• Оръжие +359 884 236 440 Облекло +359 885 711 677
Безплатна доставка за поръчки над 100лв.
Close
(0) продукта
Няма продукти в кошницата.
Каталог
  Filters
  Preferences
  Търси

  Лов и оръжие. Видовете оръжия и техните плюсове

  Лов и оръжие. Видовете оръжия и техните плюсове

  Ловът е занимание, което изисква разностранна подготовка, но безспорно най-важната част от нея е снабдяването с качествени и надеждни оръжие и боеприпаси.

  Правилният избор на пушка за целта, която се преследва при излета, е от ключово значение както за успеха едно или друго излизане в гората, така и за цялостно удовлетворение при упражняване на това хоби. Опитните ловджии са наясно с тънкостите, а споровете между тях коя двуцевка е по-точна и далекобойна могат да продължат часове наред. Но тези, които тепърва възнамеряват да се насочат към преследването на дивеч като алтернатива в свободното време, имат нужда да си изясняват доста факти и детайли.

  Възможно ли е да се използва например въздушно оръжие в гората? Защо не е добро решение да се използват самоделки? Какво е необходимо, за да използваме законно огнестрелно оръжие? Ще се спрем на тези подробности, както и на други специфики.

   

  За лова

  Когато говорим за лов и оръжие, трябва да уточним какво е подходящо да се използва в гората. “Пушка двуцевка” би бил първосигналният отговор на всеки, който е дори съвсем малко запознат с този вид активност. И да, този отговор обхваща доста голяма част от адекватните варианти. Но освен двуцевни огнестрелни оръжия, могат да се изтъкнат и други опции, които да бъдат доста адекватни.

  Така например ловните карабини с един изходящ цилиндър вършат отлична работа в много ситуации. Скъсеното нарезно оръжие може да бъде особено ефективно в конкретни епизоди при преследването на дивеч.

  При който и да е вариант, трябва да се премине курс за безопасно боравене с огнестрелно оръжие, както и да се издържат съответните изпити. Това обучение дава теоретична подготовка и практическо познаване на различни видове пистолети и пушки.

   

  Предимствата на всеки вид оръжие

  Когато говорим за лов и оръжие, можем да чуем различни мнения и предпочитания. Преследването на дивеч има множество аспекти, както като локация и терен, така и като набелязана цел (с други думи - по какви животни ще стреляме). Тогава е нормално в различни ситуации да се прибягва към различни видове оръжия.

   

  Огнестрелно оръжие

  Отново преминаваме на тема двуцевки, които все пак са най-предпочитани от ловците. Има спорове в тези среди дали е по-удачно да се използват успоредки (с хоризонтално споени изходни цилиндри), или надцевки (вертикално разположени). Няма дискусия все пак по отношение на това, че набразденоцевните модели имат значително по-голяма прецизност при стрелба на голямо разстояние, в сравнение с гладкоцевните. Въртеливото движение, което се придава на патрона от нарезните канали по вътрешната повърхност на изходящите цилиндри, води до по-висока скорост при изстрела, съответно и до по-малко отклонение от мишената, причинени от външни фактори.

  Пушките с гладки цеви също имат своите силни страни. Те са и по-разпространени като цяло, тъй като са подходящи за отстрелване на дребен дивеч и на птици, използват се и при лов на диви свине. При стрелба от разстояние до 50 метра могат да свършат достатъчно добра работа, като такава дистанция няма да нанесат шокови поражения, каквито пък могат да се получат при набразденоцевните огнестрелни оръжия.

  Гладкоцевните пушки имат по-голяма прецизност, когато изходните цилиндри са по-дълги. Карабините пък са предпочитани, защото са по-компактни в това отношение - при цевите са скъсени спрямо оригиналните параметри.

  Всичко споменато дотук попада в графата огнестрелно оръжие. Трябва да е пределно ясно, че законът в България не позволява употребата на автоматични пушки за лов. Позволено е да се носят и използват полуавтомати, но трябва да отговарят на конкретни критерии и ограничения.

  Нека да разгледаме и други варианти и да обясним защо употребата им по време на лов по-скоро не е желателна.

   

  Въздушно оръжие

  Има ли ентусиасти, които залагат на пневматичните пушки за отстрел на дивеч? Може да е изненадващо, но се срещат и такива. С въздушно оръжие, разбира се, не може да се разчита на кой знае каква точност, още повече пък да бъдат използват за нанасяне на поражения на по-едрите видове в гората. Но за птици и дребен дивеч при стрелба малка дистанция има шанс да свършат работа.

  Основното предимство на едно въздушно оръжие е, че за него не се изисква разрешително. Няма нужда да се преминават курсове и да се полагат изпити, всеки може да се снабди с пневматична пушка за не особено голяма сума. Но в никакъв случай това не е равностойна алтернатива на качественото огнестрелно оръжие за лов.

   

  Атипично оръжие

  В тази графа попадат всякакви пистолети и пушки, които се разминават със стриктните стандарти. Преправени пушки или пистолети, дефектни огнестрелни, самоделки - всички те са под шапката на това понятие - атипично оръжие.

  Тук за предимства няма да говорим, защото подобни пушки или са незаконни, или ако са узаконени по някакъв начин, то те са твърде специфични сами по себе си. Създаването и притежаването на самоделно оръжие не е разрешено. Огнестрелно с фабрични дефекти също не трябва да се използва, защото е опасно. А ако е преправено, оръжието вече променя характеристиките си, което също го поставя извън нормативните уредби. Изобщо, атипично оръжие за лов не само не е препоръчително да се използва, а може да бъде и опасно.

   

  Вакуумно оръжие

  Тази категория изобщо е неприложима, когато става дума за преследване на дивеч. Под вакуумно оръжие най-често се подразбира това от рода на термобаричните бомби. Естествено, че такива средства за масово поразяване нямат никакво място в гората. Има и друга категория, която можем да наречем вакуумно оръжие, но при нея вече навлизаме под водата. Има харпуни, които използват вакуумни помпи при изстрелване в морските или речни дълбини.

   

  Еърсофт оръжие

  Това е един отличен вариант за… тренировка. Еърсофт оръжие не се използва за преследване на дивеч. Все пак говорим за реплики на оригинални пушки и пистолети, при които обаче се стреля не с патрони, а с топчета. Еърсофт оръжието намира приложение при специални тренировъчни и игрови дисциплини, като наистина може да даде представа на участниците какво представляват реалните бойни или ловни оръжия, колко тежат, каква форма имат. Но е ясно, че тези изделия няма как да попадат в темата лов и оръжие.

   

  Вариантите наистина са много. Но е силно препоръчително да не се експериментира с оръжия извън тези, които са специално предназначени за преследване на дивеч. А и с тях трябва да се борави внимателно и да се спазват всички изисквания за безопасност.

   

   

  Добави коментар