Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Спортни полуавтомати Tactical. Какво трябва да знаем за тях?

  Спортни полуавтомати Tactical. Какво трябва да знаем за тях?

  Полуавтоматичните оръжия имат широко приложение, като се използват за лов, спорт и по други предназначения. Търсенето на прецизност и бързина е една от основните причини любителите на стрелбата да се насочват към подобни варианти. Когато говорим за спортни полуавтомати Tactical, можем да кажем, че намираме пресечната точка между изгодна цена и задоволително качество. Какво още трябва да знаем за тази марка? Нека да започнем с по-обща информация за този вид оръжия.

   

  За спортните полуавтомати

  Наименованието на този тип огнестрелни казва достатъчно ясно за какво говорим, но не разкрива все пак всичко. Какво е полуавтоматичното оръжие? Това е тип пушка (или пистолет), при което след изстрел на мястото на използвания патрон веднага се зарежда нов. Това позволява бърза, но все пак не серийна стрелба както е при пълните автомати.

  Присъствието на епитета “спортен” също не е случайно. Това са оръжия, които често се използват в своеобразни надпревари за прецизна стрелба - естествено, за предпочитане на открито. За мнозина това е хоби и страст, като могат да изпробват уменията си с по-тежка категория от пневматичните модели например.

  А могат ли спортните полуавтомати да се използват и по време на лов? Тук вече има някои условности. Първо, конкретният модел трябва да е съобразен с нормативните разпоредби в страната. А те ограничават употребата на полуавтоматично оръжие при преследване на дивеч. Самата пушка трябва да е конструирана така, че да има само един патрон в цевта и още два в магазина. При доста спортни полуавтомати капацитетът е по-голям, с което те излизат извън нормите. Освен това, този вид огнестрелни често са и по-тежки от класическите ловни пушки. Това ги прави по-малко практични, ако самият излет изисква повече движение.

  Полуавтоматичните оръжия са по-приложими при използване от една-две, до 5 стационарни позиции, при които е препоръчително да се използва и стойка. Така че ловът не е изключен, но има фактори, с които да се съобразим при използване на подобни пушки.

   

  Какво трябва да знаем за марката Tactical?

  Всъщност, говорим по-скоро за основната продуктова линия на един от актуалните оръжейни производители. Става дума за турската компания Aselkon, а спортните полуавтомати Tactical представляват една от най-популярните серии в рамките на нейния каталог. Те са предпочитани от мнозина заради достъпната цена, както и заради добрата надеждност при употреба.

  Разбира се, когато споменем спортни полуавтомати Tactical, това може да ни отведе и към един от най-реномираните брандове в глобален мащаб - Benelli. Затова уточняваме, че тук иде реч за базирания в Коня производител. А Aselkon вече е познато име на международните пазари, като има сключени контракти за доставка на оръжия с различни правителствени и военни организации.

   

  Произход

  Турската компания, която произвежда спортните полуавтомати Tactical, е основана сравнително наскоро. Тя стартира през 2006 г., като основната ѝ дейност е ситуирана в град Коня в централната част на страната. Мащабната производствена база е разположена върху повече от 20 хиляди квадратни метра. Освен спортни полуавтомати Aselkon, разработва и други продукти като ловни пушки, ловни “помпи”, бойни пистолети, въздушни оръжия и т.н.

  Иначе по отношение на серията Tactical има няколко различни линии. Да вземем за пример модел като Tactical RS1 Pistol Grip, който е представителен за тази продуктова линия.

   

  Калибър

  Тези полуавтоматични оръжия могат да използват най-леките патрони. Стандартно спортните пушки Tactical стрелят с боеприпаси 12 калибър. Дължината на камерата на патрона обикновено е 76 мм. Други модификации са рядко срещани, както при продуктите на Aselkon, така и при спортните полуавтомати като цяло.

   

  Средно тегло

  Смята се, че този вид оръжия са по-тежки и поради това не толкова удобни при излизане в гората. Все пак при спортните полуавтомати Tactical не можем да твърдим, че имат по-голяма маса от ловните помпи например. Ще открием продукти в каталога на Aselkon с тегло под 3 кг, докато някои оръжия, предназначени специфично за преследване на дивеч, надхвърлят тази граница. Така че в това отношение моделите, които излизат от заводите в Коня, със сигурност не надхвърлят средните стойности за тегло в тази категория.

   

  Цена

  Една от основните причини потребителите да се насочват към продуктите на Aselkon действително е достъпната сума, която трябва да платят. Турските спортни полуавтомати струват доста по-малко пари, в сравнение с италианските или немските еквиваленти. Спокойно може да се закупи пушка Tactical на цена под 1000 лева. Това е изгодно предложение за почитателите на този вид оръжия, докато за други от категорията е трудно да се открият нискобюджетни стойности.

  А какво да кажем за качеството? Ако се притесняваме за компромиси при изработката, такива е трудно да се намерят. Ще открием редица мнения как пушките на Aselkon са добри за цената си. Няма да изпадаме в крайности и да твърдим, че могат да се мерят с високия клас, но определено вършат работа без особени проблеми.

   

   

  Пълнител

  Колко патрона се побират в магазина на спортен полуавтомат Tactical? Вече посочихме един от моделите при тези пушки - при Tactical RS1 Pistol Grip вместимостта е следната - 4 патрона в пълнителя плюс един в цевта. В това отношение оръжията на Aselkon отстъпват като капацитет на други модели от категорията на спортните пушки. И все пак за нашите условия това са напълно нормални параметри.

   

  Къде се използват спортните полуавтомати?

  Както вече стана дума, този вид огнестрелни могат да имат различно предназначение. И все пак от названието се подразбира, че се използват предимно за някакъв вид спортна стрелба. Говорим за стрелба на открито по мишена, която е поставена на известно разстояние - обикновено по-голямо от 20-30 метра, но това, разбира се, зависи и от предпочитанията, и от конкретните условия на средата. Никога не е излишно да напомняме, че при състезания за точност на открито трябва да се спазват всички изисквания за безопасно боравене и да избягват дори и минимални рискове за нараняване.

  Разбира се, спортните полуавтомати могат да намерят приложение и във военната сфера. Високата прецизност на някои модели от тези оръжия ги правят предпочитани и за конкретни милитаристични цели. Както вече казахме, ловът не е сред дейностите, които следва да изключим, когато говорим за този вид оръжия. Но конкретно в България на употребата на полуавтомати при преследване на дивеч са поставени някои ограничения, които трябва да се спазват. И в този смисъл не всяко спортно оръжие е подходящо за ловна употреба.

   

  Добави коментар