Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Видове примамки за лов и как да ги използваме за по-добър улов

  Видове примамки за лов и как да ги използваме за по-добър улов

  Успехът в лова зависи от добрата подготовка и точния мерник и все пак нерядко късметът е решаващ фактор. Дали ще се разположим на правилното място, откъдето в конкретния момент ще премине набелязаният от нас дивеч, или ще прекараме часове наред в безплодно чакане?

   

  Не е необходимо да се осланяме само на шанса, разбира се. Можем да използваме мерни прибори за наблюдение, за да се позиционираме по-добре. А с помощта на ловни примамки съществуват редица начини да „извикаме“ животните, които са цел на излета. Такива средства се използват широко от опитните ловци и са с доказана ефикасност. 

   

  Друг безспорен плюс е, че приспособленията са на достъпна цена и няма да натоварят особено бюджета, отделен за любимото хоби.

  По-успешен ли е лова с ловни примамки?

  Въпросът е риторичен. Естествено, че когато използваме примамки, шансовете ни за успешен излет нарастват значително. Благодарение на различни по характер сетивни дразнения, привличащи птиците или едрия дивеч, плячката сама ще дойде при нас, а няма да се налага да я преследваме, което често е напразно усилие. 

   

  Освен това можем да поставим примамки за лов на най-удобните локации за спокойно и качествено прицелване. Така ще имаме възможност да покажем своето майсторство и най-висока точност при стрелбата. 

   

  Разбира се, тъй като имат определен обхват на действие, употребата на сензорни „капани“ следва да бъде около места, за които сме сигурни, че са част от маршрута на дивеча. Това се установява с наблюдения, проучвания, заснемане с ловна камера и т.н. По този начин ще се позиционираме и ще чакаме, без да се осланяме сляпо на късмета. 

  Видове ловни примамки

  Всички приспособления, предназначени да подлъжат животните към удобна за ловеца позиция, работят на базата на сетивни дразнения. Те провокират конкретни инстинкти, като най-често разчитат на глад или възбуда на половия нагон и желанието за размножаване. Сензорната провокация използва различни видове звуци, аромати, както и правдоподобни визуални копия на истински животни.

   

  Някои от методите за примамване на плячката работят по известен от столетия тертип. Има и по-модерни варианти – високотехнологични апарати например, които излъчват набор от комплексни сигнали за привличане на дивеча.

   

  Иначе, когато стане дума за ловни примамки, най-често се сещаме за т.нар. мюрета. Това са физически копия на животни, обитаващи гората. В тази категория основно се предлагат правдоподобни фигури на птици – патици, фазани, яребици и други. Тъй като мюрето може да симулира и движение, то лесно привлича „себеподобни”, но визуалната измама се разсейва бързо, докато другите сензитивни дразнители са далеч по-ефикасни.

   

  Свирки като ловни примамки

  Това вероятно е най-старият метод за подлъгване на дивеча. Употребата на свирките е изключително лесна: звукът се възпроизвежда с подаване на струя въздух от страна на ловеца. Подобни примамки за лов се използват от векове, а съвременните варианти са със значително по-качествена изработка и прецизна настройка. 

   

  Така например в магазина на Guns можем да открием звукови устройства, предназначени конкретно за заек, лисица, сръндак или птици като патици и гъски. Има и модели, имитиращи шумовете, издавани от някои животни, които са плячка на преследваните от нас хищници. 

   

  Електронни ловни примамки

  Този вид сензорни дразнители отново работят главно със звукови вълни. Но за разлика от механичните свирки, възможностите на електронните примамки са значително по-големи.

   

  Преобладаващата част от тези модерни апарати комбинират различни звуци. Те могат да се сменят според ситуацията и дивеча, който е набелязан, а менюто с функции и настройки е доста богато. Уредът може да се фиксира за работа в един режим или и да се остави да възпроизвежда различни шумове. По такъв начин се постига много важен ефект: капанът имитира достатъчно добре естествената атмосфера на гората, прикривайки нашето присъствие, и в същото време - примамва дивеча.

   

  Пасти за привличане на дивеч

  Майсторите в лова биха казали, че няма по-добра примамка от тази, която действа върху обонянието. Знаем, че животните имат способността да надушват много силно и от голямо разстояние различни миризми. Именно затова поставянето на паста за привличане на дивеч на различни места в гората значително увеличава шансовете за успех на нашия излет.

   

  Както стана дума и по-рано, често се разчита на инстинкта за размножаване на преследвания дивеч. Той се провокира чрез препарати, имитиращи урината на съответни животни - на елен или на сръндак например, когато трябва да се примамят женските. Има и пасти с миризмата на различни видове храни, които животните търсят.

   

  Какво може да ви предложи Guns?

  Ако търсим ловни артикули, Guns е сред най-подходящите локаци и примамките не правят изключение. В богатия онлайн каталог на магазина ще открием изключително разнообразни предложения, които обхващат всичко изброено дотук - мюрета, пасти за привличане на дивеч, свирки и електронни примамки на реномирани брандове.

   

  Гарантираното високо качество на продуктите е друга от безспорните причини да избираме Guns.bg - тук всеки ще намери цялостно оборудване, екипировка и аксесоари на доказани производители. 

   

  А при поръчка над 200 лева, доставката е безплатна за територията на цяла България и обикновено се изпълнява до 2 работни дни. Но ако ви предстои ловен излет и в последния момент се досетите, че ви липсва нещо, Guns предлага дори възможност за експресна поръчка, като при нея доставката е за сметка на клиента.

   

  Добави коментар