Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Видове боеприпаси за лов

  Видове боеприпаси за лов

  Правилният подбор на боеприпаси за лов е един ключовите фактори за всеки, който упражнява това занимание. Качествената преценка е от голямо значение, както за успеваемостта при преследването на набелязания дивеч, така и за осигуряване във възможно най-голяма степен на сигурността на всички, които се намират в гората в дадения момент.

  А разнообразието от калибри, размери и конфигурации при патроните наистина е огромно, така че да се изберат оптималните за съответната цел изисква не толкова съществени финансови средства, колкото на познания за това кои боеприпаси за лов при какви обстоятелства и за какъв дивеч могат да се употребят.

   

  Ловът в България

  За да знаем какви патрони са ни необходими, то трябва да сме наясно и какви оръжия са позволени при излет в гората. Всеки опитен ловец е наясно, че автоматите са забранени при преследване на дивеч. Това е абсолютно изрично посочено в закона. Разрешават се полуавтоматични оръжия, но при спазване на определени конфигурации при тях.

  При лов в България се използват както гладкоцевни, така и набразденоцевни (нарезни) пушки. Най-често са предпочитани двуцевните модели, като ще срещнем големи спорове дали “успоредките”, или надцевките са по-удачни. Позволява се употребата и на скъсени огнестрелни от типа на карабините. В арсенала могат да се впишат и късоцевните огнестрелни оръжия, като в това отношение се срещат също дискусии къде и с каква цел намират приложение.

   

  Видове боеприпаси и тяхното приложение

  Разходите за ловни боеприпаси не са толкова съществено перо в оформянето на бюджета. Естествено, цената винаги има значение и все пак на преден план трябва да бъде качеството. А на върха на класацията по приоритети трябва да се постави именно точната преценка на калибъра и размера, които да съответстват на пушката, за която се използват, както и на дивеча, за който са предназначени.

  Така че ако сме почитатели на стрелбата по птици, но също така ни харесва да ловуваме и прасета, то трябва да се запасим с различни видове патрони. А дори и за различни птици може да не е подходящо да се използва един и същ калибър, както и размер на сачмите. Разбира се, има и патрони, при които всичко се влага в проектила, който излита след изстрела с максимално голяма скорост.

   

  Патрони за ловно нарезно оръжие

  Боеприпасите за лов за набразденоцевна пушка могат да варират осезаемо спрямо калибъра, размера и теглото. Нарезното огнестрелно оръжие има по-голяма далекобойност и по-висока прецизност на далечни дистанции. Това се дължи до голяма степен на конструкцията на цевите. По вътрешната им повърхност са издълбани специални канали, които придават въртеливо движение на проектила. По този начин увеличават неговата начална скорост при излизане от дулото и така достига по-отдалечен обект, без да се отклонява от траекторията си.

  Затова е много важно тези боеприпаси за лов да бъдат направени от изключително здрави сплави. Някои патрони за набразденоцевни оръжия могат да развият скорост над 700 метра в секунда! Това ги прави особено подходящи при отстрела на едър и/или опасен дивеч. Когато ловуваме дива свиня или сръндак, то това е по-удачният избор, съобразен и с пушката, естествено. Най-популярни в тази категория са патроните тип Бренеке, но те далеч не са единственият вариант.

   

  Патрони за късо нарезно оръжие

  Бойното оръжие принципно не е приоритетен избор при преследване на дивеч. Неговото използване е разрешено от закона, стига да няма статута на автоматично. Патроните за пистолети се отличават от тези за набразденоцевни пушки по някои компоненти. Един от тях е дължината, което е лесно обяснимо, при положение че цевта на късото нарезно оръжие, както подсказва и името, отстъпва по дължина. А това съответно се отразява и на параметри като далекобойност и прецизност на по-големи разстояния.

   

  Патрони за гладкоцевно оръжие

  Стандартно патроните, които се използват при гладкоцевните пушки, се състоят от четири компонента - гилза, възпламенителен капсул, заряд барут и куршум. Калибърът се определя от диаметъра на цевта, като от първостепенна важност е с това да се съобрази какъв ще бъде куршумът. Той може да бъде и с различна форма - издължена, сферична, полусферична и т.н.

  Зад куршума се намират сачмите, които излитат в сноп, за да нанесат поражения на възможно най-голям обхват. В една гилза могат да се поберат десетки от тези топчета, които се състоят предимно от олово с примес на антимон. Размерът и теглото на сачмите в патроните за ловно нарезно оръжие също са параметри, вариращи в доста широки граници.

  Може би сте чували от стари ловджии как са отстреляли глиган с “четири нули”, да речем. Нека числото 0 не ви заблуждава, защото говорим за един от най-големите размери при сачмите. Трябва да се знае, че при тях номерацията е обратно-пропорционално - колкото е по-голямо числото, толкова е по-малка сачмата. Най-дребните са с диаметър 1 мм, като по системата в България тези ловни боеприпаси са под №13. Оттам насетне номерата растат с всеки четвърт милиметър, като при достигане до диаметър вече се означават с 0. След това големите сачми се отбелязват с число пред нулата. Така размерът на оловните топчета може да достигне до 13 нули, при което, естествено, в патрона се събират само няколко.

  Не е маловажно и колко тежат сачмите в един патрон. При някои теглото е около 20 грама, но много специалисти препоръчват да бъдат не по-малко от 30 грама, за да създадат по-съществена ударна сила. А масата и обемът на сачмите дефинират това, което се нарича снаряд в патрона. При този тип боеприпаси скоростта рядко надхвърля 400 м/сек.

   

  Малокалибрени патрони

  Такива оръжия често се използват за спортна стрелба. Малокалибрените пушки и пистолети все пак могат да имат своето приложение и в лова. Патроните за такъв тип огнестрелни могат да развият скорост, по висока от 400 метра в секунда, което ги прави надеждни в доста ситуации. Конструкцията с кух връх дава допълнителна сила на проектила, който излиза от цевта. Най-често поставяме в тази категория патрони 22 калибър, но не са изключени и други варианти.

  Характеристиките, които трябва да вземем под внимание, не са една и две. Вече неведнъж споменахме калибъра, теглото и размера на патроните. Освен това, трябва да се обърне внимание дали върху кутията с боеприпасите е посочена информация за температурата, при която използването им води до оптимална точност. Има патрони, които не се “представят” добре в студено време, скоростта им пада или не са предпазени от овлажняване. Но когато търсим боеприпаси за лов от надежден източник, обикновено тези рискове отиват на заден план.

   

   

  Добави коментар