• Оръжие +359 884 236 440 Облекло +359 885 711 677
Безплатна доставка за поръчки над 100лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Защо всеки ловец се нуждае от далекомер за лов? Плюсовете на далекомерите

  Защо всеки ловец се нуждае от далекомер за лов? Плюсовете на далекомерите

  Висококачествените оптични прибори намират широко приложение в разнообразни човешки дейности. Различни видове далекомери са полезни и дори незаменими в научната дейност (особено в астрономията), във фотографията при заснемането на обекти на голяма дистанция, във военното дело, в спортове като голфа. А естествено, такива оптични пособия влизат в употреба и по време на лов.

  При преследването на дивеч основна роля играе точното локализиране на обектите, които са цел на съответния излет. С далекомер за лов имаме възможност да си осигурим отлична видимост на големи разстояния за определяне на зоната и дори точното местонахождение на различни видове - едър и дребен дивеч, както и птици.

   

  Какво представляват далекомерите?

  Наименованието на този оптически уред подсказва какво е неговото предназначение. Но не е ли същата идея, когато се използва бинокъл, бързомерец или оптичен мерник? Да, изброените прибори имат подобно поле на приложение, тъй като се употребяват за локализиране на обекти на по-големи разстояния.

  Това, което отличава и дава предимство на далекомерите пред останалите оптични устройства, е голямата прецизност, с която измерват разстоянията и определят точното местонахождение от голяма дистанция. Тези уреди дават възможност и за координиране на действията на ловните дружини, тъй като част от комуникацията между нейните членове изисква много точно локализиране и синхронизирано движение при покриване на по-големи терени. А особено когато релефът създава предизвикателства, качествените далекомери за лов вършат отлична работа при преценка на разстоянията и дават перспектива за справяне с различни особености на ландшафта.

   

  За какво служи един далекомер?

   

  Измерването на точното разстояние при по-големи площи е ключовото качество на един далекомер. Подразбира се, че този уред влиза в употреба тогава, когато излетът за дивеч покрива по-голяма територия и изисква изчислението на дистанциите да бъде прецизно едва ли не до сантиметри.

  В този ред на мисли, най-важната характеристика на далекомера за лов е какъв диапазон покрива. Близко е до ума, че при обстрел на дивеч от 50-100 метра такъв уред може и да не ни необходим, там с наличие на бинокъл и оптичен мерник можем да получим това, което ни трябва. Но ако искаме да имаме точен поглед върху ситуацията на половин или един километър (а често и на още по-голямо разстояние), то висок клас лазерен далекомер може да се окаже незаменим помощник.

  Диапазонът, който покрива уредът, има пряко отношение и към цената му. Съответно, можем да открием евтини далекомери с по-ограничени свойства в тази посока. А оптичните прибори, при които е възможно да се направи точно измерване над 2-3 километра, вече отиват и в доста по-висок ценови клас.

  Много важно е да уточним, че при далекомерите не се разчита само на това, което виждаме, а предимно на данните, които ни дава самият уред. Засичането на разстоянията става чрез изпращане на сигнали с различни честоти до избрани от нас локации и обекти и връщането им към нас, което осигурява търсената информация. Увеличението на обектите обикновено е около 4-5 пъти, като покрива разстояния от няколкостотин метра до няколко километра. Обективът стандартно е по-тесен от този на биноклите, т.е. с по-фокусирана перспектива. За широко наблюдение и за измерване на ъглите също има определени приставки и технологични решения.

   

  Видове далекомери

   

  На база типовете сигнали, които използват при измерване на разстоянията, можем да категоризираме и различните видове далекомери. В днешно време най-предпочитани са лазерните устройства, тъй като те дават възможност за прецизно измерване и опресняват информацията по няколко пъти в секунда. Сонарен или радарен далекомер също носи добри резултати в лова.

  Нека да разгледаме отделните подкатегории.

   

  Лазерен далекомер

   

  Стандартният лазерен далекомер използва лазерни или инфрачервени лъчи, с които да дава изключително прецизни данни за дистанцията до обекта. При модел като SIG Sauer KILO1000 имаме увеличение от 5 пъти, а информацията се опреснява 4-5 пъти в секунда. Модерните далекомери за лов разполагат с тази модерна технология, която дава възможност за множество замервания, а благодарение на осредняването между тези данни, се постига и по-голяма прецизност.

  Продуктите от високия клас могат да върнат резултати с точност под 2 метра на дистанция от над 1000 м при единично измерване, което означава, че при непрекъснато опресняване на данните грешката става минимална.

   

  Сонарен далекомер

   

  Принципът на действие при тази разновидност е сходен с този при стандартния лазерен далекомер. Разликата е в това, че при сонарния уред се използват ултразвукови вълни. При тях вече идеята не е да се получава обратно отразеният сигнал, а да засича къде по пътя си сигналът среща препятствия и вълната се изкривява, като по този начин се правят и засичанията на дистанциите.

  Когато говорим за сонари, обикновено асоциацията ни води към риболова. Но вариантите за евтини далекомери с ултразвук не трябва да се пренебрегват и тогава, когато се подготвяме за лов.

   

  Радарен далекомер

  При този вид оптични устройства за големи разстояния се използват микровълни, а понякога и инфрачервени вълни. Смята се, че при тази разновидност откриваме моделите, които дават и най-висока степен на прецизност при изчисления на разстоянията. Това се отразява и на цената, затова при търсене на евтини далекомери ловците по-често се насочват към лазерните, а не към радарните модели. А при последните важна характеристика е възможността да се измерва не само номиналната дистанция, но и движението на обектите, което носи допълнителни предимства при лова.

  Кой е подходящият далекомер за нас? Това зависи както от обхвата му, така и от други характеристики като тегло, размери, поддръжка и т.н. Стойността на продукта без съмнение е фактор, с който се съобразява всеки ловец.

  В реномиран магазин за оръжия и ловни принадлежности цената на оптичните средства от тази категория може да варира значително. Откриваме модели, които могат да се купят за по-малко от 500 лева, като биха свършили работа на доста почитатели на преследването на дивеч. Високият клас далекомери пък достигат до 4-5000 лева, а тази инвестиция не е по-силите на всеки, но пък резултатите са вън от съмнение.

  Трябва да отбележим, че ползите, които носи далекомер за лов, са осезаеми, така че ориентирането към най-бюджетните варианти може да ни лиши от по-големи възможности при употреба. 

  Добави коментар