Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Защо ножовете за лов са неизменна част от екипировката на ловците? 3 важни факта

  Защо ножовете за лов са неизменна част от екипировката на ловците? 3 важни факта

  Какво ни е необходимо по време на лов? Качествено огнестрелно оръжие и надеждни боеприпаси за него. Добра екипировка и здрави обувки, защото често можем да се натъкнем на неблагоприятни атмосферни условия. Можем да си вземем мерителни прибори, примамки и доста други аксесоари. Имат ли място в цялото това оборудване и ловни ножове? Без съмнение хладното оръжие също трябва да присъства в оборудването при преследване на дивеч.

  Да, в днешно време е малко вероятно то да ни послужи за изпълнение на основната цел на излет в гората - а именно поразяването на животното, което е обект на самия лов. Но използването на качествени ловни ножове може да донесе редица други ползи, които ще разгледаме внимателно.

  Така че да запашем качествено хладно оръжие на колана или да го носим в раницата в никакъв случай не е излишно, а напротив - силно препоръчително.

   

  Оръжията по време на лов

  Какво снаряжение използваме, когато излезем с дружината в гората? Естествено, слагаме пушка на рамо. Тя може да бъде двуцевка, карабина, полуавтомат - позволените разновидности са доста.

  Използването на бойно оръжие като пистолет по принцип не е позволено при преследване на дивеч.

  Не е забранено да се използва въздушна пушка - за нея дори не се изисква разрешително. Но с пневматично оръжие ефективността на цялата дейност меко казано е поставена под въпрос, а и може да направи повече бели, отколкото да донесе ползи. Да имаме нож, закачен на пояса, е значително по-полезно.

   

  Кои са видовете ножове?

  Има няколко основни вида ножове, които могат да се използват в гората. Естествено, най-полезни са специалните ловни ножове, ще обясним какви са техните характеристики.

  Често се използват и военни ножове. Те имат малко по-различни специфики и параметри, но за целите на дейността могат да свършат работа.

  Що се отнася до употребата на ножове за самозащита в лова, те също могат да намерят практическо приложение. Сгъваемите модели често са предпочитани заради своите компактни размери, невинаги обаче имат здравината и остротата на останалите видове.

   

  Ловни ножове

  Хладното оръжие за лов трябва да има стабилна дръжка, а острието да бъде изработено от изключително здрава стомана, по възможност неръждаема и с високо въглеродно съдържание. Сред българските авджии най-често са предпочитани ловни ножове с острие, дълго около 10-14 см. Дръжката също е с приблизително тази дължина. Дебелината на режещата част на хладното оръжие стандартно е малко под 5 мм, а широчината е около 3-4 см.

  Разбира се, ножовете за лов се отличават и по своята извита форма. Тя винаги е леко извита от едната страна, като е заточена именно тази, която е с външна извивка и с по-голяма дължина от двете.

   

  Какви са основните причини за използване на ловни ножове?

   

  ●  За дране, разфасоване и разделяне на плячката. Когато една ловна дружина удари, да речем, дива свиня, то обикновено тя се разрязва и разделя на място, за да се разпредели между нейните членове. Това се прави не само заради идеята за справедлива подялба между ловците в групите, но и от практическа гледна точка. Доста по-трудно е да се пренесе цяло прасе, отколкото това да се направи на части;

  ●  Поставяне на резки, маркери, следи. При обхождане на по-голяма територия в гората трябва да знаем къде се намираме. Да, имаме за целта компаси и GPS, но поставянето на “нишани” винаги е от полза. А с качествен нож под ръка това е много лесно;

  ●  Рязане и оформяне на аксесоари, на места за изчакване на дивеча и т.н.

  Има най-различни ситуации, при които хладното оръжие може да бъде от полза в гората. Включително и за самоотбрана, макар и да не се предполага, че такава необходимост би възникнала често, особено при излет с група. За тази цел има и ножове за самозащита, които също имат своето приложение в ловната практика.

   

  Военни ножове

  Бойните хладни оръжия често напомнят ловните, поради което се смятат за адекватно решение при преследване на дивеч. И все пак класическите военни ножове са с малко по-големи размери, като дължината им често е около 15 см или повече. Отново имаме извивка на острието, но обикновено е само откъм режещата страна.

  Сатъроподобните военни ножове са особено предпочитани от някои любители на лова. Има обаче и почитатели на по-тънките и издължени остриета, но в гората те имат по-малко приложение. Все пак при преследване на дивеч в по-голяма степен се търси режещата, а не пробождащата функция на хладното оръжие. Още веднъж дръжката трябва да е много здрава и стабилна, на практика е задължително да бъде с противоплъзгащо покритие, за да осигурява по-устойчива хватка.

   

  Ножове за самозащита

  Какво можем да кажем за тези модели хладни оръжия? Логично е ножове за самозащита да бъдат по-компактни като размери, за да бъдат по-лесни и удобни за прибиране и пренасяне. Острието често е по-късо от стандартния ловен нож, но разликата не е толкова голяма. Широчината на металната част също е по-малка, което има своите предимства, но и недостатъци, особено когато се използва за рязане и разфасоване.

  Сред ножовете за самозащита поставяме тактическите модели. Има обаче и вариации, които са с по-големи размери и могат да се доближат много до стандартните военни ножове.

   

  Точила за ножове

  Употребата на хладно оръжие в ловната практика не само има своите ползи, а често е и необходимост. Също така не трябва да се пренебрегват и различни аксесоари и средства за поддръжка.

  Използването на точила за ножове е задължително, за да бъде острието винаги в добро състояние. Както казахме, в лова е по-важно ножът да реже, а не да пробожда, което означава, че по отношение на остротата не трябва да се правят компромиси. Освен точила за ножове, могат да се добавят и други аксесоари.

   

  И други

   

  Как например ще пренасяме хладно оръжие? Естествено, трябва да си подберем подходящ калъф за ножове. Той може да се носи на колана, но дори и да стои в раница или чанта, отново трябва да бъде затворен, за да не се стигне до случайно нараняване.

  Използването на стойка за ножове също има своите ползи. Както и във всеки аспект на лова, детайлите имат значение и не трябва да се пренебрегват.

   

   

  Добави коментар