Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Как да поддържаме своето оръжие? 4 идеи

  Как да поддържаме своето оръжие? 4 идеи

  Редовната и качествена поддръжка на огнестрелно оръжие е задължителна практика, независимо с каква цел го използваме. А колкото по-често се налага да стреляме с ловната пушка или със спортния пистолет, толкова повече време и внимание трябва да отделим при почистване и привеждане в оптимално добро състояние.

  Този аспект от работата с огнестрелни средства не трябва да се подценява, защото може да доведе до нежелани и понякога сериозни последствия. Да поддържаме своето оръжие в изряден вид не е само въпрос на естетика, тя дори е второстепенен фактор, а най-вече на осигуряване на максимално ниво на сигурност и на предпоставки за успех в стрелбата.

   

  Колко е важна поддръжката на едно оръжие?

  Колкото по-често влиза в употреба една пушка или пистолет, толкова повече трябва и да се чисти. След стрелба, особено в бойните и ловните оръжия, в цевта се натрупват различни материали. Става дума най-вече за остатъци от патроните, които не са напуснали цевта - въглерод от барута, следи от олово и мед, отломки от капсулата, дребни отпадъци. Когато се използва повече смазка, се получава и полепване по вътрешността на изходните цилиндри, което още повече увеличава замърсяването на повърхността.

  А това е проблем. Първо, когато сме немарливи към почистването и рядко се сещаме да изпълним това задължение, то увеличиваме риска от старт и развитие на корозионни процеси по металните повърхности. Това компрометира качеството на самото оръжие, но не спираме дотук. Натрупването на излишен материал започва в един момент да затруднява стрелбата, като може да измести скоростта и точността далеч от това, което търсим. Но най-важното е, че нередовното почистване може да застраши самите нас. Не се случва често, но все пак много замърсени и затлачени цеви могат да доведат до невъзможност за изстрелване на патрона или дори до неговото избухване вътре в пушката или пистолета, което вече е много опасно.

  Така че за да избегнем рискове за собственото си здраве и да помогнем на оръжието да работи безупречно, трябва го почистваме и смазваме редовно и правилно. Така удължаваме и живота му, като една ловна пушка може да служи не просто години или десетилетие, а буквално поколения. А самият процес на поддръжка не е толкова сложен, като се превръща в рутина след известно време.

   

  Как можем да поддържаме своето оръжие?

  Да преминем към същността. Даваме общи насоки, като подчертаваме, че всяко оръжие има своите специфики, с които трябва да се запознаем, преди да се захванем с почистването. А за да бъде направено това, съответната пушка или пистолет трябва да се разглоби, няма как да избегнем това.

  Споделяме ви 4 идеи или по-скоро четирите основни етапа, през които преминаваме при поддръжка на огнестрелното средство:

   

  ●  Разглобяване, сортиране и сглобяване. Ключово е да се запознаем с устройството на конкретното оръжие, като обърнем внимание и на инструкциите на производителя. Когато разглобяваме пушка или пистолет, задължително е да се уверим, че няма патрон в цевта или патронника, както и да изпразним пълнителя. Понеже има много дребни детайли, а някои от тях си приличат, важно е при “разкостване” на оръжието да ги подредим акуратно и да си отбележим коя част къде трябва да се върне. Това ще ни помогне впоследствие при сглобяването, когато вече сме минали през почистването и смазването;

  ●  Почистване на цевите. Това е основният етап от целия процес. По вътрешните повърхности на изходните цилиндри се натрупват различни замърсявания, които трябва да бъдат отстранявани редовно. Това се осъществява посредством добре известния шомпол. За тези, които не знаят какъв е този инструмент, най-общо казваме, че става дума за пръчка или въже с четка на върха, която преминава през цевта, за да обере нагар и остатъци;

  ●  Поставяне на смазка. Това е другият ключов етап от процеса на поддръжка на оръжието. Използват се специални смазки за ловно или късо нарезно оръжие. Поставянето на някакъв вид масло е задължително, за да намали триенето между металните части. В противен случай те започват да страдат твърде бързо от износване;

  ●  Външно почистване и полиране. Този етап вече идва след основните фази, както и след успешното сглобяване. Отново не е само от естетически съображения - трябва да почистим пушката или пистолета и отвън, най-малкото за да отстраним петна и замърсявания, които могат да предизвикат по-нататъшни проблеми. А при ловните оръжия с дървени приклади е хубаво да се полира и тази част.

   

  Шомполи за ловно оръжие

  Естествено, уредите за почистване на огнестрелните оръжия се различават според вида, който обслужват. Шомполите за ловно оръжие често са въжета с абразивна повърхност, благодарение на която се изтегля мръсотията, полепнала по повърхността на цилиндрите. Може да се използва и телескопична пръчка, на чийто край обикновено се прикрепя бронзова или желязна четка, за да остърже замърсяванията.

   Когато търсим шомполи за ловно оръжие, трябва да имаме предвид дали са предназначени за гладкоцевно, или нарезно оръжие. При двата вида пушки се използват различни варианти за максимална ефективност.

   

  Шомполи за късо нарезно оръжие

  За бойни пистолети и подобни огнестрелни вече се използват други опции за поддръжка на цевите. Шомполите за късо нарезно оръжие естествено са със значително по-малка дължина от тези, които са предназначени за ловните пушки. Тук имаме само твърди четки, няма смисъл от въжета при този размер на цевта. А цената на този вид шомполи също така е осезаемо по-ниска от тези за ловно оръжие, но така или иначе двете не са взаимозаменяеми.

   

  Почистване

  Понякога се налага и използването на разтвори и химикали, когато се наблюдават особено упорити слепвания и трудни за отстраняване елементи. Това, впрочем, може да се дължи предимно на нередовна поддръжка. Иначе ще срещнем и съвети за измиване със спирт, със сапунена вода и т.н. Не пречи, но трябва да се чака да се подсуши повърхността, преди да се премине към следващия етап.

   

  Смазка

  Дозирането на смазочния материал е от съществено значение, защото поставянето на повече от необходимото също създава проблем, най-вече при следващото чистене. Когато прекалим със смазката, тя се превръща във филм по повърхността на цевите и става лепило именно за остатъците при изстрел. Но поставянето на повече смазка от необходимото е проблем, който може да се реши, а и с времето намираме правилната доза. Докато нанасянето на по-малко от това, което трябва, може да създаде по-сериозни главоболия.

  Представете си само какво е автомобилът да работи без масло или с недостатъчно такава течност. Абсурд, нали? Е, при пушката проблемите може да не станат фундаментално непоправими от раз, но системното “недохранване” със смазка води в тази посока.

   

  Колко често е необходимо да правим поддръжка на своето оръжие?

  Идеалният вариант е да почистваме и смазваме пистолета или пушката винаги след употреба. Понякога това е трудно изпълнимо, но поне при ловните оръжия е силно препоръчително да се действа именно по този начин - да се направи поддръжка след всеки излет в гората. При късите нарезни оръжия може да не е след всеки изстрел, разбира се, но трябва да се случва редовно. Това е задължително условие за правилното функциониране на огнестрелното средство и за запазване на собственото ни здраве.

   

   

  Добави коментар