• Оръжие +359 884 236 440 Облекло +359 885 711 677
Безплатна доставка за поръчки над 100лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Най-добрите въздушни пушки. Китайски, немски, италиански, руски, турски или американски пушки да използваме на лов?

  Най-добрите въздушни пушки. Китайски, немски, италиански, руски, турски или американски пушки да използваме на лов?

  Въздушните пушки са предназначени за спорт, но могат ли да се използват и за преследване на дивеч? Първосигналният отговор често е свързан с отрицание, но всъщност пневматичното оръжие има своето приложение и в тази дейност. Сред най-предпочитаните пушки за лов откриваме и неогнестрелни такива по смисъла на закона, което пък им дава някои безспорни предимства.

  Най-добрите ловни пушки

  Кое е оптималното оръжие за излизане в гората? Тук вероятно 100 души с опит ще дадат поне 95 различни мнения. Често се смята, че най-добрите пушки за лов са набраздено-цевните, тъй като предлагат по-висока точност на големи разстояния - отклонението може да бъде няколко сантиметра или дори милиметри на дистанция от няколкостотин метра! Но и гладкоцевните пушки имат своите плюсове и почитатели, особено при по-близка стрелба.

  Спорът кои са най-добрите ловни пушки може да се води до безкрай. Някой би ли намесил и пневматичните оръжия? Малко е вероятно, но се оказва, че все по-често въздушни пушки се използват и в гората, при това не само у нас, но и в други страни по света.

  Каква е логиката да се насочим към пневматично оръжие при преследване на дивеч? Първо, не се изисква разрешително, каквото е задължително за огнестрелното оръжие. Да, въздушните пушки също трябва да бъдат регистрирани надлежно - задължително е, ако кинетичната енерги надхвърля 24 джаула, да се вписват в определени параметри. Но не е необходимо да се преминава курс за боравене, да се полагат изпити и да се чака за редица документи. А с някои качествени американски, руски или немски въздушни пушки могат да се отстрелват различни видове дивеч - птици, дребни бозайници, дори според някои мнения и по-едри видове като елени и диви свине.

  Особеностите на видовете пушки за лов

  Огнестрелните оръжия за лов най-общо могат да се разделят на гладкоцевни и набразденоцевни. При втория вид по вътрешната повърхност на изходните цилиндри са оформени канали, които придават допълнително ускорение на патроните и ги изпращат по-далеч с по-голяма точност. При гладките пушки за лов цевите са с равни повърхности и задоволителна прецизност се постига на по-близки разстояния.

  При огнестрелните се разчита на химическа реакция, докато при пневматичните пушки за лов принципът е изцяло в полето на физиката. Въздухът се нагнетява много бързо, за да придаде търсената ударна сила на боеприпаса.

  А какво представляват те? При въздушните пушки се стреля с плоски сачми, които се различават от тези, които откриваме в патроните на класическите ловни двуцевки. Нека да видим кои са някои от най-популярните пневматични решения.

   

  Kитайски въздушни пушки

  Пазарът е пълен с продукти, произведени в най-многолюдната държава на света, като не за всички тях мнението е особено високо. Но когато говорим за китайски въздушни пушки с марката Meteor, отзивите са подчертано позитивни. Голяма част от моделите на този бранд надхвърлят кинетична енергия от 24 джаула, което означава, че трябва да бъдат регистрирани при придобиване. А пневматично оръжие като Meteor 90 Combo/3-7x20 придава начална скорост на сачмата от над 200 км/ч, което е предпоставка за добра успеваемост при слаб вятър и използване на качествена оптика.

  Немски въздушни пушки

  Щампата Made in Germany винаги създава очаквания за високо качество. И когато става дума за немски въздушни пушки Umarex, стандартът наистина е на високо ниво. При този производител откриваме изключително модерни неогнестрелни оръжия, като освен със сачми, има модели от линията на германската фирма, които използват стрели. Звучи като някакъв хибрид между пушка и арбалет, а всъщност е доста интересен и най-важното - ефективен. Дизайнът е на изключително ниво, прецизността също е завидна. Е, малко по-скъпи са от китайските алтернативи, но все пак говорим за немски въздушни пушки.

  Италиански ловни пушки

  Отправяме се към Апенините, а там не липсват алтернативи. Разбира се, стигне ли се до темата италиански ловни пушки, на преден план излизат известни марки като Beretta и Benelli. Това са огнестрелни оръжия от висока класа, които са предпочитани от много ловци. Същите производители все пак имат и серии от пневматични пушки, които могат да бъдат използвани както за спорт, така и за лов. Бранд като Fabarm също набира все повече почитатели в последно време.

  Руски ловни пушки

  Някой съмнява ли се, че в Русия са майстори при създаването на оръжия? Можем да намерим редица варианти за лов с щампата “Сделано в России”. В последно време вносът на такива оръжия все пак е по-ограничен, но интересът към качествените руски ловни пушки не изчезва.

  Турски ловни пушки

  Комшиите също има какво да предложат. Марки като Huglu, Vursan и Hatsan се използват и на доста места извън пределите на страната. Но когато става дума за турски ловни пушки, трябва да добавим и някои модели на Escort и Stoeger също се произвеждат при югоизточните ни съседи. Ловните полуавтомати от Турция са надеждни, въздушните пушки обаче сякаш не са толкова популярни.

  Американски въздушни пушки

  Как ще ги стигнем американците? С пневматично оръжие е най-лесно. Шегата на страна, можем да изброим поне една дузина качествени американски въздушни пушки. В този списък можем да поставим AirForce Texan, Crosman Benjamin Trail, Benjamin Bulldog. А сред най-популярните марки на самия пазар в Щатите е Gamo. Самият производител всъщност е базиран в Каталуния, но разширява бизнеса си и отвъд Атлантика, а мнозина смятат дори, че Gamo е серия от американски въздушни пушки.

  Именно в Северна Америка концепцията за все по-сериозно използване на пневматични оръжия по време на лов трупа популярност. Тази идея се пренася и при нас, където преследването на дивеч с въздушни пушки винаги е имало своите поддръжници. Друго си е, когато замирише на барут, но и това не е лош вариант.

  А след всичко казано дотук, да не пропуснем да споменем и още един плюс на пневматичните пушки за лов. Цената им е значително по-достъпна от тази на огнестрелните модели. А има доста ситуации, в които евтини китайски въздушни пушки могат да ни свършат достатъчно добра работа при преследване на дивеч. И въпреки че не се огнестрелни, с тези оръжия също трябва да се внимава и да се спазват всички мерки за безопасно боравене.

   

  Добави коментар