Безплатна доставка за поръчки над 200лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Ловна екипировка: аксесоари, шапки и раници. Кои марки да изберем?

  Ловна екипировка: аксесоари, шапки и раници. Кои марки да изберем?

  Не е въпрос на мода и суета - подборът на подходяща екипировка за лов е от съществено значение при редовно практикуване на това занимание. Адекватните дрехи за сезона са важни, преди всичко за да запазим здравето си при прекарани часове наред сред променливи атмосферни условия, а освен това допринасят и за чувството за комфорт при излет в гората, което пък от своя страна се отразява малко или много на успеха на начинанието.

  И в този ред на мисли, не бива да се подценява значението и на различните ловни аксесоари, въпреки че до известна степен те се възприемат като фактори от второстепенно значение. Но ще видим, че и този въпрос не бива да се подценява.

   

  Ловната екипировка

  Кои са най-важните компоненти от ловната екипировка? Естествено, на преден план е какво ще обуем на краката си и с какви дрехи ще облечем торса и крайниците. Нормално е наистина при подготовката за преследване на дивеч първо да мислим за качествен панталони и яке, за алтернативи като суитчър или елек.

   

  Също така, преди да огледаме различните модели ловни шапки, то все пак трябва да помислим какво бельо и чорапи ще използваме, защото без тях не можем. И тук идва време за тези “подробности”, които в никакъв случай не са маловажни.

   

  Ловните аксесоари

  Говорейки за ловни аксесоари, най-общо поставяме в тази графа елементи на облеклото, които от една страна не са задължителни и с които не трябва да разполагаме на всяка цена, но които от друга имат своето конкретно предназначение и могат да ни бъдат само от полза, ако сме се снабдили с тях.

  В тази категория можем да поставим различните видове ловни шапки, ръкавици и колани. По-рядко бихме се сетили за средства като гети и маски, но те също имат своето приложение при излет в гората. Има логика в тази графа да добавим и специалните ловни раници, тъй като на пръв поглед уж не са задължителни, но реално вършат много добра работа.

  Ще разгледаме с какво допринасят тези ловни аксесоари за опазване на здравето и комфорта на почитателите на преследването на дивеч, както и кои са най-предпочитаните и надеждни марки на пазара.

   

  Ловни шапки

  Този аксесоар всъщност може да се смята за задължителен в много ситуации. Голяма част от активния ловен сезон се простира в рамките на по-студените месеци, като започнем от често дъждовния и хладен октомври и стигнем до обичайно снежния януари, в който температурите падат под нулата. Използването на ловни шапки през зимата изглежда неизбежно, за да се предпазим от измръзване.

  В тази категория откриваме редица отлични решения от реномирани марки като Glock, Hornady и Aimpoint. Моделите се различават не само по окраската, но и по кройката - ушанките например са доста търсени и практични в мразовитото време, но достатъчно адекватно е да се използват и по-стандартните варианти. Шапката трябва да е плътна, да е изработена от подходяща материя, която едновременно да задържа топлината, но и да не запарва, както и да прилепва добре към главата. Не на последно място е важно при сваляне да може да приема компактна форма за удобно пренасяне.

   

  Но от ловни шапки има нужда не само през зимата. Желателно е да се покрие главата и при излет в гората в топлите месеци на годината, като там съображенията вече са от друго естество.

   

  При продължително пребиваване сред природата е напълно нормално да бъдем изложени по-осезаемо на слънце, а в такива ситуации се стига до топлинни удари и изгаряне. Препоръчително е да се предпазим от такъв дискомфорт. При летните ловни шапки най-популярни са тези от бейзболния тип, като най-търсени са марки като Deerhunter, Blaser, Ruger, Browning. Не е малка популярността също така и на каубойските модели.

   

  Ловни раници

  Един от най-необходимите аксесоари при излет в гората са качествените ловни раници. Така имаме възможност да носим всичко необходимо със себе си, включително дрехи за преобличане, оптически и мерни прибори, допълнителни боеприпаси, очила и други. Като алтернатива могат да се посочат по-компактните чанти, които обаче обикновено побират бинокъл и дребни аксесоари, а често имаме нужда от повече обем.

  Колко литра ще събира раницата, използвана при преследване на дивеч, е важен критерий. Не по-малко съществена е и материята, от която е изработена. Качествените ловни раници са направени най-често от импрегниран полиестер, което ги предпазва при влажно време. Освен това е от съществено значение този вид ловни аксесоари да бъдат изградени от “тихи” материи, т.е. от такива, които не са силно шумолящи, за да не подплашат дивеча.

  Изборът на модели ловни раници на пазара е доста разнообразен. Можем да посочим вариантите на Blaser, които покриват споменатите критерии. Компактните решения на Beretta и Chevalier също намират адекватно приложение. А производители като Hubertus залагат и на доста стилни модели - не е излишно раницата да изглежда добре, освен да бъде и удобна.

   

  Ловни елеци

  Можем да отнесем тази категория към основното облекло за преследване на дивеч. Използването на ловни елеци определено има своите предимства, тъй като този вид дреха намира приложение, както в топлите месеци на годината, така и в студения сезон. Отново е важно да има високо ниво на влагоустойчивост, както и на ветроустойчивост и дишаемост. Разбира се, колкото повече отделения и джобчета има ловният елек, толкова по-добре, защото можем да съберем повече ловни аксесоари, които са ни необходими при излет в гората. А и този вид облекло без ръкави не изисква кой знае каква инвестиция.

   

  Сред по-рядко търсените, но също така полезни ловни аксесоари, можем да посочим и различните видове сгъваеми столчета, удобни при продължително прекарване на времето в неподвижно състояние в изкачване на появата на дивеча. Никак не е излишно да се помисли и за тапи за уши, които предпазват слуха от силния шум, който издават изстрелите на огнестрелните оръжия.

  Вероятно сте обърнали внимание, че сред споменатите марки срещаме все реномирани производители на ловно оръжие. Това не е учудващо, тъй като освен пушки и патрони, водещите брандове в индустрията са насочени и към осигуряване на качествени ловни аксесоари. Такива решения винаги са за предпочитане пред случайния избор на дрехи и допълнения към тях, които често се оказват неподходящи за практикуване на това занимание.

   

   

  Добави коментар