guns.bg

Съвети

Stoeger – Benelli на половин цена!

 

Малко известен факт е, но марката Stoeger не е турска както често се мисли, а е американска! Началото на едноименната компания е поставено през 1923 г. от австрийския имигрант в САЩ Александер Стоегер. Той живеел в Ню Джърси, но наел магазин в Ню Йорк сити и започнал да внася и продава оригинални германски пушки Mauser и пистолети Luger. По-късно фирмата му започнала да издава и оръжеен каталог с предлаганите оръжия, който се разпространявал не само в Щатите, а и в Канада.
През 1990 г. компанията е купена от финландската Sako, за да дистрибутира отличните скандинавски ловни карабини в Щатите. Самата компания Sako пък е изцяло придобита от италианската Beretta през 2000 г.
Днес Stoeger е част от дъщерното дружество на Benelli USA, което също влиза в холдинга от компании, притежавани от Beretta.
Фактът, че ловните полуавтомати с марката Stoeger са Made in Turkey не бива да учудва никого! Защото в южната ни съседка отдавна има милиони работници, които са обучени на  индустриална култура и организация на производството, докато са работили в заводите  на “Беемве”, “Ауди”, “Мерцедес” и “Фолксваген”!
    Случаят с ловните полуавтомати Stoeger е и отличен пример за дълбочината и ефективността на процесите на глобализация в днешния свят. Това ловно оръжие е турско, но само като място на производството му. Полуавтоматите Stoeger се правят в напълно нов завод, построен, оборудван и управляван от италианската група Beretta! Машините, стоманата и технологията за обработка на цевите, на затвора и затворната кутия са същите, с каквито се правят и прочутите ловни полуавтомати Benelli в Италия. Такъв е и бързият и надежден инерционен затвор, вграждан в ловните полуавтомати Stoeger! Или директно казано - комшиите ни днес произвеждат достъпно “Бенели” на половин цена в сравнение с италианското, но под друга търговска марка.
Новият завод е разположен в Истанбул. По-важното за  произвежданите в него ловни полуавтомати е, че контролният пакет на фирмата се държи от италианците от Benelli. Те имат и пълния безкомпромисен постоянен надзор върху качеството на продукцията.
Сърцето на полуавтомата Stoeger е доказалият се Inertia Driven затвор на Benelli само с три движещи се основни части - заключващата въртяща се глава, инерционната пружина зад нея и плъзгащото се стоманено тяло на болта.
    Според дължината на цевта полуавтоматът - Stoeger 2000 тежи от 3,040 до 3,260 кг - което е едно отлично постижение! Оръжието се предлага във варианти с приклад и полуложа от орех, черна или комуфлажна синтетика.
Стандартно цевта е дълга 71 см., но има и модели с цеви: 61, 66 и 76 см.  Пълнителят   хваща 4+1 патрона.
Шоковете са мобилни - 5 броя – от цилиндър до пълен шок. Мерната линия е метална и вентилирана. Тя завършва с мушка от ярък червен светлофибър или е от бронз.
В някои модели се предлага и вградена в приклада инерционна ампула, пълна с 368 грама живак, за амортизиране на отката.
Моделът Stoeger 2000 Synthetic е оръжие в 12 калибър магнум, с приклад и полуложа от черен матиран полимер. Насечката е положителна, а всички метални части имат тъмна осидация. Моделът е много подходящ за любителите на лова на диви патици и гъски, защото е устойчив на влага и се предлага и с цев 76 см. Стандартното му изпълнение обаче е с дължина на цевта 71 см.
Следващото предложение е за ловците привърженици на традицията – Stoeger 2000 Wood, в 12 калибър 76 мм магнум. Прикладът и полуложата са от орех, с фина насечка в зоните за хващане. Болтът е от бяла стомана. Задтилъкът е масивен, оребрен от гума. Цевта е с дължина 71 см, а вместимостта на пълнителя е 4+1.
Моделът Stoeger 2000 X-tra Wood Shiny също е в 12 калибър 76 мм магнум. Прикладът и полуложата при него са от лакиран с полимерен лак орех. Дължината на цевта е 71 см, а пълнителят хваща 4 патрона. Още един обаче може да се вкара и в цевта. Тук болтът също е от бяла стомана.
Най-продаваният в Америка е моделът Stoeger 2000 Gamo Max4. При него имаме синтетични приклад и полуложа. Иначе целият полуавтомат, с изключение на черния болт и спусъковата скоба, е покрит със здраво полимерно покритие в камуфлаж. Разцветките на камуфлажа са: Advantage Max4 или Realtree APG.
Много важно е да се отбележи, че за САЩ моделът се предлага и в 12 калибър с патронник 89 мм супермагнум! Тогава оръжието побира 2 патрона в пълнителя и още един в цевта.
Ловните полуавтомати Stoeger ви предлагат наистина възможността да си купите оръжие от Benelli, но на изключително достъпна цена! Единственият компромис, който правите в случая е това, че взимате полуавтомат с по-старата версия на доказания инерционен затвор. Не бива да се забравя фактът обаче, че същият затвор днес се вгражда и в модела Beretta 100, който се произвежда в Испания!
Цялата компоновка и дизайнът на Stoeger  са дело на италиански специалисти. Оръжието е изключително надеждно и не се нуждае от никакво регулиране за стрелба с патрони, които имат различно тегло на сачмите!
 Моделът е на пазара от няколко години и вече многократно се е доказал в реална ловна употреба. 
В последните десетина  години турските оръжейници се отказаха да търсят непременно най-ниските цени. Днес повечето производители от южната ни съседка просто осъзнаха, че пазарът на евтини пушки не води далеч и затова се ориентираха към позиции в средния ценови клас. При всички случаи, дори и в него, новите турски пушки си остават с пъти по-евтини в сравнение с европейските им аналози!
Сегашните значително подобрени турски ловни оръжия най-напред се сдобиха с добра репутация сред ловците в САЩ. Известен факт е, че специално за Америка всяка година се изнасят по около 10 000 турски успоредки с открити куроци от т. нар. Coach Gun. Тяхната добра репутация пък отвари все по-обширен пазар в САЩ и за останалите турски ловни пушки. Ето защо днес Stoeger продава в Щатите не само реплики на оръжията за охрана на пощенските дилижанси - Coach Gun, но и много добри съвременни успоредки  - Uplander, както и надцевки – Condor.
Най-популярното ловно оръжие обаче си остава Stoeger 2000, защото и янките в кризата гледат да си купят полуавтомат от Benelli, но за половината и дори по-малко пари!
Очевидно това е и разумният, логичен избор в кризисните времена и за младите български ловци преди откриването на тазгодишния ловен сезон.

Назад
< >
9.00 лв 10.00 лв Виж още
53.00 лв 104.50 лв Виж още
1390.00 лв 1419.00 лв Виж още
159.00 лв 269.00 лв Виж още
27.00 лв 31.50 лв Виж още
4450.00 лв 4775.00 лв Виж още
151.00 лв 177.00 лв Виж още
46.00 лв 100.00 лв Виж още

Изпрати на приятел