guns.bg

Съвети

Отвъд пушката и патроните

 

 

Досега не e имало случай, някой глиган да падне не от куршум, бренеке или 13/0 сачми, а само от вида на елегантните дрехи на авджията, от топлите му обувки с мембрана или от меките му дишащи чорапи и долни гащи!
Но често, след целодневно висене на пусията през декември, ловци едва са могли да ходят със зъмръзналите си крака, с мъка са оставали до края на лова, сковани от студ. Особено, когато в деня на излета е имало дъжд или сняг с вятър…   
Да, екипировката на ловеца наистина не поразява дивеча, но също активно участва в лова и може дори съществено да допринесе за крайния успех. При това положение обаче е някак странно, че в България все още има едно подценяване на тази страна в подготовката за излета. Вярно е, че това се прави най-вече по финансови причини, но и те вече не бива да са такава пречка, защото ловните принадлежности може да не се купят наведнъж, а постепенно в течение на няколко сезона. Има и още нещо много важно - сега глобализацията направи възможно много от ловните дрехи, обувки и аксесоари, да се разработват в Европа и Америка, но да се произвеждат в страни като Китай и Виетнам! Така те стават по джоба на всеки ловец и той може да се облече и обуе по един съвсем добър начин, при това на достъпна цена.
Съвременните ловни връхни облекла са от по няколко слоя. Отвън - покрит с тефлон здрав, сбит и нешумящ плат, отвътре - мек и топъл свалящ се полар или пък вградена между външния текстил и хастара, водонепропускаща и дишаща мебрана.
Последната технология  дори предлага директно залепяне на мембраната към лицевия плат. Това са т. нар. ламинирани ловни дрехи, които имат заварени с ултразвук шевове и осигурени против дъжд специални ципове.
Все още обаче продължават често да се срещат и комбинирани ловни дрехи, на които подплатите са подвижни - на копчета или на здрав цип, което е по-удобното решение. Всичко, което ловецът облича, днес се шие по специални кройки с наддаване в ставите, за да се улеснят максимално движенията му по пресечен терен. Джобовете са големи с надеждно затваряне и са много, за да поберат не само всички нужни дреболии, като радиостанция, телефон, фенерче,  документи, но и кутия-две патрони. 
Отвън реалистичната камуфлажна разцветка е задължителна при лова на птици. При свинските гонки и лова на елени, лосове, сърни и други видове копитен дивеч обаче, днес все повече се слагат оранжеви елеци и шапки, които тези животни виждат само в кафяво!
Ако ловният ви костюм има дишаща мембрана - той трябва да бъде съчетан непременно със специално ловно бельо. Това е изключително важно! Долните дрехи от памук не са подходящи при носене на якета и панталони с дишащи мембрани. Това се обяснява с много забавения пренос на изпаренията, от загрятото, поради интензивното движение, тяло на ловеца. Особеност на памука е, че той отначало просто попива изпаренията, те остават в него, втечняват се и така се натрупва течност. Чак когато почти 90-95 на сто от обема на памучните влакна се наквасят с пот, започва и преносът на изпарения навън. Това означава, че загрятото тяло на ловеца, ще си остане мокро, колкото и да е бърз преносът на изпаренията от самата мембрана навън.
За да се избегне тази неприятна ситуация експертите са открили решението - ловното бельо за носене под облекло с дишащи мембрани да има възможно най-бързия пренос на потните пари, без да се стига до тяхното втечняване. За целта се ползват  полиестерни и полиамидни влакна, които са не само допълнително обработени, но често са и кухи отвътре. Те постигат нужния бърз трансфер на изпаренията от тялото на ловеца към мембраната, а така той може да остане сух под бельото си.
Принципът, по който работят днешните дишащи и водонепроницаеми мембрани е следният. Те имат много гъста, съставена от милиони малки отвори структура, подобно на пласт тънък дунапрен. Когато потта е още във вид на пара, молекулите на водата, които са нейната основна част, са около 200 пъти по-малки от диаметъра на отворите и преминават бързо и свободно през тях.
И обратно - когато потта от тялото на ловеца е вече във вид на течност, размерът на водната молукула е поне 20 пъти по-голям от отворите в мембраната и не може да мине през тях. Последното обаче важи не само отвън - навътре например при дъжд, но и в обратната посока, което означава, че стигне ли се до втечняване на потта под бельото, тя ще продължи да се стича по гърба на ловеца и той ще е много по-уязвим на простуда, когато престане да се движи.
Ето защо специалното бельо за лов днес се проектира с огромно внимание и след множество лабораторни тестове. Често конструкцията е многослойна с различни сегменти, оплетки и влакна. Всичко обаче е подчинено само на две неща - бърз пренос на изпаренията навън и избягване на втечняването на потта под бельото. По понятни причини много голям опит в тази обаласт имат скандинавците, канадците и янките.
Отлично ловно бельо правят шведите от  Thermo Swed и Chevalier, датчаните от Deerhunter, канадците от Tuckland и американците от Thorlo. Разбира се може де се доверите и на германското ловно бельо от Blaser и Merkel, както и на италианското от Beretta.
Ако сте имали на ръцете си и специални ръкавици за лов, особено в мига за стрелба при голям студ, ще  благославяте производителя. Защото повечето от тях притежават вградена мембрана, която пази пръстите  от дъжд, вятър и студ, като в същото време ръката ви остава суха и топла.
Следващият много важен за комфорта по време на лов елемент са специалните ловни чорапи. Това е другият аксесоар, в който науката изцяло определя правилата. Чорапът в ловната обувка също трябва да извежда парите от крака навън към мембраната в обувката. Освен това ловният чорап трябва да стои, “като залепен” на мястото си и да не се степва и набира, дори при най-зверското и дълго ходене по пресечена местност. Третото му задължително действие е да амортизира част от неизбежните удари по  камъните. Това се постига чрез специални, удебелени оплетки на стъпалото, на пръстите и на петата, в които се влагат по 4-5 вида различни влакна. За бърз трансфер на изпаренията се ползва полиестер и полипропилен. За термокомфорт - естествена вълна, а за правилното стоене по крака  - еластичната ликра.
Шапката за авджията днес има няколко функции. Всъщност сега тя има и огромна роля за безопастността в излета. Често има две лица - оранж отвътре и зелен лоден или камуфлаж отвън.
За излет на птици и по-добре да се вземе камуфлажна шапка. За лов на едър копитен дивеч - решението е двулицева шапка в зелено отвън и оранжево отвътре. На пусията тя се носи задължително в сигналния цвят, който ясно обозначава ловеца за неговите колеги, но дивечът не се плаши.             
Неотдавна у нас се появиха ловните облекла и обувки с логото Pro Hunter. Тези продукти направиха истинска ценава революция и дадоха възможност на всеки наш ловец да усети комфорта на специалните обувки и дрехи за лов с дишаща и непромокаема мембрана ProTex. Те имат модерен дизайн за свобода на движенията и множество джобове, но са с откровено ниска цена, защото са шити в Китай.
Ловният зелен елек Pro Hunter струва 30 лв., има  два огромни карго джоба с капак, вграден патрондаш за 20 патрона и зони с удвоен плат на раменете.
Нов е и костюмът есен-зима Montana. Той е от тих микрофибър с топла подплата и мембрана. Якето е с покрит здрав цип. Джобовете са два, карго с капак, два горни с цип и един вътрешен с цип. Има и регулация на китката, на талията и отдолу. Панталонът е усилен на коленете за пълзене, с два джоба с капак отстрани и два горни италиански. Регулират се крочолите долу, има и  мембрана ProTex. Цената е 135 лв.
Много интересен е новият  камуфлажен костюм Winter Tree. Той е от плътен памук с десен на широколистна гора с мебрана  ProTex. Якето е с два предни карго джоба с капаци, вътрешен джоб, с регулация на китките и на ширината отдолу. Закопчаването е с цип и капак с капси. Панталонът е с усилване на коленете, с два карго джоба отстрани. Талията е на ластик, а крачолите се стягат. Цената е 110 лева.
Това е и мисията на Pro Hunter в България - да направи качеството достъпно за всеки!  

Назад
< >
765.00 лв 1010.00 лв Виж още
55.00 лв 70.00 лв Виж още
279.00 лв 328.00 лв Виж още
103.00 лв 116.00 лв Виж още
1.55 лв 1.96 лв Виж още
1390.00 лв 1419.00 лв Виж още
2610.00 лв 2959.00 лв Виж още

Изпрати на приятел