guns.bg

Съвети

Fabarm - модерното ловно оръжие от Италия


Компанията поддържа пълна ловна серия от успоредки, надцевки, експреси и полуавтомати, но произвежда и тактическо гладкоцевно полуавтоматично и помпово оръжие за полицейски и военни цели. Също така Fabarm снабдява и ловците левичари със специални версии на повечето модели от каталога си. Последното нещо, което фабриката развива все по-усилено е собствената гама от ловни и спортни аксесоари - куфари, калъфи, елеци, шапки, задтилъци, удължители на пълнителя, монтажи за оптика, дулни компенсатори, смазки, системи за поддържане и почистване на оръжието.
В техническо отношение компанията има редица оригинални и собствени решения: цевите са от хром-никел-молибденова стомана, студено ковани и просвердлени с особен по-плавен профил - TriBore. Той се отличава с удъжени конични зони на преход от патронника към разширената средна част на канала и пак удължен конус, преди шоковата втулка. Цевите  са тествани на високи и многи високи налягания до 1630 бара и затова спокойно могат да се ползват с патрони със стоманени сачми. Шоковите втулки са най-разнообразни, като стеснение, но са необичайно дълги - по 82 мм, а има и уникални решения, като втулки с нарез тип “Парадокс”. Повечето имат и титаново покритие. 
Затворните кутии са покрити отвън и отвътре с много здрав титанов слой, който ги пази от корозия и силно редуцира триенето. Покритията с  титан са нещо като визитна картичка за компанията. В някои по-луксозни модели се ползва и покритие от сребъран нитрит.
По отношение на обработката на ореховите приклади и полуложи от висшия клас, се прилага ръчно матиране и промазване с масло, но в стандартните модели се ползва и предпазване с устойчив на вода лак по системата TriWood. Има и още една технология, която постига много приятно повърхностно сатениране на синтетичните приклади на оръжията - SoftTouch. Новият пулсиращ бутален газов механизъм за презареждене на полуавтоматите, има прогресивна полимерна спирачка в цилиндъра. С нея намаляват вибрациите след изстрел и силата на отката. Много хитър ход е и амортизиращата пружина, навита върху тубосния пълнител. Тя намалява също силата на отката и прави презареждането по-меко и с по-малко вибрации. Общата полза от тези технически решения е необикновено бързото и плавно презареждане на полуавтомата, което за ловеца означава по-бърз и по-прецизен втори и следващ изстрел по дивеча.
Заключването на цевния блок при успоредките към главата на пушката става не с два, а с 4 много масивни зъба за повече здравина и надеждност. Освен това Fabarm има патентовани системи за регулация на силата на отваряне на заключващия механизъм за чупещите се успоредки и надцевки. За тях има и система за избор на режим на работата на ежекторите, която се превключва от ръчен на автоматичен, само с едно завъртане с малка монета.
Моделът ловен полуавтомат Fabarm XLR5 е от пролетта на 2008 г. и е специално разработен за лов със стоманени сачми. Цевта е направо уникална, защото е тествана на 1630 бара налягане! Тя има канал TriBore, както и комплект от 4 мобилни шакови втулки, които дават най-плътен сноп на стоманените сачми и най-дълбоко проникване, в сравнение с повечето подобни оръжия. Калибърът е 12 магнум, а дължината на цевите е 61, 66, 71 или 76 см. Затворната кутия е от леката сплав Ergal 55, с титаново покритие. Прикладът е от подбран промазан с масло орех,  полупистолетен с елегантна насечка и гумен задтилък. Масата е от 2,9 до 3,1 кг, според дължината на цевта. Пълнителят е за 4, плюс още един патрон в цевта. Калъфът е от здрава кордура с мека подплата.
Моделът има и версии - XLR5 Elite с много по-богати и дълбоки гравюри, както и XLR5 Prestige с още по-щик гравюри и ръчно матиран приклад от красив орех, промазан с масло.
Успоредката Nobile поддържа високи естетични стандарти, за да отговори на името си - благородна! Това е елегантна лека ловна пушка в 20/76 калибър, с прекрасен чист и изискан силует. Прикладът е от невероятен орех, прав английски, с много красива насечка на шийката. Заключването е с 4 много масивни зъба и е извънредно здраво. Цевта е тествана на високи налягания и може да стреля със стоманени сачми. Нейната дължина може да е 66, 71 или 76 см, с канал TriBore и с новите 4 шокови втулки по 82 мм, с хиперболик профил. По поръчка може да се достави и нарезна шокова втулка тип “Парадокс”, която е отлична за лов на прасета. Затворната кутия е от леката сплав Ergal 55 с титаново покритие. Спусъкът е един със селектор, а предпазителят е на шийката на приклада.
Оръжието разполага с иновационната система за бърз избор на режима на работата на ежекторите - ръчен или автоматичен, както и със система за регулиране на силата на отключването. Масата на това елегантно оръжие е от 2,5 до 2,6 кг.
Много шик стои и моделът Classis 20 в калибър 20/76. Това е успоредка с горните конструктивни и балистични показатели, но със стоманена глава, покрита със сребърен нитрит. Нейната маса е от 2,7 до 2,85 кг, според дължината на цевта.
При надцевките доминира линията AXIS. Цевите са пригодени за ловуване със стоманени сачми и разполагат с по 4 шокови втулки с хиперболик профил. Мерната линия е висока и вентилирана, а мушката е от ярък червен или зелен светлофибър.
Затворните кутии са от рязан блок стомана или от леката сплав Ergal 55, с титаново покритие против корозия и триене. Прикладите са от орех, покрит с лак по технологията TriWood. В изпълнението Field спусъкът е с цели 6 степени на нагласяване на усилието. Заключването е много надеждно с плоска планка, която влиза в жлеба на цевния блок, със система за регулация на силата на отварянето.
В изпълнението Elite има и красиви гравюри, както и по-добри шарки на ореха за приклада и полуложата.
Италианците от Fabarm произвеждат и много интересни надцевки експреси  -Asper. За тях се ползват нарезни цеви в следните калибри: .30-06 Sprg., .30R Blaser, 8x57JRS, 9,3x74R. Те са изработени от Merkel,  Германия в град Зул, което означава 100-годишна традиция.
Това са много изпипани пушки, здрави, с интересни конструктивни новости и решения, които са оправдани, а не самоцелни. Пушките на Fabarm са класически и същевременно наистина иновационни! Това е малко необичаен подход, в който другите щяха отдавна да са се провалили, но не и италианците, с присъщия им вроден усет за дизайн, фина механика и стил.
Резултатът от този вдъхновен подход са наистина отличните ловни оръжия на Fabarm, които достойно представят днес модерното лице на областта Бреша.

Назад
< >
1469.00 лв 1715.00 лв Виж още
46.00 лв 100.00 лв Виж още
4450.00 лв 4775.00 лв Виж още
739.00 лв 879.00 лв Виж още
69.00 лв 113.00 лв Виж още
52.00 лв 70.00 лв Виж още

Изпрати на приятел