guns.bg

Съвети

Deerhunter - ловните дрехи, правени от ловци

 

Поколения датски ловци, в това число и основателите на концерна, който прави дрехите Deerhunter, са ходили на лов в суровата северна природа на Гренландия, за да дебнат с дни полярния дивеч. Това обстоятелство и  хилядолетният скандинавски опит за оцеляване при най-сурови условия, е безценният капитал, който е заложен в успеха на днешния световен бренд - ловните облекла Deerhunter.
Първата колекция, на известните днес дрехи за лов, риболов и свободното време на открито, тръгва към пазара през 1985 г. Най-интересното при появата на облеклата Deerhunter е фактът, че те са разработени от фамилия, дала поколения страстни ловци. Другата особеност при тяхната конструкция, разкрояване и ушиване пък идва от огромния опит на кампанията майка, която е сред лидерите  в производството на здрави работни облекла.
В основата на тази успешна скандинавска сага стои семейно управлявания датски концерн F. Engel K/S, който е основан още през 1927 г. Оттогава четири поколения на фамилията Енгел управляват производството и маркетинга на брендовете за работно облекло WorkZone и  FE Engel, марката за мъжки панталони - Sunwill и облеклата за спорт и туризъм Shellbrook.
Главният офис на концерна е в Дания, а двете основни фабрики на компанията сега са изнесени в Литва, където са разкрити над 1000 работни места. Ловните датски облекла днес се продават чрез директни дистрибутори в 30 страни. От създаването им преди 23 години те се развиват според една и съща основна философия - максимална свобода на движението и техническо съвършенство.
Важно обстоятелство за успеха на ловните облекла Deerhunter е и фактът, че компанията има свои високотехнологични разработки за повишаване на функционалността на изделията. Такива например са основно вгражданите в облеклата водонепропускащи и дишащи мембрани -  Deer-Tex membrane и Stormliner. Първата мембрана е “тежката артилерия” на датчаните. Тя е 100% водонепропускаща, защото се поставя с ултразвуково подлепване и ламиниране на шевовоте. Това е правилният избор, когато става дума за лов при екстремни и променящи се условия с рязък спад на температурите, с внезапни силни валежи и вятър. Тогава мембраната не само не пропуска и капка вода към тялото на ловеца, но го запазва сух, дори при интензивно движение с изпотяване, защото бързо извежда навън изпаренията от затопленото му тяло, без да позволи на потта да се конденцира в течност.
Мембраната Stormliner в общи линии прави същото, но нейните шевове не са ламинирани и дават защита от най-силния дъжд до 99,99 на сто. Освен тези мембрани в облеклата Deerhunter  се ползват и други доказани технологични решения като Teflon, Cordura, Hitena, CoolDry, NANOtex, S-Tex, Alcantara, Scotchgard. Що се отнася до използваните камуфлажи и тук изборът е на световно ниво - всичко е от щатския Realtree дизайн.
А сега да започнем представянето на най-новата колекция на Deerhunter с това, което скандинавците най-добре разбират - с ловните дрехи за екстремни условия.
Костюмът Rusky е идеално решение за лов на пусия през зимата. Дали ще е гонка на прасета или пък дълго чакане за хищници на стървилище - с Rusky вие няма да усетите студа. Основният плат е вид полар, но обработен като велур, за да е напълно безшумен при движенията. Панталоните са два вида - обикновен с висока талия или още по-добре - тип грейка с презрамки. Якето е с висока яка,  която пази от вятъра, но има и топла качулка. Този модел е 100% водоустойчив и дишащ с Deer-Tex membrane. Датчаните явно не си поплюват и затова са го тествали в  есесен дъжд из техните си гори, но и на минус 32 градуса студ в Гренландия! Предлага се в тъмно зелено и в Realtree широколистна есенна гора.
Макар и под името Kamchatka следващият нов ловен костюм е разработен специално за ловците от Европа. В конструкцията освен Deer-Tex membrane има и допълнителна подплата на най-уязвимите от студа места - например на дъното на панталона и на лактите. Панталоните пак са два типа, а якето има качулка. Всички джобове се затварят с надеждни ципове, а външният плат е обработен и за снижаване на шума. Този костюм е за лов с активно движение, той е дишащ и водозащитен.
Специално за яко висене на пусия или на чакало, е следващият нов комплект - Bretagne. Тук освен яке с качулка и панталон, ловецът може да си вземе и дълго топло палто с качулка. Всички части са с Deer-Tex membrane, но имат и зони с допълнителна подплата и изолация срещу студа. Част от джобовете са с цип, а външните за патрони, са с велкро. Всички ръкави имат стягащи ленти за регулация.
За ловците, които често гостуват на други дружинки или пък в нови и непознати стопанства, е специалното предложение Wolf & Survive. Това е ловен костюм от яке с качулка и панталон. Материята е тих мекрофибър с мебрана Deer-Tex. Има две версии - първата е в класическо горско зелено. Основният цип на якето е двоен, като то има и специален джоб за радиостанция, а качулката се сваля.
Втората версия е идеалното решение за сигурността при излета. Тя е в нов специален дезайн на Realtree с камуфлаж на широколистна гора, но в оранжев цвят! Както сочат новите изследвания за цветното зрение на копитния дивеч, той вижда този сигнален за хората цвят, само като нюанс на кафявото. Така с датския костюм ловецът е идеално видим за колегите си, но прикрит за копитния дивеч. Все пак напомняме, че ловът на птици с подобни дрехи не се получава, защото те имат отлично цветно зрение… Дори да изберете костюма в зелен вариант, пак имате сигурност, защото се предлага и връхен елек в споменатия нов сигнален камуфлаж.
Когато говорим за яко бране на студ трябва да сме наясно, че в 90 на сто от случаите имаме и неправилен избор на бельо. Ето тук скандинавците пак се отличават от нас, защото те, заедно с канадците, имат може би най-доброто ловно решение и по този въпрос. При бельото на Deerhunter се ползват както доказани традиционни материали като  вълна мерино, така и нови технологични решения като Thermolite - най-бързо съхнещото влакно или пък Silver Nylon- нишка с покритие от сребърни йони, които намаляват излъчваната от ловеца миризма. Йсните не позволяват бързото розмножаване на бактериите в потта, които правят миризмата по-силна.
Важно е да се знае, че в колекциите на датчаните винаги може да откриете и нужните ви допълнителни аксесоари - от ловните ръкавици в избрания от вас десен и цвят със съответната мембрана, през истинското изобилие от шапки с козирка или цяла периферия, до специалните термо чорапи или пък цели камуфлажни маски, които са само с отвор за очите на авджията. Гамаши, гети и дори тиранти, допълват рационалния избор, но има и още… Вероятно най-интересното решение в колекцията на Deerhunter  2008-2009 e появата на неопренови ловни ръкавици, патрондаши и дори калъфи за мобилен телефон. Това са неподвластни на водата и студа леки и практични аксесоари, които всеки ще оцени на терен.
В заключение трябва да се подчертане, че датчаните са направили наистина пълна колекция за лова, риболова и свободното време. Те имат разбира се своя сафари и лятна линия от лен и памук, прекрасни спортни ризи, поло фланелки и вълнени пуловери. И което ги представя в още по-добра светлина - Deerhunter е направил не само отделна линия за дамите, които ходят на лов, но и детска, за да могат и малчуганите да се чувстват отлично, когато татко ги е завел да споделят страстта му. Истината е че, много рядко може да се види подобно нещо, но датчаните са си позволили да го направят, при това на много умерено и достъпно ценово равнище. Впрочем това се отнася и за цялата им чудесна и разнообразна колекция!

Назад
< >

Изпрати на приятел