• Оръжие +359 884 236 440 Облекло +359 885 711 677
Безплатна доставка за поръчки над 100лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Мечове и саби. Оръжия с богати история и приложение

  Мечове и саби. Оръжия с богати история и приложение

  Това са най-традиционните оръжия в цялата човешка история, но в днешно време е доста по-вероятно да видим саби и мечове само по стените в музеите или в някоя богата частна колекция. Хилядолетия наред обаче именно това са най-често използваните средства за водене на бой и дори за печелене на войни. И сами по себе си някои от тези хладни оръжия са се превърнали в творения на изкуството, които имат невъобразимо висока стойност, ако изобщо се продават.

   

  Е, има и такива, които се намират на пазара и сега, а те вече са модерни версии на традиционните видове саби или мечове. Това си има и своите предимства, тъй като познанието за свойствата на металите се увеличава и подобрява непрекъснато. Освен това, технологичните новости и прогресът в тази посока спомагат за създаването на все по-усъвършенствани изделия. Да, те все по-рядко служат за бой, за причиняване на наранявания (включително смъртоносни) или за военни цели. И при все, че поне в западния свят се купуват предимно с декоративни цели, красивите на външен вид мечове или саби трябва да бъдат здрави и да секат и да режат така, както това се е случвало преди 200-300 години.

   

  Кратка история на сабята

   

  Хладните бойни оръжия с едностранно острие съществуват още от Античността. Още в Древен Египет и Шумер се използват подобни средства за водене на бой, само че са извити навътре, т.е. наподобяват повече на сърп. Прототипът на сабята се появява някъде около VI век, за да се развие до това, което познаваме като модерен вариант, две столетия по-късно сред тюрко-монголските племена в евразийските степи. Именно благодарение на тях и на маджарите това оръжие достига и до Европа към края на първото хилядолетие след Христа. 

   

  Въпреки това, трябва да измине още доста време, преди сабята да стане стандартно средство за водене на битки във всички модерни армии. Смята се, че това се случва през XVI-XVII век, когато някои класически разновидности на леко извитото хладно оръжие се използват от унгарските и полско-литовските войски. През 19-ото столетие, особено по време на Наполеоновите войни, сабята е част от снаряжението на тежката артилерия. Оттам насетне огнестрелните оръжия взимат превес при водене на боевете, като хладните от типа на мечове и саби все повече отстъпват на заден план, за да имат реално присъствие за последно по време на Първата световна война (но и в нея вече не са от съществено значение).

   

  Оттогава сабята се употребява много повече като церемониален атрибут, отколкото като реално бойно средство. Но това не означава, че моделите, които се изработват в последните години, имат единствено декоративни функции и не могат да причинят наранявания, ако се използват.

   

  Видове саби и мечове

   

  Ако не правите разлика между меч и сабя (в което по-скоро се съмняваме) или ако се чудите защо не сме пояснили какво отличава двата вида хладни оръжия (което би било напълно логично), то тук идва моментът да конкретизираме. Да започнем с това, че сабята е вид меч с конкретни характеристики. Прави мечове се използват в Европа и генерално около Средиземноморието още в Античността. Мечът обикновено е с две режещи страни (макар че има и едностранни), докато сабята винаги е само с едно острие. Мечът стандартно е прав, докато сабята винаги е извита назад, т.е. по-широката ѝ страна е режещата. Тя е и доста по-лека, като почти неизменно има протектор на хватката, което невинаги присъства при правото хладно оръжие.

   

  Ето основните видове мечове - без сабите и без да се спираме на множеството варианти в Античността:

   

  ●Каролингски меч

  ●Парамерион

  ●Романски меч

  ●Дълъг меч

  ●Цвайхендер

  ●Есток

  ●Кацбалгер

   

  А какви са най-популярните разновидности на сабята:

   

  ●Шамшир (Персия)

  ●Талвар (Индия)

  ●Калъч (Османска империя)

  ●Полско-унгарска сабя

  ●Кавалерийска сабя

  ●Шашка

   

  Тук дори не засегнахме богатото разнообразие от хладни оръжия, създавани хилядолетия наред в Далечния Изток. Специално на едно от тях - катана меч, ще се спрем към края на материала.

   

  Български саби и мечове

   

  И двете разновидности на хладните бойни оръжия се използват още в първите векове след основаването на България като държава на Балканския полуостров. Можем да кажем, че българските войски са сред първите в Европа, които използват сабята като средство за водене на битки. Доказателство за това е археологична находка като сабята от Върбица, датирана още от края на VII или началото на VIII век. По време на Първото българско царство правите мечове също са често срещани, като тяхната употреба намалява в годините на Второто българско царство, за да отстъпи място на извитите саби и други видове хладно оръжие.

   

  Извита сабя

   

  По дефиниция сабята е с лека извивка, като по-дългата част е тази на острието. Като цяло, едностранно режещите дълги хладни оръжия са на почит при българските войски още от Средновековието, а освен това се използват интензивно и от хайдушките чети по време на Османското владичество. Срещат се различни видове извита сабя, като няма съмнение, че се взаимства и от османския калъч, и от руско-кавказката шашка. На по-късен етап, най-вече след възстановяването на българската държава, официалните армейски хладни бойни оръжия не са с толкова силно изявена парабола на острието.

   

  Българска офицерска сабя

   

  Историята тук не е много дълга, тъй като обхваща едва няколко десетилетия след Освобождението. Примери за стандартната българска офицерска сабя можем да открием в музеите, най-вече във Военно-историческия. Както при бойните варианти, така и при т.нар. парадни модели откриваме, че те не са толкова силно извити, както някои други, срещани в Азия и Евразийските степи. В днешно време българската офицерска сабя има само церемониално предназначение.

   

  Катана меч

   

  Стана дума вече за култовия японски меч, с който западният свят като че ли се запозна сравнително наскоро, и то най-вече от филми, снимки и други образци на масовата култура. Като форма традиционният катана меч може би до известна степен напомня повече на сабята, тъй като е извит и едностранно наострен. От друга страна обаче японското хладно оръжие се използва в бой предимно с двете ръце. А това го доближава по-скоро до начина на употреба на стандартните прави мечове. Катана е особено популярно в последните години хладно оръжие, което отново все пак се купува и притежава най-вече с декоративна цел, но не трябва да се забравя, че има и своите безспорни поразяващи качества.

   

   

  Добави коментар