• Оръжие +359 884 236 440 Облекло +359 885 711 677
Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  На лов в България. Какво може да ловуваме и какви са особеностите?

  На лов в България. Какво може да ловуваме и какви са особеностите?

   

  Ловът е любимо занимание на хиляди в България, а в последните десетилетия страната ни се оформи и като гостоприемна за ловен туризъм за чуждестранни любители на това хоби. Какъв дивеч може да се преследва на територията на нашата държава? Какви са особеностите на лова в България и какви правила трябва да се спазват по отношение на разрешеното оръжие, както и на сроковете за упражняване на тази дейност? Всеки трябва да е наясно с базовите положения, както и с характерни тънкости, преди да се отправи към гората.

   

  Лов в България

  Ловът у нас се практикува според закона в земи, гори и водни площи, обитавани от дивеч. Тези площи по правило се намират извън населените места, като при практикуването на това занимание не трябва да се застрашава човешки живот. Преследването на дивеч е разрешено в повечето гори у нас, като има и обособени ловни стопанства. Забранен е ловът в резервати и национални паркове.

   

  Какво може да ловуваме?

  На територията на страната различни видове дивеч могат да бъдат обект на преследване и отстрел при спазване на съответните правила. Най-общо можем да разделим дивеча на няколко категории:

   

  ●  Едър дивеч;

  ●  Дребен дивеч - бозайници и птици;

  ●  Хищници.

   

  Към едрия дивеч спадат различни видове чифтокопитни и кухороги като благороден елен, сърна, елен лопатар, муфлон, дива коза. Тук също е и популярният лов на дива свиня, на който ще обърнем по-специално внимание. При дребния дивеч за представител на бозайниците се възприемат най-вече дивият заек, нутрията, ондатрата. Останалите са птици - има характерни особености за лов на патици, яребици, пъдпъдъци. При хищниците поставяме най-вече тези от семейство кучета, които не се отстрелват за храна - вълци, лисици, чакали, а освен тях в категорията попадат дива котка, белка, язовец.

   

  Лов на дребни хищници

  В тази категория поставяме видове, които обикновено не представляват интерес нито като месо, нито като трофеи. Защо тогава се практикува лов на дребни хищници? От една страна, имаме подборен отстрел, при който се отстраняват болни и/или заразени видове, за да не пречат или навредят на останалата част от популацията. Понякога обаче до лов на дребни хищници като пор, чакал или лисица се прибягва, когато застрашават други видове дивеч или пък селскостопански животни.

   

  Лов на хищници

  Подобни съображения можем да изведем и при преследване на по-едър дивеч от месоядния тип. Лов на хищници като вълка се инициира тогава, когато популацията се разрасне твърде много и започне да застрашава числеността както на останалите животни в гората, така и на добитък и птици в близкостоящи селскостопански зони. Трофейният отстрел също не е често срещан тук, но при по-забележителни видове може да се практикува и с тази цел.

   

  Лов на вълци

  Лов на хищници като вълците е разрешен целогодишно в България. По-долу ще обърнем внимание на ограниченията в календара за други видове, най-вече отнасящи се до женските видове на едрия рогат дивеч. Но подборният лов на вълци не попада в тази категория, той може да се практикува по всяко време.

   

  Лов на дива свиня

  Това вероятно е най-популярният и най-честият повод за излизане в гората у нас. Лов на дива свиня се практикува в цялата страна, като с най-големи изгледи за успех са районите около Централен Балкан, но не само.

   

  Кога можем да участваме в лов на прасета?

   

  Лов на дива свиня рядко се предприема индивидуално. Обикновено се организират групи от по няколко ловци или по-големи ловни дружини, тъй като локализирането, насочването и точният отстрел на този вид  е изискваща задача.

  А кога може да се практикува лов на прасета? Мнозина мислят, че това е разрешено целогодишно, но не е съвсем така. Да, когато става дума за подборен отстрел, той може да се извършва по всяко време. Но това не означава, че всички екземпляри от популацията спадат към тези, които могат да се преследват при подборен лов. И тук трябва да се вземат предвид размножителните периоди, затова за стандартен групов лов на прасета срокът е от 1 октомври до втората неделя на месец януари или до края на февруари за мъжки и приплоди.

   

  Лов на патици

  Да се чака на пусия, за да се застреля глиган или сърна, изисква доста търпение, а може и да нямаме късмет в конкретния ден. По-различна е тръпката при отстрел на птици, а вариантите в България съвсем не са малко в това отношение. Най-популярен в тази графа е ловът на патици, който е разрешен от началото на октомври до края на януари. Стрелбата по летящи животни е по-трудна от тази по видове, които в даден момент са застанали неподвижно на земята. Освен лов на патици, у нас е популярно да се стреля и по фазан, глухар, токачка, яребица, кеклик. За всеки от тези видове си има ограничения в календара.

   

  Какво ни трябва за лов на пъдпъдък?

  Изискванията са сходни и за отстрел на този вид. Трябва да се спазват ограниченията в рамките на сезона, в който за лов на пъдпъдък обикновено се предвижда периодът от средата на август до края на ноември. Трябва да се издаде писмено разрешение от съответното горско или ловно стопанство, като често има и ограничения до 15 броя птици от този вид например.

   

  Такива лимити няма за птици, които могат да се окажат вредители като сива и посевна врана, сврака, чавка и други. Те могат да се отстрелват по всяко време на годината, без да се гледа броят.

   

  Какви са особеностите на лова в България?

  Ловният сезон по традиция стартира в края на лятото. А кога приключва? Този въпрос няма как да получи еднозначен отговор, тъй като в календара за различните видове са предвидени различни срокове. Така например лов на прасета може да се практикува целогодишно, но само когато иде реч за мъжките видове и конкретно за подборен отстрел. Лов на хищници като чакал, лисица и енотовидно куче също е разрешен във всеки сезон.

   

  Не стои така въпросът, когато говорим за рогатите видове. При тях се спазват периодите за размножаване, затова женските на елена - кошутите, са позволени за отстрел само в рамките на 3 месеца (1 октомври - 31 декември). За сърната този срок е още по-кратък - от 1 септември до 30 октомври. Трябва да сте много добре запознати с ограниченията в календара, защото отстрел извън сроковете е грубо нарушение.

   

  Освен това, при преследване на дивеч в България е забранено да се използва автоматично оръжие. Независимо дали става дума за лов на дива свиня, или за отстрел на хищници, с такива пушки не е разрешено да се стреля в гората.

   

  И преди всичко трябва да имаме валиден ловен билет и разрешително за притежание на оръжие. Не можем да мислим за майсторски лов на диви свине, преди да сме се научили да стреляме и да сме получили документ, че имаме право да притежаваме пушка и да я съхраняваме според изискванията. Когато това стане факт, могат да започнат и ловните приключения.

   

   

   

  Добави коментар