guns.bg

Съвети

Bear Archery - 80 години традиция и иновации

 


 В САЩ има само една компания, която с гордост наричат възродител на лова с лък и стрела – това е Bear Archery! Тя е създадена от една изключителна личност – Фред Беър, роден през 1902 г. в Уайнесбъроу, щата Пенсилвания.
Като младеж на 21 години той напуска семейството си и отива в Детройт, за да си опита късмета в бурно развиващата се автомобилна индустрия. Там обаче се запалва по стрелбата с лък, а по-късно започва и да ловува с това оръжие. Покрай новото си увлечение Фред се научава и сам да си изработва лъкове, защото тогава те не се продават. Постепенно Фред Беър става голям майстор в направата на лъкове, стрели, тетиви, а се прочува и с точната си стрелба. Междувременно няколко години се издържа като служител във фирма за реклами на автомобили. Фред Беър обаче продължава да прави лъкове и запалва по тях и мнозина свои приятели.
Така в края на Голямата депресия в САЩ (1939 г.) той се решава и основава своята компания Bear Archery и никога повече през живота си не престава да конструира ловни и спортни лъкове чак до смъртта си през 1988 г.
Днес името му е легенда за всеки стрелец и ловец с лък не само в Щатите, но и в целия свят, защото Фред Беър е човекът, който е възродил насладата от стрелбата и лова със съвременните лъкове. За него лъкът е страстта на живота му. Той бързо се налага като майстор в поразяването на мишените и печели шампионата на щата Мичиган по стрелба с лък през 1934, 1937 и 1939 година!
Постоянно пътува из страната и присъства по състезанията като съветник и инструктор на състезатели и отбори.
През 1942 г. се запознава с Джак ван Коверик – независим издател и журналист от Детройт. Двамата решават да продуцират и заснемат серия от филми за ловните приключения на Фред из горите на Мичиган. Именно тези филми на Фред Беър и провокираните от тях статии в американските ловни списания, привличат като магнит и запалват по лова с лък хиляди американци, а самият Фред става национална звезда с обветрения си лик и неизменната си ловна шапка „Борсалино”.
След големия медиен успех през 1947 г. Фред се премества в Грийлинг, щата Мичиган и в следващите 20 години пътува по света, за да ловува с лък на всякакъв дивеч и да снима филми за експедициите си. Така при едно сафари в Африка го среща известният радио журналист Артър Готфри. Той задъхано предава от саваната как Фред поваля с лъка си огромен мъжки слон… Вдига се подобаващ медиен шум, а ловецът с лък Фред Беър става герой на специален илюстриран репортаж в култовото тогава щатско сп. „Лайф”! От този момент ловецът и майсторът на лъкове става и истинска международна знаменитост…
Днес основата от него компания Bear Archery продължава да е сред лидерите в технологичното развитие на щатските лъкове. Всеки един от тях е 100% американски продукт, независимо, че за изработването на класическите лъкове без полиспастна система често се ползва и екзотична дървесина от далечни страни. Именно Bear Archery е първата компания, която започва да прави раменете на лъковете от  стъклофибри, слепени под голямо налягане и при високи температури. Така те стават ултраздрави и дълготрайни и поемат повече енергия при огъването си. После те я пренасят върху стрелата с недостижима ефективност. Именно поради това днес тези ламинирани рамене могат да се открият и при лъковете на конкуренцията.
Следващата епохална за Bear Archery стъпка е мащабното сътрудничество с Уил Примос – изключителен ловец и дизайнер на лъкове. Подобно на самия Фред Беър днес той е олицетворението на майсторството в лова с лък и стрела. А сътрудничеството на Bear Archery и неговата компания Primos engeneering е в основата на най-успешните американски съвременни лъкове.
Днес най-страхотният лък на Bear Archery е Carnage. Това е най-бързият, лек за натягане и ефикасен ловен лък на легендарната компания. Заради изключителната начална скорост от 105,1 м/сек на стрелата го наричат и „Перфектният убиец за лов”! Масата му е 1,816 кг, а дължината – 81,28 см. Раменете му са направени с последната ламинатна технология Bear Max Quad Limbs. 
Към това трябва да добавим и покрия с тефлон предпазващ водач за тетивата с 4х4 ролера с общо 8 стоманени лагера, който участва в погасяването на вибрациите след изстрела. В двата края на кордажа – Bear Contra-Band HP Strigs and Cables, има и по един ограничител, който също отрязва част от вибрациите. Лъкът е с гриф от едно цяло парче синтетика против приплъзване, а елипсовидното полиспастно колело е едно. Конструкцията е от аерокосмически алуминий и е допълнително олекотена с отвори.
Всеки лък е направен със специален дизайн за стрелба с дясна или лява ръка!
Преносът на енергията от обтегнатата тетива върху стрелата при полиспастните лъкове достига до 80%. Основните грифове са 3 вида – синтетика, гума и дървен.
Лъкът Attack- има 103,6 м/сек начална скорост на стрелата. Масата му е 1,906 кг, а дължината е 78,7 см.
Много добро, вече доказано при лов, оръжие е и моделът Done Deal. Това е конструкция с дизайн роден от сътрудничеството между Bear Archery и Primos engeneering. В момента се смята за един от най-успешните ловни лъкове в света! Началната скорост на стрелата при него е 94,76 м/сек, но оръжието се слави с изключително леко и тихо действие. Раменете са от ламиниран композит, а ръкохватката е от нехлъзгава синтетитка. Елипсовидното колело е едно от аерокосмически алуминий Т6. Антивибрационният водач на тетивата е покрит с тефлон и има 2 лагера. Камуфлажът на оръжието е Real Tree APG. Масата е 1,725 кг, а общата дължина – 81,91 см. Силата на опън на тетивата е от 27,27 до 31,78 кг.
Друг перфектен ловец е моделът Game Over. Този лък също е разработен с помощта на Уил Примус. За конструкцията му е характерно силното намаляване на вибрациите, което се отплаща с много по-висока точност на попаденията! Действието е с впечатляваща лекота. Тук комуфлажът също е Real Tree APG, а грифът е от синтетика. Елипсовидното колело е едно. Масата е 1,770 кг, а дължината  - 83,82 см. Нужното усилие за стрелба е от 27,27 до 31,78 кг. Началната скорост на стрелата е 92,96 м/сек. 
Следващият специален ловен модел е лъкът Truth 2. В неговият дизайн също има участие Уил Примос. Масата на това оръжие е 1,906 кг, а общата дължина – 83,82 см. Елипсовидното колело е едно, но тук грифът е от две парчета дърво. Друг е и камуфлажът – New Mossy Oak. Началната скорост на стрелата е 95,70 м/сек!
Компанията Bear Archery обаче поддържа е обширна линия от класически лъкове без полиспастна система. Забележителни сред тях са традиционните модели Take Down, с дизайн още от 1967 година! Подобно дълголетие на пазара украсява и Kodiak Magnum, който се прави от 50 години насам от екзотичното дърво бубинта! Разбира се компанията предлага и специални лъкове за деца и тийнейджъри – например лъкът Goblin с дължина 111 см и усилие на натягане на тетивата от само 6,8 - 8,17 кг. 
Отделно компанията поддържа и огромен избор от резервни части,  аксесоари и консумативи. Това са стрели, мерници, сред които има и традиционни кръгли от  четина, през която се води стрелата, и по-нови хайтек системи с цветни светлофибри.
Разнообразието от дакронови кабели и тетиви, колчани, ръкавици, калъфи и предпазни средства, та дори и спортни дрехи - дават спокойствието на любителите на лъковете, че ако нещо им потрябва  - насреща винаги е Bear Archery с неговите дилъри по целия свят.

Назад
< >

Изпрати на приятел