guns.bg

Съвети

Bear Archery - 80 години традиция и иновации

 


 В САЩ има само една компания, която с гордост наричат възродител на лова с лък и стрела – това е Bear Archery! Тя е създадена от една изключителна личност – Фред Беър, роден през 1902 г. в Уайнесбъроу, щата Пенсилвания.
Като младеж на 21 години той напуска семейството си и отива в Детройт, за да си опита късмета в бурно развиващата се автомобилна индустрия. Там обаче се запалва по стрелбата с лък, а по-късно започва и да ловува с това оръжие. Покрай новото си увлечение Фред се научава и сам да си изработва лъкове, защото тогава те не се продават. Постепенно Фред Беър става голям майстор в направата на лъкове, стрели, тетиви, а се прочува и с точната си стрелба. Междувременно няколко години се издържа като служител във фирма за реклами на автомобили. Фред Беър обаче продължава да прави лъкове и запалва по тях и мнозина свои приятели.
Така в края на Голямата депресия в САЩ (1939 г.) той се решава и основава своята компания Bear Archery и никога повече през живота си не престава да конструира ловни и спортни лъкове чак до смъртта си през 1988 г.
Днес името му е легенда за всеки стрелец и ловец с лък не само в Щатите, но и в целия свят, защото Фред Беър е човекът, който е възродил насладата от стрелбата и лова със съвременните лъкове. За него лъкът е страстта на живота му. Той бързо се налага като майстор в поразяването на мишените и печели шампионата на щата Мичиган по стрелба с лък през 1934, 1937 и 1939 година!
Постоянно пътува из страната и присъства по състезанията като съветник и инструктор на състезатели и отбори.
През 1942 г. се запознава с Джак ван Коверик – независим издател и журналист от Детройт. Двамата решават да продуцират и заснемат серия от филми за ловните приключения на Фред из горите на Мичиган. Именно тези филми на Фред Беър и провокираните от тях статии в американските ловни списания, привличат като магнит и запалват по лова с лък хиляди американци, а самият Фред става национална звезда с обветрения си лик и неизменната си ловна шапка „Борсалино”.
След големия медиен успех през 1947 г. Фред се премества в Грийлинг, щата Мичиган и в следващите 20 години пътува по света, за да ловува с лък на всякакъв дивеч и да снима филми за експедициите си. Така при едно сафари в Африка го среща известният радио журналист Артър Готфри. Той задъхано предава от саваната как Фред поваля с лъка си огромен мъжки слон… Вдига се подобаващ медиен шум, а ловецът с лък Фред Беър става герой на специален илюстриран репортаж в култовото тогава щатско сп. „Лайф”! От този момент ловецът и майсторът на лъкове става и истинска международна знаменитост…
Днес основата от него компания Bear Archery продължава да е сред лидерите в технологичното развитие на щатските лъкове. Всеки един от тях е 100% американски продукт, независимо, че за изработването на класическите лъкове без полиспастна система често се ползва и екзотична дървесина от далечни страни. Именно Bear Archery е първата компания, която започва да прави раменете на лъковете от  стъклофибри, слепени под голямо налягане и при високи температури. Така те стават ултраздрави и дълготрайни и поемат повече енергия при огъването си. После те я пренасят върху стрелата с недостижима ефективност. Именно поради това днес тези ламинирани рамене могат да се открият и при лъковете на конкуренцията.
Следващата епохална за Bear Archery стъпка е мащабното сътрудничество с Уил Примос – изключителен ловец и дизайнер на лъкове. Подобно на самия Фред Беър днес той е олицетворението на майсторството в лова с лък и стрела. А сътрудничеството на Bear Archery и неговата компания Primos engeneering е в основата на най-успешните американски съвременни лъкове.
Днес най-страхотният лък на Bear Archery е Carnage. Това е най-бързият, лек за натягане и ефикасен ловен лък на легендарната компания. Заради изключителната начална скорост от 105,1 м/сек на стрелата го наричат и „Перфектният убиец за лов”! Масата му е 1,816 кг, а дължината – 81,28 см. Раменете му са направени с последната ламинатна технология Bear Max Quad Limbs. 
Към това трябва да добавим и покрия с тефлон предпазващ водач за тетивата с 4х4 ролера с общо 8 стоманени лагера, който участва в погасяването на вибрациите след изстрела. В двата края на кордажа – Bear Contra-Band HP Strigs and Cables, има и по един ограничител, който също отрязва част от вибрациите. Лъкът е с гриф от едно цяло парче синтетика против приплъзване, а елипсовидното полиспастно колело е едно. Конструкцията е от аерокосмически алуминий и е допълнително олекотена с отвори.
Всеки лък е направен със специален дизайн за стрелба с дясна или лява ръка!
Преносът на енергията от обтегнатата тетива върху стрелата при полиспастните лъкове достига до 80%. Основните грифове са 3 вида – синтетика, гума и дървен.
Лъкът Attack- има 103,6 м/сек начална скорост на стрелата. Масата му е 1,906 кг, а дължината е 78,7 см.
Много добро, вече доказано при лов, оръжие е и моделът Done Deal. Това е конструкция с дизайн роден от сътрудничеството между Bear Archery и Primos engeneering. В момента се смята за един от най-успешните ловни лъкове в света! Началната скорост на стрелата при него е 94,76 м/сек, но оръжието се слави с изключително леко и тихо действие. Раменете са от ламиниран композит, а ръкохватката е от нехлъзгава синтетитка. Елипсовидното колело е едно от аерокосмически алуминий Т6. Антивибрационният водач на тетивата е покрит с тефлон и има 2 лагера. Камуфлажът на оръжието е Real Tree APG. Масата е 1,725 кг, а общата дължина – 81,91 см. Силата на опън на тетивата е от 27,27 до 31,78 кг.
Друг перфектен ловец е моделът Game Over. Този лък също е разработен с помощта на Уил Примус. За конструкцията му е характерно силното намаляване на вибрациите, което се отплаща с много по-висока точност на попаденията! Действието е с впечатляваща лекота. Тук комуфлажът също е Real Tree APG, а грифът е от синтетика. Елипсовидното колело е едно. Масата е 1,770 кг, а дължината  - 83,82 см. Нужното усилие за стрелба е от 27,27 до 31,78 кг. Началната скорост на стрелата е 92,96 м/сек. 
Следващият специален ловен модел е лъкът Truth 2. В неговият дизайн също има участие Уил Примос. Масата на това оръжие е 1,906 кг, а общата дължина – 83,82 см. Елипсовидното колело е едно, но тук грифът е от две парчета дърво. Друг е и камуфлажът – New Mossy Oak. Началната скорост на стрелата е 95,70 м/сек!
Компанията Bear Archery обаче поддържа е обширна линия от класически лъкове без полиспастна система. Забележителни сред тях са традиционните модели Take Down, с дизайн още от 1967 година! Подобно дълголетие на пазара украсява и Kodiak Magnum, който се прави от 50 години насам от екзотичното дърво бубинта! Разбира се компанията предлага и специални лъкове за деца и тийнейджъри – например лъкът Goblin с дължина 111 см и усилие на натягане на тетивата от само 6,8 - 8,17 кг. 
Отделно компанията поддържа и огромен избор от резервни части,  аксесоари и консумативи. Това са стрели, мерници, сред които има и традиционни кръгли от  четина, през която се води стрелата, и по-нови хайтек системи с цветни светлофибри.
Разнообразието от дакронови кабели и тетиви, колчани, ръкавици, калъфи и предпазни средства, та дори и спортни дрехи - дават спокойствието на любителите на лъковете, че ако нещо им потрябва  - насреща винаги е Bear Archery с неговите дилъри по целия свят.

Назад
< >
159.00 лв 269.00 лв Виж още
740.00 лв 777.00 лв Виж още
68.00 лв 85.00 лв Виж още
1590.00 лв 1735.00 лв Виж още
362.00 лв 453.00 лв Виж още
126.00 лв 251.00 лв Виж още
38.00 лв 44.00 лв Виж още

Изпрати на приятел