконни прояви. Тези изисквания не се поставят, когато говорим за пневматични оръжия.

   

  Най-добрите въздушни пистолети

   

  Какво можем да очакваме от такова средство за стрелба? Ясно е, че пневматичните модели нямат ударната поразяваща сила на огнестрелните. Дори и най-добрите въздушни пистолети не могат да се мерят с по-посредствени револвери например. Но това не е и тяхна цел.

   

  Пневматични оръжия обикновено се използват за спортни цели. Има ентусиасти, които ги вземат с ловно предназначение, но при този вариант шансовете за успех са значително по-ниски. Все пак сред най-добрите въздушни пистолети ще споменем модели на марки като Umarex, Colt, Browning, Walther, като това не изчерпва опциите.

   

  Най-добрите бойни пистолети

   

  При толкова качествени марки и изпипани високотехнологични модели не е проста задача да се даде отговор на въпроса кои са най-добрите пистолети. Ще посочим няколко примера, без да претендираме за изчерпателност и без да оформяме класиране на посочените модели.

   

  Едни от най-добрите бойни пистолети са тези на Glock. Австрийският производител е изградил репутация на пазара, благодарение на редица свои модели, които намират широко приложение. Glock 19 Gen 5 са сред най-предпочитаните оръжия. Моделите на Sig Sauer също получават високи оценки, като особено тези от серията 320 и P210 са сред високо котираните. Доста модерни и достъпни варианти намираме и в продуктовата листа на Heckler&Koch. Разнообразни варианти откриваме и сред моделите на Ruger, които са сред най-достъпните на българския пазар. Не пропускаме да споменем и бранд като Beretta. Италианският производител се слави със своята компактност и висока ефективност. Без съмнение можем да назовем и други марки в списъка с най-добрите бойни пистолети като Stoeger, Walther, CZ, Taurus и други.

   

  Най-добрите револвери

   

  Този тип сякаш е по-слабо предпочитан по нашите земи, но със сигурност най-добрите револвери не отстъпват на качествените пистолети. Ако търсим огнестрелно с барабан, на коя марка можем да се доверим? Оказва се, че Ruger предлага богат избор в това направление. Естествено, когато говорим за револвери, сред еталоните в категорията са продуктите на Smith&Wesson. Но ако търсим най-добрите револвери за всички времена, то в класациите попадат много модели на Colt, които се използват и до ден-днешен.

   

  Могат ли да се използват револвери за лов? Това отново не е често срещана практика у нас. А често за истински майстори се смятат тези, които тръгват за дивеч, въоръжени с огнестрелно средство с барабан.

   

  Най-добрите газови револвери

   

  Още веднъж излизаме от територията на оръжията, за които се изисква специално разрешително. Газовите пистолети като цяло се използват за самоотбрана, като при тях има и по-свободен режим на закупуване и придобиване. Няма нужда да се преминава обезателно през курс за боравене, но и самото оръжие не трябва да се преправя в бойно, ако има такава възможност. Газови револвери като цяло се използват по-рядко, вече стана дума за цялостно по-ниската популярност на оръжията с барабан в страната. А те могат да се смятат за отлична алтернатива при търсене на средство за самоотбрана.

   

  Споровете могат да продължат до безкрай. Каквото и оръжие да изберем, трябва да се отнасяме отговорно към неговото съхранение, пренасяне и употреба.

   

   

  Добави коментар