Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Какво оръжие за лов да избера? На лов в България

  Какво оръжие за лов да избера? На лов в България

  Оръжието за лов е от изключителна важност за всеки ловец. Тъй като в днешно време съществуват оръжия не само от един вид, нито пък с еднаква ефективност, ловецът доста често си задава въпросът “Какво оръжие за лов за избера?” Разбира се, всеки опитен ловджия може да дава безброй съвети за това коя пушка или пистолет могат да бъдат използвани за различния дивеч.  Нека, обаче, да се запознаем сами по-подробно с видовете ловни оръжия и тяхното значение. 

   

  Значението от подходящо ловно оръжие 

  Пушката е станала нарицтелно за ловно оръжие и винаги е свързващото звено между ловджията и дивечът му. За съжаление, ако хобито ни е такова не можем да си купим “просто пушка” или едно оръжие за всякакъв вид дивеч. Освен значението на вида на дивеча, то и това какво ние можем също не е за пропускане. Ако за пръв път навлизаме в дебрите на лова ни трябва оръжие, което да използваме на по-къси разстояния, тоест гладкоцевно. Ако пък сме опитни може би ни трябва оръжие с нарезни цеви, за да сме по-точни при изстрелите на дълги разстояния. От всичко това разбираме, че значението на подходящо за нас оръжие е неоспоримо и не можем с лека ръка да го пренебрегнем и при изпълняване на хобито ни да грабнем “просто пушка”. Освен това, терена и къде се намираме, било то в гора или в поле, също би трябвало да повлияе на избора ни на оръжие.

   

  Видове ловни оръжия

  Има няколко вида оръжия, които може да използваме по време на лов и не само. Някои от тях е по-добре да избягваме, а с другите да внимаваме, дори ако сме опитни. 

   

  Пушка за лов

  В света на лова двуцевките са кралете. Дали с вертикално или с хоризонтално разположени цилиндри са по-добри, всеки ловджия може да каже за себе си. 

  Ако изберем пушка за лов с гладка тръба, тоест гладкоцевна, то тогава ще стреляме точно на къси разстояния, до около 50-60 метра, но пък ще сме доста бързи ако дивечът е под носът ни. Ако решим, че искаме да стреляме на разстояния от 100 или 200 метра, тогава ще ни бъде нужна пушка с нарезни цеви, набразденоцевна. В цевта на тази пушка има нарези, а куршума се завърта спираловидно, което помага да стрелят надалече и с голяма прецизност до сантиметър. 

   

  Еърсофт пистолет

  Еърсофт пистолетът може да бъде използван, за да се запознаем с устройството, теглото и като цяло чувството да държим оръжие, тоест на вид бойна тренировка или дори в игрови условия. Те обаче далеч не са подходящи за лов, защото при тях се стреля с топчета. 

   

  Въздушна пушка за лов

  Въздушната пушка за лов е едно доста противоречиво оръжие, особено когато става въпрос за това дали трябва да се използва за лов. При тях се стреля с плоски сачми, а не с патрони. Въздушното оръжие, също така, не изисква разрешително, курс за боравене и куп други неща. То трябва да е регистрирано, ако произведената кинетична енергия е над 24 Джаула, но без да е в опасната графа на огнестрелните оръжия. Тези пушки са доста по-бюджетен вариант, но пък дали стават за отстрелване на дивеч? Мненията по този въпрос клонят повече към негативен отговор, но според други, качествените въздушни пушки могат да отстрелват дивеч без проблем. 

   

  Колекционерски оръжия

  Колекционерските оръжия обикновено са произведени в малко бройки или са изключително редки. Те са по-скъпи от стандартните и някои са красиво украсени, особено тези за лов на марката Benelli. Те произвеждат малко бройки от красивите ловни оръжия. Те могат да се продават и да изпълняват предназначението си, но някои други се продават само с колекционерска цел и са напълно обезопасени.

   

  Късо нарезно оръжие

  Късото нарезно оръжие не е един от най-подходящите варианти за лов. Ако носим такова на лов, то трябва да е със съответното разрешително, да е съхранявано правилно в кобур и да не го използваме неправомерно. Въпреки, че пистолетите се носят главно с цел самозащита, ако решим да използваме такова за лов то трябва да е полуавтоматично, защото автоматичното е забранено със закон на територията на България, а револверите не са добър вариант. 

   

  Какво може да ловувате в България?

  В България ловът се практикува според ловния календар. На територията на страната, може да ловуваме различни видове едър и дребен дивеч. Така през зимата може да преследваме зайци, катерици, ондатри и нутрии, чакали и язовци. Лисица, бялка и черен пор пък, може да бъдат хванати целогодишно. България е дом и на много видове птици, някои от които се ловуват и ако са произведени във ферма, като колхидски фазан, ловен фазан, яребица, планински и тракийски кеклик и токачка. Различни видове патици, бекас и бекасина, врана, скорец и сврака могат да бъдат обект на нашето хоби.

  Страната ни позволява да бъдат преследвани благородните елени, елен лопатар, муфлон, сърна, сръндак, диви свини и вълци. Някои от тези видове като дивата свиня подлежат на групов и подборен лов. България е богата на видове дивеч, но както вече стана ясно ни трябва подходящо ловно оръжие, според възможностите и желанията ни, което да ни помогне в преследването му. 

  Добави коментар