guns.bg

Съвети

Merkel RX Helix Explorer

 

 Немската фирма за елитно ловно оръжие Merkel е добре позната на българския ловец, предимно със своите великолепни успоредки, надцевки, комбинирани ловни пушки, дрилинги и ескпреси във високия ценови клас, това са класически ловни оръжия за лов на дребен и едър дивеч, изцяло съобразени с европейските ловни традиции и култура.

RX.Helix е модулна карабина с множество модификации, от богато инкрустирани ловни бижута през прецизни оръжия с тежки цеви и регулируеми приклади за снайперова стрелба до практични ловни карабини със синтетичен приклад. Helix се състои от няколко основни елемента.

-          Цевна кутия – Изработена от анодизиран Ergal, тя консолидира цялата система, в нея е разположен революционния линеен болтов затвор, пълнителя, ударно-спусковия механизъм, системата на предпазителя, директно върху цевната кутия е фрезована и системата за монтаж на всякакви оптични, нощни и термо прицели – Picatinny MIL-STD-1913.

-          Цев -  Цевта е студено кована, отвън е обработена със специално, твърдо антикорозионно фосфатно покритие с матов черен цвят. В зависимост от модела, за който са предназначени мога да бъдат с различна дължина, дебелина и профил, със и без механични мерни прибори, мога да бъдат оборудвани с резба и дулен компенсатор за по- тежките калибри. Дължината на цевта за стандартни калибри е 51 и  56 сантиметра, а за magnum калибри 61 см. Merkel се славят като производител на цеви  с много високи стандарти за качество и прецизност и са доставчик на цеви за много фирми производители на нарезно ловно оръжие.

-          Пълнител – Пълнителите са от стоманена ламарина, едноредови с капацитет 2,3 и 5 патрона в зависимост от калибъра.

-          Предпазител – От най- съвременен тип, бутонът в задната част на цевната кутия е изключително удобен и ергономичен за работа, чрез него се  натяга и отпуска бойната пружина на ударника, при това положение, без натегната бойна пружина дори и с патрон в цевта оръжието е абсолютно безопасно.

-          Затвор – Затворът е бърз линеен с въртяща се глава, без аналог в света. Презареждането се осъществява с едно движение с изключително къс ход, в рамките на габаритите на цевната кутия, тоест тялото на затвора не излиза назад към лицето на стрелящия , както е при всички стандартни болтови и линейни затвори, това дава допълнително спокойствие и сигурност на стрелеца. Това е постигнато чрез използването на две назъбени рейки и зъбно колело между тях, принцип използван в редукторите и скоростните кутии, така се постига предавателно число – 1:2, тоест къс ход на затвора и бързина на презареждане конкурираща ловните нарезни полуавтоматични карабини. Ръкохватката на затвора е изключително ергономична , след изстрел ръката на стрелящия я намира съвсем интуитивно за презареждане и бърз втори изстрел.

За стрелковия тест избрахме модела Helix – Explorer това е ловна карабина с дължина 102 см. Тегло 2.9 кг. с полутежка цев калибър .308 Win. – 51 см. и приклад и ложа от здрав оръжеен полимер с черен цвят. Монтирахме прецизна оптика Schmidt & Bender – PM II – 10x42 със скала MIL-Dot.

Още при подготвяне на оръжието на стрелковата позиция, впечатление  ни направи  неговия отличен баланс и удобство при прикладване, спусъкът е с много къс ход, лек и много предвидимо отсича момента на изстрела, презареждането е бързо, леко и безпроблемно, пълнителя и затвора работят отлично. Отката е много слаб и насочен назад към рамото на стрелеца, без видимо подскачане на оръжието при изстрел, отлично постижение за оръжие с тегло едва 2.9 кг. Всичко това е предпоставка и за добрите балистични резултати от теста с патрони Winchester -.308 Win. - Ballistic Silvertip - 168 грейна  от 51 см. цев средната скорост V3  бе 815 м/сек, а групираността бе 27 мм. от 3 изстрела на 100 м. или малко под 1МОА ( ъглова минута) , която е стандарт за точност в клас универсална ловна карабина.

RX.Helix Explorer е една наистина универсална ловна карабина, подходяща за експлоатация и в най- екстремни условия. Тя е къса и лека, с полимерен приклад и надеждно защитени метални части, лесно се разглобява и транспортира в разглобено състояние , позволява лесна замяна на цевта с друга с подходящ за конкретния случай калибър, позволява бърз монтаж и демонтаж на различни прицели подходящи за конкретния случай, оборудвани с монтаж в стандарт Picatinny и Weaver. Оръжие подходящо за всяка ловна ситуация, при всякакви условия и във всеки момент от денонощието.

 

Назад
< >
1409.00 лв 1770.00 лв Виж още
404.00 лв 505.00 лв Виж още
174.00 лв 334.00 лв Виж още
865.00 лв 1160.00 лв Виж още

Изпрати на приятел