Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  7 съвета за безопасен лов

  7 съвета за безопасен лов

  Ловът е хоби за отдадени ценители. Всеки, който го практикува, било то новобранец или опитен ловджия, може да бъде достатъчно добър и да обича ловния спорт стига да обръща достатъчно внимание на всеки детайл, който играе роля в него. Освен ползотворен, ловът трябва да се извършва по безопасен начин без човек да застрашава себе си или околните. Ето защо е полезно всеки любител на това така интересно хоби да е подготвен за всички ситуации. Запознайте се със седем съвета за безопасен лов. 

  Изберете правилното ловно оборудване

  Правилното ловно оборудване не бива да се пренебрегва. Това важи най-вече за редовно практикуване на ловния спорт. В това число влизат оръжията и екипировката, без които никой ловджия не може да даде всичко от себе си на терен.

  Ловно оръжие

  Снабдяването с качествено ловно оръжие е важно да бъде съобразено с дивеча и способностите на ловеца. Могат да бъдат избрани набразденоцевни или гладкоцевни пушки, успоредки или надцевки. Разбира се, преди всичко идва притежанието на разрешително за такова и ученето на тънкостите при използването му по време на специален курс. Важно е използването на оръжието, например пушка да е само срещу съответния дивеч. Освен това, то трябва да се съхранява по правилен начин в дома на ловеца в каса и да се пренася през населени места без да е заредено. 

  Ловна екипировка

  Никой не може да ловува, ако няма подходяща ловна екипировка. Ако ходите веднъж в годината на лов и мислите, че старият анцуг и скъсаните маратонки са добра алтернатива, която спестява пари, съветът тук е, че това е голяма грешка. Инвестицията в непромокаемо яке, обувки и дори раница или сак може да изисква повече средства, но ще спести други главоболия като болки в краката, мокри дрехи или дори липсата на дивеч, защото дрехите Ви не са с камуфлажен десен. 

  Разучете ловния терен

  Важно е да знаем какъв е ловния терен - хълмист, равнинен, дали е поле или гора. Така ще знаете какви дрехи и обувки ще бъдат по-подходящи за Вас. Освен това може да си направите план къде могат да се заложат примамки, къде е подходящо да стоите на пусия и как да се движите. Заедно с разучаването на ловния терен трябва да вземете предвид и посоката на вятъра.

  Внимавайте с ловното оръжие

  Ловът е занимание, хоби, страст. Точно поради тази причина трябва да не се приема за всичко на света това да бъде хваната плячката с цената на това някой да бъде наранен. Затова при боравене с ловно оръжие, вниманието и уменията Ви трябва да стоят на първо място в мислите Ви, без да има разсейване.

   

  Неправилно боравене с ловното оръжие

  Неправилното боравене с пушката може да доведе до много лоши последствия. Изстрелите с нея трябва да бъдат произведени само по конкретен дивеч, никога в близост или покрай друг ловджия. На всеки един или два изстрела е добре цевите на бъдат проверени. Важно е да сте наясно с опасността от рикошет на куршумите и сачмите при стрелба над лед, камък или вода. Когато стреляте по птици, които в този момент излитат трябва да произведете изстрела когато птицата е вече нависоко. 

  Бъдете сигурни в целта си

  Към неправилното боравене спада и стрелянето по движение, което се извършва от неидентифициран обект. Това означава, че трябва да сте сигурни, че обекта на стрелбата Ви в действителност е дивеч, а не друг ловец, който се крие в храстите. 

  Спазвайте правилата

  Правилата в ловния спорт, както във всички други, са направени за безопасност на тези, които го практикуват. Пренебрегването им доказано води до лоши последствия, така че разрешителното за оръжие, ловната дружина, спазването на ловния календар и правилното боравене с огнестрелно оръжие са задължителни ако искате Вие и Вашите другари по хоби да са в безопасност. 

   

  Облекло с ярък сигнален цвят

  Препоръчването на облеклото с ярък сигнален цвят, пред камуфлажното и противоречиво, като се вземат предвид плюсовете на камуфлажа за привличане на дивеч и прикритието от погледа на дребните, хитри животни. Носенето на ярко ловно облекло облекло от ловджиите намалява риска от грешна стрелба по човек по време на излета.

  Пренасяне на ловното оръжие

  Затова е важно тя никога да не бъде насочвана към човек и при придвижване цевите да сочат към земята. В населено място или в трудно проходими терени, пушката трябва да бъде празна, тоест без боеприпаси.

  Избягвайте употребата на алкохол и наркотици

  Дори ловът да е забавно хоби, с което искате да разпуснете и да мислите, че ще е добре да загреете с някоя и друга алкохолна напитка, това не е така. Употребата на алкохол и други упойващи вещества и наркотици е абсолютно забранена, и то с истинска причина - реални случаи на простреляни ловци след употреба на алкохол от страна на стрелеца. 

  Запознайте се с най-важните правила за оказване на първа долекарска помощ

  Като ловен ентусиаст е важно да имате аптечка, която да съдържа бинт, ръкавици, лепенки, физиологичен разтвор, и други. Тези неща са абсолютно нужни за оказване на първа долекарска помощ в случай на инцидент.

  Когато се случи инцидент, включващ огнестрелна рана, тя е силно замърсена, има силно кървене и обикновено е сериозна. За да окажете помощ, първо трябва да оцените дали пострадалия е жив чрез проверка на пулс на врата, проверка на дишането или на това дали зениците реагират на светлина. По най-бързия начин следва да се транспортира пострадалия до болница. Ако това не може да се случи на момента, а има загуба на пулс и дишане, трябва да се приложи сърдечен масаж или изкуствено дишане. Ако има кръвотечение, то трябва да се спре посредством марли и бинт, ако то не е силно или чрез притискане, ако е силно. При фрактура на костите те се обездвижват внимателно  с подръчни материали, а при съмнения за гръбначно нараняване е добре да се постави нещо като дъска под човека, без да бъде местен.

   

   

  Добави коментар