• Оръжие +359 884 236 440 Облекло +359 885 711 677
Безплатна доставка за поръчки над 100лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Средства за самозащита: Какво е позволено и какво не?

  Средства за самозащита: Какво е позволено и какво не?

  Рядко се замисляме, че ежедневието може да ни предложи опасни ситуации. Но когато се изправим пред заплаха, добре е да бъдем малко или много подготвени. Не можем да реагираме винаги и своевременно на всеки риск, но поне имаме вариант да се снабдим със средства за самозащита, които са достъпни като цена и позволени от закона.

   

  Видове средства за самозащита в България

   

  Всеки има право да се грижи за собствената си сигурност. Нормативната уредба в страната дава възможност на гражданите да потърсят варианти за самозащита, за които не се изисква издаването на специални разрешителни за притежание и употреба. Сред най-популярните опции за предпазване от опасности можем да споменем спрей за самозащита, електрошок, различни видове палки и бухалки.

  В списъка на позволените средства за самозащита попадат и газовите пистолети. Те трябва да бъдат закупени от лицензирани търговци, като бъдат регистрирани и са конструирани така, че нямат възможност за преправяне в бойно оръжие.

  Използването на огнестрелни средства е много краен вариант, като за притежаването на такива се изисква наличието на специално разрешително.

  Употребата на хладно оръжие и на уреди, способни да нанесат значителни телесния поражения като боксовете, също са варианти, които трябва да се избягват. В крайна сметка, има достатъчно разрешени оръжия за самозащита, които могат да свършат работа.

   

  Спрей за самозащита

   

  Този вариант за самоотбрана е сред най-популярните, защото от една страна е лесно достъпен като себестойност, а освен това има доста добра ефективност в стандартната ежедневна ситуация. Най-евтините лютиви спрейове могат да се открият на цена дори около 10 лева, а и по-скъпите модели не изискват кой знае каква инвестиция. Но това, което превръща спрея в най-доброто средство за самозащита според мнозина, е възможността на секундата да извади от строя потенциален агресивен индивид, заплашващ нашата сигурност и здраве. Едно пръскане със спрей за самозащита може да обезвреди застрашаващия ни агресор за достатъчно дълго време така, че да успеем да напуснем съответното място или за да повикаме помощ.

   hand and spray

  Електрошок за самозащита

   

  Това също е доста търсен и ефективен вариант за самоотбрана. Снабдяването с електрошок за самозащита е добро решение за мнозина, тъй като отново не се изисква да бъде похарчен кой знае какъв финансов ресурс, а резултатите при критична ситуация са налице.

  Прилагането на електрически удар срещу нападателя е сред най-ефикасните действия за гарантиране на нашата сигурност. В същото време трябва да е ясно, че при употреба на такива средства за самозащита не се нанасят трайни вреди на друг човек, а просто агресивният към нас индивид бива изваден от играта за известно време. Силата на електрическия шок е достатъчно добре преценена, за да осуети агресивните намерения на този, към който се прилага, без да го убие.

  Електрошок за самозащита е достъпно решение, като различните модели струват обикновено между 50 и 100 лева. И също като спрея за самозащита, това средство е достатъчно компактно и може да се побере във вътрешен джоб или дамска чанта.

   

  Оръжия за самозащита

   

  Сред позволените средства за самоотбрана можем да посочим и различни видове пособия за нанасяне на удар срещу потенциален застрашител. В тази графа попадат палки и тонфи с различни размери, които могат да се сгъват и разгъват, да се пренасят лесно и да влизат в употреба при възникване на опасна ситуация.

  Сред позволените оръжия за самозащита популярност набират и тактическите химикалки, които могат да бъдат особено надеждни. При тези опции за самоотбрана трябва да се усвоят и определени бойни техники за самозащита, за които ще стане дума след малко.

   

  Бухалки за самозащита

   

  Използването на такова средство за самоотбрана намира приложение най-вече при нападение в района на дома. Носенето на бухалки за самозащита на улицата не е най-удобният и компактен вариант, а и се набива на очи. От друга страна, именно последното може да бъде достатъчно добър аргумент, който да откаже потенциални нападатели. Но също така е възможно да създаде проблеми с органите на реда, въпреки че бухалките не са забранени от закона.

   

  Ключодържател за самозащита

   

  Едва ли всеки би се сетил за подобен вариант за самоотбрана, но той се оказва доста ефикасен в някои ситуации. Един ключодържател за самозащита може да бъде конструиран така, че да ни позволи да се предпазим срещу потенциална агресия, без нападателят да подозира, че имаме средство за отбрана. На пазара се предлагат ключодържатели, при които може да се комбинират стандартните функции с тези на тактическа химикалка. Срещат се и модели, при които се прикрепва и мини вариант на спрей за самозащита.

   

  Бойни техники за самозащита

   

  За да можем да се предпазим максимално ефективно срещу агресивна атака, в много ситуации трябва да използваме и адекватни движения. Овладяването на бойни техники за самозащита повишава надеждността при използване на средства като тактическа химикалка например. Тук често се използва методът куботан, който се базира на древните японски оръжия за самозащита, известни като явара. Усвояването на някои умения от източни бойни дисциплини като айкидо и винг чун също може да бъде от съществена полза в условията на самоотбрана.

  Сред по-специфичните средства за самозащита можем да споменем и кучегоните. Човек може да стане обект на физическа агресия не само от страна на друг човек, но и на някои породи при четириногите. Срещу кучетата обаче има и други методи освен прилагане на физическа сила, която в доста случаи не е толкова ефикасна. Кучегоните работят с ултразвук, който въздейства на животните и ги кара да се чувстват дискомфортно, докато в същото време по никакъв начин не влияят на човека, употребяващ това средство.

  Най-важното, което трябва да запомним за самоотбраната, е че целта не е да се приложат фатални поражения на нападателя или да се нанесат трайни физически травми. Използването на средства за самозащита на първо място гарантира нашата сигурност, като неутрализира обекта на агресия и го прави временно неспособен да повтори атаката си и да ни застраши отново. Трябва да запомним, че самоотбрана не е равносилно на саморазправа и че прилагането на наказание за физическо нападение не е наша отговорност. Наше право е да можем да защитим себе си и близките си тогава, когато има реална опасност. А средствата за самозащита, за които не се изисква издаване на разрешително и регистрация, са достатъчно достъпни за повечето граждани.

  Добави коментар