Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Дрехи за лов. От какво има нужда всеки ловец?

  Дрехи за лов. От какво има нужда всеки ловец?

  За всеки ловец е важно не само какво оръжие ще носи в гората, но и как ще бъде облечен. Екипирането с качествени дрехи за лов е ключово както за успеха в преследването на дивеча, така и за здравето, сигурността и усещането за комфорт на хората, които практикуват това занимание. Някои отварят гардероба и просто посягат към стари и износени одежди, които няма да им е жал да изцапат или скъсат. Но ето всъщност от какво имат нужда ловците.

   

  Видове дрехи за лов

  Какво включва ловната екипировка? Буквално всичко - от главата до петите. Сред различните видове ловни дрехи можем да споменем следните:

  ●Якета

  ●Жилетки, суичъри, пуловери

  ●Ризи

  ●Блузи и тениски

  ●Елеци

  ●Панталони

  ●Чорапи

  ●Бельо, включително термобельо

  ●Ръкавици

  ●Шапки

  Всички изброени одежди могат да бъдат част и от ежедневното ни облекло. Какво тогава прави тези дрехи за лов по-специални? Най-важното, което трябва да се каже, е че всеки елемент от екипировката е създаден с конкретното предназначение да бъде използван по време на лов. Това не изключва варианта яке, пуловер или панталон за лов да бъдат използвани и при други дейности сред природата като по-продължителни планински преходи например. 

   

  Какви ловни дрехи са ни необходими?

  Това, което отличава моделите, фигуриращи в каталозите на реномираните ловни магазини, от всекидневното облекло, се състои най-вече в материята и начина на изработка. Качествените дрехи за лов трябва да осигуряват високо ниво на топлоизолация и на защита от влага, като в същото време е силно препоръчително да предлагат и висока степен на дишаемост. Последната дума може би звучи странно, но има такъв термин в лова - дрехите трябва да “дишат”, т.е. да осигуряват добра вентилация. А освен това, материята на едно яке или елек за лов не трябва да създава много шум, защото това е контрапродуктивно при преследването на дивеч.

  И разбира се, екипировката при излизане в гората трябва да бъде съобразена със сезона. Когато отиваме за дивеч в края на лятото, вероятно няма да ни трябва яке, а ще бъде по-подходящо да си сложим елек за лов. Съответно, през зимата пък се налага да се обличаме по-плътно, но това не означава, че самите дрехи за лов трябва да са дебели. Напротив, използва се принципът на луковите пластове - повече на брой по-тънки одежди, отколкото една или две по-масивни. А ловна шапка например се носи и зиме, и лете - в мразовитите месеци ни пази от студа, а в горещината - от слънцето. 

  Нека да се спрем по-конкретно на някои от най-важните елементи от ловното облекло.

   

  Яке за лов

  Всеки ловец има нужда от яке, защото голяма част от активния сезон се простира в студените месеци, когато температурите падат до едноцифрени или отрицателни стойности. Качествените модели са изработени от специални материи, най-често от рециклиран полиестер, при който самата конструкция на тъканта е такава, че да осигурява ефективно задържане на топлината при мразовити условия. Също така е важно едно яке за лов да разполага с добра вентилация, както и да позволява на ловеца да бъде достатъчно мобилен, независимо от сезона. Естествено, не е без значение дали има и повече джобове, за да могат да се пренасят различни аксесоари. И както стана дума по-рано, якетата за ловци са плътни, но не дебели. Това дава възможност да се действа гъвкаво според конкретните метеорологични условия.

   

  Панталони за лов

  Екипирането с подходящите панталони за лов е не по-маловажно от адекватния избор на яке. За долните крайници също трябва да се избират модели, чиито дизайн и материя позволяват лесно и безпроблемно придвижване, а освен това осигуряват и надеждна защита. 

  За термоизолацията вече стана дума неведнъж, но има и друго. Краката по-често имат контакт с гъстата растителност в гората (храсти, тръни и т.н.), което означава, че тъканта на един панталон за лов трябва да бъде достатъчно здрава. Това не означава, че им липсва елегантност, но все пак практичността е на първо място. Затова и повечето ловци предпочитат панталоните да бъдат както комфортни, така и изработени с повече джобове, възможности за добавяне на аксесоари, поставяне на тиранти и други.

   

  Елек за лов

  За какво ни е горна дреха без ръкави в гората? Ако е студено, слагаме яке за лов, а ако се стопли - оставаме по пуловер или дори по тънка блуза. Има ли смисъл тогава да си купуваме елек за лов? Има, разбира се, особено в летните месеци. Така ловецът получава оптимална свобода на движение, като дори в горещините се избягва изпотяването, благодарение на големите мрежести панели. Отново да не забравяме за джобовете - имаме нужда от това да носим боеприпаси и аксесоари и в топлите месеци, а когато не носим яке, то един елек за лов ни върши идеална работа за целта.

   

  Ловна шапка

  Този елемент от облеклото не се приема за задължителен или поне не за толкова важен. Естествено, в зимни условия всеки би се замислил да вземе ловна шапка, за да предпази главата от измръзване. Моделите са най-различни - има и ушанки, предлагат се и стандартни, които могат да се носят в градски условия. За горещите месеци в магазините за любители на преследването на дивеч се предлагат бейзболни или каубойски варианти. А и през лятото носенето на ловна шапка не трябва да се пренебрегва, защото това ни предпазва от изгаряне и прегряване.

  Да не оставяме на заден план и други компоненти на екипировката. При избора на дрехи за лов не бива да забравяме за ръкавиците. Те ще ни служат вярно при излетите в мразовитите дни. Изборът на специални чорапи и термобельо също не е без значение, а често им не се обръща необходимото внимание.

   

  Ловна раница

  Да не забравяме, че при излет в гората е съществено не само как ще бъдем облечени, но и в какво ще носим нещата, които са ни потребни. За целта можем да се снабдим с ловна раница или чанта, в зависимост от това какъв точно дивеч преследваме, по кое време на годината се намираме и какви инструменти носим със себе си. Все пак, освен боеприпаси, може да вземем със себе си и други необходими вещи. В ловна раница бихме могли да съберем оптиката, било бинокъл или бързомерец, допълнителни дрехи, които сме си взели за всеки случай, слънчеви очила и други. Всяка подробност при екипировката за лов е важна и не бива да се пренебрегва.

   

   

  Добави коментар