guns.bg

Съвети

Fabarm - модерното ловно оръжие от Италия


Компанията поддържа пълна ловна серия от успоредки, надцевки, експреси и полуавтомати, но произвежда и тактическо гладкоцевно полуавтоматично и помпово оръжие за полицейски и военни цели. Също така Fabarm снабдява и ловците левичари със специални версии на повечето модели от каталога си. Последното нещо, което фабриката развива все по-усилено е собствената гама от ловни и спортни аксесоари - куфари, калъфи, елеци, шапки, задтилъци, удължители на пълнителя, монтажи за оптика, дулни компенсатори, смазки, системи за поддържане и почистване на оръжието.
В техническо отношение компанията има редица оригинални и собствени решения: цевите са от хром-никел-молибденова стомана, студено ковани и просвердлени с особен по-плавен профил - TriBore. Той се отличава с удъжени конични зони на преход от патронника към разширената средна част на канала и пак удължен конус, преди шоковата втулка. Цевите  са тествани на високи и многи високи налягания до 1630 бара и затова спокойно могат да се ползват с патрони със стоманени сачми. Шоковите втулки са най-разнообразни, като стеснение, но са необичайно дълги - по 82 мм, а има и уникални решения, като втулки с нарез тип “Парадокс”. Повечето имат и титаново покритие. 
Затворните кутии са покрити отвън и отвътре с много здрав титанов слой, който ги пази от корозия и силно редуцира триенето. Покритията с  титан са нещо като визитна картичка за компанията. В някои по-луксозни модели се ползва и покритие от сребъран нитрит.
По отношение на обработката на ореховите приклади и полуложи от висшия клас, се прилага ръчно матиране и промазване с масло, но в стандартните модели се ползва и предпазване с устойчив на вода лак по системата TriWood. Има и още една технология, която постига много приятно повърхностно сатениране на синтетичните приклади на оръжията - SoftTouch. Новият пулсиращ бутален газов механизъм за презареждене на полуавтоматите, има прогресивна полимерна спирачка в цилиндъра. С нея намаляват вибрациите след изстрел и силата на отката. Много хитър ход е и амортизиращата пружина, навита върху тубосния пълнител. Тя намалява също силата на отката и прави презареждането по-меко и с по-малко вибрации. Общата полза от тези технически решения е необикновено бързото и плавно презареждане на полуавтомата, което за ловеца означава по-бърз и по-прецизен втори и следващ изстрел по дивеча.
Заключването на цевния блок при успоредките към главата на пушката става не с два, а с 4 много масивни зъба за повече здравина и надеждност. Освен това Fabarm има патентовани системи за регулация на силата на отваряне на заключващия механизъм за чупещите се успоредки и надцевки. За тях има и система за избор на режим на работата на ежекторите, която се превключва от ръчен на автоматичен, само с едно завъртане с малка монета.
Моделът ловен полуавтомат Fabarm XLR5 е от пролетта на 2008 г. и е специално разработен за лов със стоманени сачми. Цевта е направо уникална, защото е тествана на 1630 бара налягане! Тя има канал TriBore, както и комплект от 4 мобилни шакови втулки, които дават най-плътен сноп на стоманените сачми и най-дълбоко проникване, в сравнение с повечето подобни оръжия. Калибърът е 12 магнум, а дължината на цевите е 61, 66, 71 или 76 см. Затворната кутия е от леката сплав Ergal 55, с титаново покритие. Прикладът е от подбран промазан с масло орех,  полупистолетен с елегантна насечка и гумен задтилък. Масата е от 2,9 до 3,1 кг, според дължината на цевта. Пълнителят е за 4, плюс още един патрон в цевта. Калъфът е от здрава кордура с мека подплата.
Моделът има и версии - XLR5 Elite с много по-богати и дълбоки гравюри, както и XLR5 Prestige с още по-щик гравюри и ръчно матиран приклад от красив орех, промазан с масло.
Успоредката Nobile поддържа високи естетични стандарти, за да отговори на името си - благородна! Това е елегантна лека ловна пушка в 20/76 калибър, с прекрасен чист и изискан силует. Прикладът е от невероятен орех, прав английски, с много красива насечка на шийката. Заключването е с 4 много масивни зъба и е извънредно здраво. Цевта е тествана на високи налягания и може да стреля със стоманени сачми. Нейната дължина може да е 66, 71 или 76 см, с канал TriBore и с новите 4 шокови втулки по 82 мм, с хиперболик профил. По поръчка може да се достави и нарезна шокова втулка тип “Парадокс”, която е отлична за лов на прасета. Затворната кутия е от леката сплав Ergal 55 с титаново покритие. Спусъкът е един със селектор, а предпазителят е на шийката на приклада.
Оръжието разполага с иновационната система за бърз избор на режима на работата на ежекторите - ръчен или автоматичен, както и със система за регулиране на силата на отключването. Масата на това елегантно оръжие е от 2,5 до 2,6 кг.
Много шик стои и моделът Classis 20 в калибър 20/76. Това е успоредка с горните конструктивни и балистични показатели, но със стоманена глава, покрита със сребърен нитрит. Нейната маса е от 2,7 до 2,85 кг, според дължината на цевта.
При надцевките доминира линията AXIS. Цевите са пригодени за ловуване със стоманени сачми и разполагат с по 4 шокови втулки с хиперболик профил. Мерната линия е висока и вентилирана, а мушката е от ярък червен или зелен светлофибър.
Затворните кутии са от рязан блок стомана или от леката сплав Ergal 55, с титаново покритие против корозия и триене. Прикладите са от орех, покрит с лак по технологията TriWood. В изпълнението Field спусъкът е с цели 6 степени на нагласяване на усилието. Заключването е много надеждно с плоска планка, която влиза в жлеба на цевния блок, със система за регулация на силата на отварянето.
В изпълнението Elite има и красиви гравюри, както и по-добри шарки на ореха за приклада и полуложата.
Италианците от Fabarm произвеждат и много интересни надцевки експреси  -Asper. За тях се ползват нарезни цеви в следните калибри: .30-06 Sprg., .30R Blaser, 8x57JRS, 9,3x74R. Те са изработени от Merkel,  Германия в град Зул, което означава 100-годишна традиция.
Това са много изпипани пушки, здрави, с интересни конструктивни новости и решения, които са оправдани, а не самоцелни. Пушките на Fabarm са класически и същевременно наистина иновационни! Това е малко необичаен подход, в който другите щяха отдавна да са се провалили, но не и италианците, с присъщия им вроден усет за дизайн, фина механика и стил.
Резултатът от този вдъхновен подход са наистина отличните ловни оръжия на Fabarm, които достойно представят днес модерното лице на областта Бреша.

Назад
< >
188.00 лв 256.00 лв Виж още
2365.00 лв 2959.00 лв Виж още
465.00 лв 528.00 лв Виж още
65.00 лв 119.00 лв Виж още
217.00 лв 535.00 лв Виж още

Изпрати на приятел