guns.bg

Съвети

Merkel RX Helix Explorer

 

 Немската фирма за елитно ловно оръжие Merkel е добре позната на българския ловец, предимно със своите великолепни успоредки, надцевки, комбинирани ловни пушки, дрилинги и ескпреси във високия ценови клас, това са класически ловни оръжия за лов на дребен и едър дивеч, изцяло съобразени с европейските ловни традиции и култура.

RX.Helix е модулна карабина с множество модификации, от богато инкрустирани ловни бижута през прецизни оръжия с тежки цеви и регулируеми приклади за снайперова стрелба до практични ловни карабини със синтетичен приклад. Helix се състои от няколко основни елемента.

-          Цевна кутия – Изработена от анодизиран Ergal, тя консолидира цялата система, в нея е разположен революционния линеен болтов затвор, пълнителя, ударно-спусковия механизъм, системата на предпазителя, директно върху цевната кутия е фрезована и системата за монтаж на всякакви оптични, нощни и термо прицели – Picatinny MIL-STD-1913.

-          Цев -  Цевта е студено кована, отвън е обработена със специално, твърдо антикорозионно фосфатно покритие с матов черен цвят. В зависимост от модела, за който са предназначени мога да бъдат с различна дължина, дебелина и профил, със и без механични мерни прибори, мога да бъдат оборудвани с резба и дулен компенсатор за по- тежките калибри. Дължината на цевта за стандартни калибри е 51 и  56 сантиметра, а за magnum калибри 61 см. Merkel се славят като производител на цеви  с много високи стандарти за качество и прецизност и са доставчик на цеви за много фирми производители на нарезно ловно оръжие.

-          Пълнител – Пълнителите са от стоманена ламарина, едноредови с капацитет 2,3 и 5 патрона в зависимост от калибъра.

-          Предпазител – От най- съвременен тип, бутонът в задната част на цевната кутия е изключително удобен и ергономичен за работа, чрез него се  натяга и отпуска бойната пружина на ударника, при това положение, без натегната бойна пружина дори и с патрон в цевта оръжието е абсолютно безопасно.

-          Затвор – Затворът е бърз линеен с въртяща се глава, без аналог в света. Презареждането се осъществява с едно движение с изключително къс ход, в рамките на габаритите на цевната кутия, тоест тялото на затвора не излиза назад към лицето на стрелящия , както е при всички стандартни болтови и линейни затвори, това дава допълнително спокойствие и сигурност на стрелеца. Това е постигнато чрез използването на две назъбени рейки и зъбно колело между тях, принцип използван в редукторите и скоростните кутии, така се постига предавателно число – 1:2, тоест къс ход на затвора и бързина на презареждане конкурираща ловните нарезни полуавтоматични карабини. Ръкохватката на затвора е изключително ергономична , след изстрел ръката на стрелящия я намира съвсем интуитивно за презареждане и бърз втори изстрел.

За стрелковия тест избрахме модела Helix – Explorer това е ловна карабина с дължина 102 см. Тегло 2.9 кг. с полутежка цев калибър .308 Win. – 51 см. и приклад и ложа от здрав оръжеен полимер с черен цвят. Монтирахме прецизна оптика Schmidt & Bender – PM II – 10x42 със скала MIL-Dot.

Още при подготвяне на оръжието на стрелковата позиция, впечатление  ни направи  неговия отличен баланс и удобство при прикладване, спусъкът е с много къс ход, лек и много предвидимо отсича момента на изстрела, презареждането е бързо, леко и безпроблемно, пълнителя и затвора работят отлично. Отката е много слаб и насочен назад към рамото на стрелеца, без видимо подскачане на оръжието при изстрел, отлично постижение за оръжие с тегло едва 2.9 кг. Всичко това е предпоставка и за добрите балистични резултати от теста с патрони Winchester -.308 Win. - Ballistic Silvertip - 168 грейна  от 51 см. цев средната скорост V3  бе 815 м/сек, а групираността бе 27 мм. от 3 изстрела на 100 м. или малко под 1МОА ( ъглова минута) , която е стандарт за точност в клас универсална ловна карабина.

RX.Helix Explorer е една наистина универсална ловна карабина, подходяща за експлоатация и в най- екстремни условия. Тя е къса и лека, с полимерен приклад и надеждно защитени метални части, лесно се разглобява и транспортира в разглобено състояние , позволява лесна замяна на цевта с друга с подходящ за конкретния случай калибър, позволява бърз монтаж и демонтаж на различни прицели подходящи за конкретния случай, оборудвани с монтаж в стандарт Picatinny и Weaver. Оръжие подходящо за всяка ловна ситуация, при всякакви условия и във всеки момент от денонощието.

 

Назад
< >
52.00 лв 70.00 лв Виж още
2470.00 лв 2650.00 лв Виж още
11630.00 лв 12610.00 лв Виж още
1390.00 лв 1419.00 лв Виж още
1525.00 лв 1696.00 лв Виж още
72.00 лв 89.90 лв Виж още
366.00 лв 725.00 лв Виж още
2065.00 лв 2295.00 лв Виж още

Изпрати на приятел