Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Aimpoint е като IPhone - доказана световна легенда!

  Aimpoint е като IPhone - доказана световна легенда!

  Шведските бързомерци са леки,
  но убийствено полезни в лова.

  Мир Богоев

  Стийв Джобс стига до идеята за IPhone, когато вижда човек, който ръчка с електронната писалка по джобен компютър. Джобс гледа нещастника как се мъчи да нацели нещо по дисплея и се сеща, че ако екранът стане чувствителен към човешките пръсти, всичко ще е по-лесно! Тогава геният си казал: „Всеки има 10 пръста и те ще са винаги 10 пъти по-удобни, от всяка магнитна писалка...“. Представянето на айфона е през 2007 г., а продажбите му до днес гонят 2,5 милиарда!
  Идеята за оптичен бързомерец идва на шведския стрелец Олрне Екстранд, докато се бръснел в хотелска баня... Пред него имало кръгло огледало, а светещата лампа била зад гърба му. Докато се бръснел Екстранд местил главата си, но точката от лампата, винаги била в кръглото огледало... Така му дошла идеята за прицел, в който се гледа с двете очи, а червената прицелна точка, се проектира отзад към обектива и после се връща върху картината в окуляра...
  Екстранд тропал по много врати за финансиране, докато не срещнал предприемача Бруно Сандберг.
  През 1974 г. групата Sandberg прилага неговата технология за по-бързи и по-лесни за ползване от стрелеца прицели, която радикално ще подобри бързината в хващането на целта и точността в нейното поразяване, особено при движещи се обекти!
  Така се ражда Aimpoint. Инвестицията обаче останала без печалба цели 21 години, докато не дошли военните поръчки. От 49 години Aimpoint прави и ловни колиматорни прицели, а от 30 е и глобалният лидер с продадени 2 милиона прибора!

  От тях половината са в ловците и стрелците, а другите са в армиите на САЩ, Франция, Дания, Швеция, Италия и Финландия, като и в специални части и тайни служби по света...
  Технологията на Aimpoint е оптично електронна. При нея от малък светодиод с батерия в задната част на прицела, се генерира безвреден за очите червен лъч. Той отива към обектива, отразява се и се връща към окуляра. Така стрелецът вижда отражението на лъча, като червена прицелна точка - Red Dot. Тя се наслагва директно върху изображението на целта в окуляра.
  Най-важното за бързомерците на Aimpoint е, че са реално без паралакс, независимо от дистанцията!
  Това е постигнато не с една, а с комбинация от две лещи в обектива с патентован профил! Те гарантират, че отразеният от обектива лъч, остава винаги успореден с оптичната ос на уреда! При другите бързомерци с 1 леща на обектива, винаги има ъглово разминаване и това води до грешка в прицелването с около 30 см на дистанция от 45 метра!
  А това е разликата между отстрелването на място с Aimpoint и раняването на дивеча при прицел, който има паралакс...
  Елиминирането на паралакса при Aimpoint позволява незабавно хващане на целта и без необходимост от центроване на червената точка в уреда! А това значи, че дори червената точка да е в периферията на зрителното поле в прицела Aimpoint, щом е върху нужното място по изображението на дивеча, куршумът отива точно там!
  Това дава две огромни предимства за ловеца - изключително бърза стрелба, без бавене и усилия за центриране на точката в окуляра, като всеки път гарантира попадение!
  Сред всички видове оптически прицели днес именно бързомерците дават най-бързото хващане не целта и така идва названието им.
  Като прибавим и факта, че те са десетки пъти по-леки от традиционните оптики, става ясно защо търсенето им от ловците расте.

  През 2007 г. бе представен първият свръх компактен Aimpoint Micro H -1. Той се ползва на болтова или автоматична карабина (без магнум калибрите), на гладкоцевна пушка, револвер и на лък! Масата му е 84 грама! Дължината е 62 мм, а широчината - 41 мм. Корпусът е алуминиев, с азот, батерията издържа 50 000 часа или 5 години!
  Възможни са елевация и странична корекция от 13 мм на клик на 100 м. Настройките на червената точка спрямо осветеността са ръчни в 12 позиции.
  В Aimpoint държат тези настройки да са само ръчни, а не автоматични, защото ако ловецът е на ярка светлина, но дивечът му е на тъмно, например под дърветата в гората, автоматичното настройване на яркостта ще направи точката трудно видима в сянката!
  Базовият размер на Red Dot e 4 MOA. Това означава диаметър на точката върху целта - 3 см на дистанция 25 м, 6 см на 50 м и 12 см на 100 метра.
  По-прецизната версия е с Red Dot 2 MOA с диаметър 1,5 см на 25 м, 3 см на 50 м и 6 см на 100 м. Тя е по-подходяща за стрелбището, докато за лов се препоръчва 4 MOA.

  През 2015 г. бе представен и Aimpoint Micro H-2. Шведите подсилиха корпуса и защитиха бутоните за настройване от удари в клони и шубраци. Инженерите обаче вкараха и нови Meopta лещи за обектива с повече покрития и с по-висок трансфер на светлината за повече контраст.
  В крайна сметка, както казва Йонас Ардемалм, маркетинг шеф в Aimpoint: „Вместо да направим тези подобрения в съществуващия продукт, ние стартирахме нов прицел. Резултатът бе, че Aimpoint Micro H-2 надскочи равнището на компактните прицели и постигна представяне, като при дългите ни бързомерци!”
  Масата е 94 г. Дължина 68 мм, обектив 28 мм. Работа с една батерия – 50 000 часа. Настройване странично и елевация с 1 клик – 13 мм на 100 м дистанция. Яркост – 12 нива.
  Базовият размер на Red Dot e 4 MOA - точка 3 см на дистанция 25 м, 6 см на 50 м и 12 см на 100 метра. Има и версия с Red Dot - 2 MOA. Нови са флип капачките на окуляра и на обектива. С тях дори е възможно прицелване, ако дивечът излезе внезапно и ловецът няма време да ги вдигне, защото са прозрачни...

  През 2017 г. излезе Aimpoint Micro S-1 – бързомерец за гладкоцевни ловни пушки, който се монтира върху мерната планка! Всичките му функции са като на Micro H-2, но монтажът му е интегриран в самия корпус, като дизайнерите са търсили най-ниския възможен профил!
  Другата важна разлика е големината на Red Dot - при Micro S-1 тя вече е 6 MOA или 4,5 см на дистанция 25 м, 9 см на 50 м и 18 см на 100 метра. Така тя е по-ярка и по-лесно видима. Това дава още удобство за ловците, защото с гладкоцевна ловна пушка се стреля много бързо под голям стрес и при динамика в движението на дивеча.
  Монтажът може да стане на всяко място по мерната линия, стига да се запази удобен баланс на пушката. В реален лов представянето на Aimpoint Micro S-1 е страхотно при дивеч на земята – прасета, зайци, лисици, язовци, чакали. А при стрелба по птици резултатите са отлични.

  През 2018 г. след 4 години тестове и консултации с ловци, полицаи, военни и състезатели, шведите показаха и Aimpoint ACRO P1. Названието ACRO е съкращение от Advanced Compact Reflex Optic.
  Той е първият, специално разработен за пистолети и револвери. Монтира се върху пистолетния блок и се движи заедно с него.
  Възможен е и монтаж с Picatinny или Weaver база, като се предлагат и пластини за адаптиране към конкретни марки пистолети. Масата е едва 60 г, дължина 47 мм, а ширина 30 мм! Това е единственият в света малък прицел, с който са изстреляни 20 000 патрона .40 S&W без проблеми!

  През 2019 г. серията ACRO продължи с най-новия бързомерец - Aimpoint ACRO C1. За ловците е важно да се подчертае, че новият свръх компактен и нископрофилен прицел Aimpoint ACRO C1 пасва не само на пищови и револвери, но и върху ловни болтови и полуавтоматични карабини, на надцевки и дрилинги!
  За магнумите обаче производителят допуска използването на прицела само със специален изцяло стоманен монтаж!
  Увеличението е 1х, а базовият размер на Red Dot пак е 3,5 МОА, с диаметър на червената точка върху целта – 2,62 см на дистанция 25 м, 5,25 см на 50 м и 10,5 см на 100 метра.
  Осигурена е и съвместимост с уреди за нощно виждане, с 4 опции за настройка на яркостта на Red Dot в този режим. Дневни настройки – 6, плюс една супер ярка. Издържливост на батерията около 15 000 часа или 1,5 години при дневен режим, а при ползване с прибор за нощно виждане – 6 до 8 години работа!
  Настройване с 1 клик – 17 мм на 100 м за елевация и странично до 1 метър на 100 м дистанция.
  Възможността за ползване с късо и дълго оръжие прави от този мъник универсалното решение за револверите и пистолетите, но и за почти всички ловни пушки. А това отваря пътя към превръщането на Aimpoint ACRO C1 в поредния световен бестселър на шведската компания...
  Накрая трябва да се каже, че дори дребосъците на Aimpoint са прицели с невероятна функционалност и здравина. Качеството на образа в тях е забележително, а хващането на целта с две очи и червена точка, е възможно най-естественото и интуитивното прицелване по дивеча.


  В класическите оптики, ловецът гледа само с едно око и така губи част от картината. Тоест, ако има друг дивеч, встрани от зрителното поле в оптиката, той няма да го види.
  При бързомерците зрителното поле е неограничено, а прицелването с две отворени очи, позволява на ловеца да вижда и цялата околна картина с периферното си зрение! Така, ако от гората встрани излезе по-добър или по-подходящ трофей, той ще бъде забелязан веднага! А при лов на гонка, ще може да се пропуснат зрелите женски и да се стреля само по глигани и приплоди!!!

  Като прибавим и факта, че бързомерците са и с пъти по-леки от традиционните ловни оптики, става ясно защо търсенето им расте.
  Бързомерците Aimpoint са добри за всеки лов, но са наистина в стихията си при свинския лов на гонка! Защото именно там бързината на прицелването по бягащия в сюрията дивеч, е от ключово значение за слуката в излета!

  Добави коментар