guns.bg

Съвети

Отвъд пушката и патроните

 

 

Досега не e имало случай, някой глиган да падне не от куршум, бренеке или 13/0 сачми, а само от вида на елегантните дрехи на авджията, от топлите му обувки с мембрана или от меките му дишащи чорапи и долни гащи!
Но често, след целодневно висене на пусията през декември, ловци едва са могли да ходят със зъмръзналите си крака, с мъка са оставали до края на лова, сковани от студ. Особено, когато в деня на излета е имало дъжд или сняг с вятър…   
Да, екипировката на ловеца наистина не поразява дивеча, но също активно участва в лова и може дори съществено да допринесе за крайния успех. При това положение обаче е някак странно, че в България все още има едно подценяване на тази страна в подготовката за излета. Вярно е, че това се прави най-вече по финансови причини, но и те вече не бива да са такава пречка, защото ловните принадлежности може да не се купят наведнъж, а постепенно в течение на няколко сезона. Има и още нещо много важно - сега глобализацията направи възможно много от ловните дрехи, обувки и аксесоари, да се разработват в Европа и Америка, но да се произвеждат в страни като Китай и Виетнам! Така те стават по джоба на всеки ловец и той може да се облече и обуе по един съвсем добър начин, при това на достъпна цена.
Съвременните ловни връхни облекла са от по няколко слоя. Отвън - покрит с тефлон здрав, сбит и нешумящ плат, отвътре - мек и топъл свалящ се полар или пък вградена между външния текстил и хастара, водонепропускаща и дишаща мебрана.
Последната технология  дори предлага директно залепяне на мембраната към лицевия плат. Това са т. нар. ламинирани ловни дрехи, които имат заварени с ултразвук шевове и осигурени против дъжд специални ципове.
Все още обаче продължават често да се срещат и комбинирани ловни дрехи, на които подплатите са подвижни - на копчета или на здрав цип, което е по-удобното решение. Всичко, което ловецът облича, днес се шие по специални кройки с наддаване в ставите, за да се улеснят максимално движенията му по пресечен терен. Джобовете са големи с надеждно затваряне и са много, за да поберат не само всички нужни дреболии, като радиостанция, телефон, фенерче,  документи, но и кутия-две патрони. 
Отвън реалистичната камуфлажна разцветка е задължителна при лова на птици. При свинските гонки и лова на елени, лосове, сърни и други видове копитен дивеч обаче, днес все повече се слагат оранжеви елеци и шапки, които тези животни виждат само в кафяво!
Ако ловният ви костюм има дишаща мембрана - той трябва да бъде съчетан непременно със специално ловно бельо. Това е изключително важно! Долните дрехи от памук не са подходящи при носене на якета и панталони с дишащи мембрани. Това се обяснява с много забавения пренос на изпаренията, от загрятото, поради интензивното движение, тяло на ловеца. Особеност на памука е, че той отначало просто попива изпаренията, те остават в него, втечняват се и така се натрупва течност. Чак когато почти 90-95 на сто от обема на памучните влакна се наквасят с пот, започва и преносът на изпарения навън. Това означава, че загрятото тяло на ловеца, ще си остане мокро, колкото и да е бърз преносът на изпаренията от самата мембрана навън.
За да се избегне тази неприятна ситуация експертите са открили решението - ловното бельо за носене под облекло с дишащи мембрани да има възможно най-бързия пренос на потните пари, без да се стига до тяхното втечняване. За целта се ползват  полиестерни и полиамидни влакна, които са не само допълнително обработени, но често са и кухи отвътре. Те постигат нужния бърз трансфер на изпаренията от тялото на ловеца към мембраната, а така той може да остане сух под бельото си.
Принципът, по който работят днешните дишащи и водонепроницаеми мембрани е следният. Те имат много гъста, съставена от милиони малки отвори структура, подобно на пласт тънък дунапрен. Когато потта е още във вид на пара, молекулите на водата, които са нейната основна част, са около 200 пъти по-малки от диаметъра на отворите и преминават бързо и свободно през тях.
И обратно - когато потта от тялото на ловеца е вече във вид на течност, размерът на водната молукула е поне 20 пъти по-голям от отворите в мембраната и не може да мине през тях. Последното обаче важи не само отвън - навътре например при дъжд, но и в обратната посока, което означава, че стигне ли се до втечняване на потта под бельото, тя ще продължи да се стича по гърба на ловеца и той ще е много по-уязвим на простуда, когато престане да се движи.
Ето защо специалното бельо за лов днес се проектира с огромно внимание и след множество лабораторни тестове. Често конструкцията е многослойна с различни сегменти, оплетки и влакна. Всичко обаче е подчинено само на две неща - бърз пренос на изпаренията навън и избягване на втечняването на потта под бельото. По понятни причини много голям опит в тази обаласт имат скандинавците, канадците и янките.
Отлично ловно бельо правят шведите от  Thermo Swed и Chevalier, датчаните от Deerhunter, канадците от Tuckland и американците от Thorlo. Разбира се може де се доверите и на германското ловно бельо от Blaser и Merkel, както и на италианското от Beretta.
Ако сте имали на ръцете си и специални ръкавици за лов, особено в мига за стрелба при голям студ, ще  благославяте производителя. Защото повечето от тях притежават вградена мембрана, която пази пръстите  от дъжд, вятър и студ, като в същото време ръката ви остава суха и топла.
Следващият много важен за комфорта по време на лов елемент са специалните ловни чорапи. Това е другият аксесоар, в който науката изцяло определя правилата. Чорапът в ловната обувка също трябва да извежда парите от крака навън към мембраната в обувката. Освен това ловният чорап трябва да стои, “като залепен” на мястото си и да не се степва и набира, дори при най-зверското и дълго ходене по пресечена местност. Третото му задължително действие е да амортизира част от неизбежните удари по  камъните. Това се постига чрез специални, удебелени оплетки на стъпалото, на пръстите и на петата, в които се влагат по 4-5 вида различни влакна. За бърз трансфер на изпаренията се ползва полиестер и полипропилен. За термокомфорт - естествена вълна, а за правилното стоене по крака  - еластичната ликра.
Шапката за авджията днес има няколко функции. Всъщност сега тя има и огромна роля за безопастността в излета. Често има две лица - оранж отвътре и зелен лоден или камуфлаж отвън.
За излет на птици и по-добре да се вземе камуфлажна шапка. За лов на едър копитен дивеч - решението е двулицева шапка в зелено отвън и оранжево отвътре. На пусията тя се носи задължително в сигналния цвят, който ясно обозначава ловеца за неговите колеги, но дивечът не се плаши.             
Неотдавна у нас се появиха ловните облекла и обувки с логото Pro Hunter. Тези продукти направиха истинска ценава революция и дадоха възможност на всеки наш ловец да усети комфорта на специалните обувки и дрехи за лов с дишаща и непромокаема мембрана ProTex. Те имат модерен дизайн за свобода на движенията и множество джобове, но са с откровено ниска цена, защото са шити в Китай.
Ловният зелен елек Pro Hunter струва 30 лв., има  два огромни карго джоба с капак, вграден патрондаш за 20 патрона и зони с удвоен плат на раменете.
Нов е и костюмът есен-зима Montana. Той е от тих микрофибър с топла подплата и мембрана. Якето е с покрит здрав цип. Джобовете са два, карго с капак, два горни с цип и един вътрешен с цип. Има и регулация на китката, на талията и отдолу. Панталонът е усилен на коленете за пълзене, с два джоба с капак отстрани и два горни италиански. Регулират се крочолите долу, има и  мембрана ProTex. Цената е 135 лв.
Много интересен е новият  камуфлажен костюм Winter Tree. Той е от плътен памук с десен на широколистна гора с мебрана  ProTex. Якето е с два предни карго джоба с капаци, вътрешен джоб, с регулация на китките и на ширината отдолу. Закопчаването е с цип и капак с капси. Панталонът е с усилване на коленете, с два карго джоба отстрани. Талията е на ластик, а крачолите се стягат. Цената е 110 лева.
Това е и мисията на Pro Hunter в България - да направи качеството достъпно за всеки!  

Назад
< >
2850.00 лв 3165.00 лв Виж още
15.50 лв 33.00 лв Виж още
0.98 лв 1.17 лв Виж още

Изпрати на приятел