• Оръжие +359 884 236 440 Облекло +359 885 711 677
Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Ловната стрелба. Какви са видовете стрелба и какво трябва да знаем за тях?

  Ловната стрелба. Какви са видовете стрелба и какво трябва да знаем за тях?

  Ловът е един от основните видове стрелба, който привлича хиляди българи. Всички те трябва да имат разрешително за боравене с огнестрелно оръжие. Преследването на дивеч продължава да е любимо хоби на мнозина дори и в днешно време, когато има много по-леснодостъпни развлечения и когато не е необходимо да се излиза в гората, за да се подсигури месо за прехрана. Когато говорим за ловна стрелба, трябва да сме наясно с всички законови изисквания, както и с редица особености на този вид използване на огнестрелни средства.

  Особености на ловната стрелба

  При преследване на дивеч се използват специално създадени за целта ловни пушки. Можем да открием богато разнообразие от разновидности и модификации, като трябва да сме наясно и какви огнестрелни средства не можем да използваме в гората или планината.

  В нормативната уредба това е записано достатъчно ясно - никакви автомати не са разрешени за ловна стрелба. Това е законът в България, подобно ограничение важи и за много други държави. Полуавтоматичното оръжие е позволено да се използва при преследване на дивеч, но също така има конкретни рамки, установени от закона. В Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия ясно е записано, че при лов може да се използва полуавтоматично оръжие, ако е заредено с не повече от “един плюс два патрона в магазина”, като изключения се правят за късите нарезни оръжия за ловни цели. Така че когато се говори жаргонно за ловни автомати, всъщност иде реч за полуавтоматични оръжия за ловна стрелба.

  При това занимание се използват основно два вида пушки - гладкоцевни и набразденоцевни. Разликата се състои във вътрешната повърхност на изходящите цилиндри на оръжието. Смята се, че нарезните пушки имат предимство пред тези с гладки цеви, тъй като дават повече ускорение на изстреляните патрони (куршуми) и постигат точност на по-далечно разстояние.

  За да упражняваме това хоби, трябва да сме част от ловна дружина, а преди това да сме издържали успешно теоретичен и практически изпит за боравене с огнестрелно средство. Трябва да се спазват стриктно и ограниченията на ловния календар, тъй като за много от видовете има стриктно посочени срокове, в рамките на които е позволено да бъдат обект на отстрел.

  Видовете стрелба и техните характеристики

  Извън класическата ловна стрелба, тази дейност има и други приложения, съответно се използват и различни оръжия от класическите пушки за дивеч. За огнестрелните оръжия е задължително да бъде издадено разрешително за притежание и употреба, като това се отнася и за преследване на дивеч, и при другите сфери на приложение.

  Има обаче и видове стрелба, при които не се изисква наличието на какъвто и да е документ. Това се отнася за въздушното оръжие в спорта. Ако имаме лък за стрелба, също не е необходимо да се показват каквито и да е разрешителни, за да се практикува тази дисциплина.

  Спортна стрелба

  Стрелба като хоби може да се практикува и извън лова. Това всъщност е един от най-успешните спортове за България, що се отнася до представяне на Олимпийски игри и спечелени медали от тези форуми.

  Какво е необходимо, за да се занимаваме със спортна стрелба? На първо време трябва да се запишем в активен клуб, който използва лицензирано и достатъчно обезопасено стрелбище. Необходимо ли е разрешително? Зависи с какво оръжие се практикува спортът. Ако за спортна стрелба се използва въздушна пушка или въздушен пистолет, то за тях не се изисква издаване на специален документ. Ако вече боравите с огнестрелно средство, то трябва да имате разрешително за притежанието и използването му.

  Стрелба с лък

  Този вид спортна стрелба изглежда на пръв поглед най-малко рисков, защото изключва употребата на огнестрелни средства. Но и при стрелба с лък трябва да се внимава и да се спазват изискванията за безопасност.

  За да практикуваме такъв спорт, трябва, разбира се, да разполагаме със съответното оръжие, както и с мишена за стрелба с лък. Тази дисциплина се практикува стандартно на открито, може и в зала, но е необходимо по-голямо пространство. На закрито дистанцията за спортна стрелба с лък е 18-20 метра, докато под открито небе разстоянието може да бъде значително по-сериозно. Навън мишена за стрелба с лък може да бъде поставена на почти 100 метра от мястото, на което се застава с оръжието в ръце.

  Стрелба с калашник

  За много любители на стрелбата като хоби е голяма тръпка да изпробват класически АК-47. Разбира се, вече стана дума за това, че автоматично оръжие не може да се използва за ловни цели. Така че стрелба с калашник в гората срещу диви свине или сърни не само не е етична, но е и забранена от закона. Употребата на подобно животозастрашаващо огнестрелно средство като цяло не трябва да излиза извън сферата на военното приложение.

  Стрелба с гранатомет

  Може би е дори излишно да уточняваме, че такъв метод е забранен за използване не само за лов, но и като цяло е изключен извън чисто военната сфера. Все пак говорим за противотанково оръжие - именно това е основното предназначение при стрелба с гранатомет. Притежанието на РПГ, както е съкращението на това много мощно огнестрелно средство, като цяло е изключено за физически лица. Качеството на изстрела зависи от качеството на гранатомета, както и от майсторството на стрелеца.

  Стрелба с пистолет

  Използването на бойно оръжие за ловни цели не е особено практично, но и всъщност няма ясна дефиниция, която да позволява употребата му с такова предназначение. Изключена ли е стрелба с пистолет при преследване на дивеч? В нормативните разпоредби е записано, че се позволява отстрелът на животни с дългоцевно оръжие, но и с късоцевно нарезно, ако е специално предназначено за ловни цели. Стандартното бойно оръжие не се вписва в това определение.

  Стрелба с пистолет е разрешена най-вече при самоотбрана, като отново трябва да се прибягва до такива действия само в краен случай. Освен ако не става дума за газово оръжие, то е задължително да имате разрешително за притежание на късо бойно огнестрелно.

  При всяко оръжие - не само за ловна стрелба, но и за други огнестрелни средства, е важно да се спазват най-малко базовите условия за безопасност. Пушката за преследване на дивеч например се носи незаредена, когато се преминава през населено място. Никога не се насочва срещу човек, никога не трябва да се стреля по посока на шум или моментно движение, без да сме уверени какъв е източникът.

  Добави коментар