guns.bg

Съвети

Stoeger – Benelli на половин цена!

 

Малко известен факт е, но марката Stoeger не е турска както често се мисли, а е американска! Началото на едноименната компания е поставено през 1923 г. от австрийския имигрант в САЩ Александер Стоегер. Той живеел в Ню Джърси, но наел магазин в Ню Йорк сити и започнал да внася и продава оригинални германски пушки Mauser и пистолети Luger. По-късно фирмата му започнала да издава и оръжеен каталог с предлаганите оръжия, който се разпространявал не само в Щатите, а и в Канада.
През 1990 г. компанията е купена от финландската Sako, за да дистрибутира отличните скандинавски ловни карабини в Щатите. Самата компания Sako пък е изцяло придобита от италианската Beretta през 2000 г.
Днес Stoeger е част от дъщерното дружество на Benelli USA, което също влиза в холдинга от компании, притежавани от Beretta.
Фактът, че ловните полуавтомати с марката Stoeger са Made in Turkey не бива да учудва никого! Защото в южната ни съседка отдавна има милиони работници, които са обучени на  индустриална култура и организация на производството, докато са работили в заводите  на “Беемве”, “Ауди”, “Мерцедес” и “Фолксваген”!
    Случаят с ловните полуавтомати Stoeger е и отличен пример за дълбочината и ефективността на процесите на глобализация в днешния свят. Това ловно оръжие е турско, но само като място на производството му. Полуавтоматите Stoeger се правят в напълно нов завод, построен, оборудван и управляван от италианската група Beretta! Машините, стоманата и технологията за обработка на цевите, на затвора и затворната кутия са същите, с каквито се правят и прочутите ловни полуавтомати Benelli в Италия. Такъв е и бързият и надежден инерционен затвор, вграждан в ловните полуавтомати Stoeger! Или директно казано - комшиите ни днес произвеждат достъпно “Бенели” на половин цена в сравнение с италианското, но под друга търговска марка.
Новият завод е разположен в Истанбул. По-важното за  произвежданите в него ловни полуавтомати е, че контролният пакет на фирмата се държи от италианците от Benelli. Те имат и пълния безкомпромисен постоянен надзор върху качеството на продукцията.
Сърцето на полуавтомата Stoeger е доказалият се Inertia Driven затвор на Benelli само с три движещи се основни части - заключващата въртяща се глава, инерционната пружина зад нея и плъзгащото се стоманено тяло на болта.
    Според дължината на цевта полуавтоматът - Stoeger 2000 тежи от 3,040 до 3,260 кг - което е едно отлично постижение! Оръжието се предлага във варианти с приклад и полуложа от орех, черна или комуфлажна синтетика.
Стандартно цевта е дълга 71 см., но има и модели с цеви: 61, 66 и 76 см.  Пълнителят   хваща 4+1 патрона.
Шоковете са мобилни - 5 броя – от цилиндър до пълен шок. Мерната линия е метална и вентилирана. Тя завършва с мушка от ярък червен светлофибър или е от бронз.
В някои модели се предлага и вградена в приклада инерционна ампула, пълна с 368 грама живак, за амортизиране на отката.
Моделът Stoeger 2000 Synthetic е оръжие в 12 калибър магнум, с приклад и полуложа от черен матиран полимер. Насечката е положителна, а всички метални части имат тъмна осидация. Моделът е много подходящ за любителите на лова на диви патици и гъски, защото е устойчив на влага и се предлага и с цев 76 см. Стандартното му изпълнение обаче е с дължина на цевта 71 см.
Следващото предложение е за ловците привърженици на традицията – Stoeger 2000 Wood, в 12 калибър 76 мм магнум. Прикладът и полуложата са от орех, с фина насечка в зоните за хващане. Болтът е от бяла стомана. Задтилъкът е масивен, оребрен от гума. Цевта е с дължина 71 см, а вместимостта на пълнителя е 4+1.
Моделът Stoeger 2000 X-tra Wood Shiny също е в 12 калибър 76 мм магнум. Прикладът и полуложата при него са от лакиран с полимерен лак орех. Дължината на цевта е 71 см, а пълнителят хваща 4 патрона. Още един обаче може да се вкара и в цевта. Тук болтът също е от бяла стомана.
Най-продаваният в Америка е моделът Stoeger 2000 Gamo Max4. При него имаме синтетични приклад и полуложа. Иначе целият полуавтомат, с изключение на черния болт и спусъковата скоба, е покрит със здраво полимерно покритие в камуфлаж. Разцветките на камуфлажа са: Advantage Max4 или Realtree APG.
Много важно е да се отбележи, че за САЩ моделът се предлага и в 12 калибър с патронник 89 мм супермагнум! Тогава оръжието побира 2 патрона в пълнителя и още един в цевта.
Ловните полуавтомати Stoeger ви предлагат наистина възможността да си купите оръжие от Benelli, но на изключително достъпна цена! Единственият компромис, който правите в случая е това, че взимате полуавтомат с по-старата версия на доказания инерционен затвор. Не бива да се забравя фактът обаче, че същият затвор днес се вгражда и в модела Beretta 100, който се произвежда в Испания!
Цялата компоновка и дизайнът на Stoeger  са дело на италиански специалисти. Оръжието е изключително надеждно и не се нуждае от никакво регулиране за стрелба с патрони, които имат различно тегло на сачмите!
 Моделът е на пазара от няколко години и вече многократно се е доказал в реална ловна употреба. 
В последните десетина  години турските оръжейници се отказаха да търсят непременно най-ниските цени. Днес повечето производители от южната ни съседка просто осъзнаха, че пазарът на евтини пушки не води далеч и затова се ориентираха към позиции в средния ценови клас. При всички случаи, дори и в него, новите турски пушки си остават с пъти по-евтини в сравнение с европейските им аналози!
Сегашните значително подобрени турски ловни оръжия най-напред се сдобиха с добра репутация сред ловците в САЩ. Известен факт е, че специално за Америка всяка година се изнасят по около 10 000 турски успоредки с открити куроци от т. нар. Coach Gun. Тяхната добра репутация пък отвари все по-обширен пазар в САЩ и за останалите турски ловни пушки. Ето защо днес Stoeger продава в Щатите не само реплики на оръжията за охрана на пощенските дилижанси - Coach Gun, но и много добри съвременни успоредки  - Uplander, както и надцевки – Condor.
Най-популярното ловно оръжие обаче си остава Stoeger 2000, защото и янките в кризата гледат да си купят полуавтомат от Benelli, но за половината и дори по-малко пари!
Очевидно това е и разумният, логичен избор в кризисните времена и за младите български ловци преди откриването на тазгодишния ловен сезон.

Назад
< >
2610.00 лв 2959.00 лв Виж още
255.00 лв 295.00 лв Виж още
366.00 лв 725.00 лв Виж още
217.00 лв 535.00 лв Виж още

Изпрати на приятел