guns.bg

Съвети

Ножове Joker - Остри и здрави решения за лова

Joker е една от най-разпространените днес марки испански ловни, туристически и спортни ножове - фирмата е разделила дейността си на два отделни клона - Joker и JKR, две доста различни колекции. Първата е предимно ловна, престижна, функционална и красива, а втората е спортна, икономична и ориентирана към всекидневното ползване.
За остриетата най-често се ползва неръждаема стомана SS 440, но понякога и по-твъди марки, рядко и дамаска стомана. За изработката на долната част от ръкохватката, която пази пръстите от острието в повечето ножове се предпочита неръждаема стомана, но се ползва и бронз. Горният край на ръкохватката пък често е от красив рог, ако основният материал е някое по-ценно екзотично дърво. Само в по-спортните и туристически модели чирените са от як полимер. Това важи и за каниите, които при ловните ножове задължително са от хубаво обработена естествена кожа.
Брендът JKR обаче доста се различава от ножовете с логото Joker. Тук повечето ръкохватки са метални без чирени. Често те са с изрези и отвори за намаляване на теглото на цялото изделие. Същото впрочем може да се каже и за остриетата - те също имат отвори и изрези. Въобще в цялостния вид на тези ножове подчертано е търсена милитари и спортната стилистика. Нещо повече, сред разните режещи “пеперуди” или странично отварящи се остриета с бутон има и присъствие на автоматични ножове - реплики на оръжията на такива филмови герои, като Батман…
В този бренд ще видите и ножове с тъмни антирефлексни покрития, с анодизирани цветни ръкохватки от алуминий. Полимерните чирени също са в изобилие. Важно е да се знае, че тук и стоманата е означена само като “неръждаема”, без да се уточнява нейната марка.
Повечето ловни ножове са стилни и отлично изработени.
Ножовете от серията CC55 OSO са типични ловни ножове, предназначени за дране. Те имат острие 12 см и тегло 260 г. В горния ръб на острието при тях има остра кука, с която много удобно се дере кожата на отстреляния дивеч. Стоманата е SS 440, а дръжките са или от еленов рог или от благородното дърво на маслината.
Новите модели Gamo и Antilope са типични универсални ловни ножове. Първият има острие от 15,5 см, а вторият дори - 19,5 см! Ръкохватките им са леко извити надолу отзад. Чирените са от дъб, маслина, рог на бик и елен. Тези ловни ножове имат и отвор на дръжката за шнур. Каниите им са от дебела кожа.
Късите универсални ловни ножове са представени от линията Pantera. Те имат много здрави и по-широки остриета с дължина - 9,5 и 12,5 см. Чирените им са от рог на бик и маслина, а каниите кожени.
Много интересни са и сгъваемите ножове на Joker. Те имат по-къси остриета, но са изработени солидно с надеждна стоманена конструкция и механизми. Сред тях най-впечатляващи са ловните модели - NC50 Cocker, типичен скинър с острие 9 см и универсалният - NH65 Cocker, с острие 9,5 см. Чирените им са от маслина, дъб и рог на бик.
Естествено в чирените може да се вложи и красиво черешово дарво, както и доста по-екзотични бразилски дървесини, но това качва и цената на модела.
Испанците от Joker обаче съвсем съзнателно търсят цени около средните и малко под тях, като в замяна дават наистина солидно качество! Именно на това залага и маркетинговата им стратегия, която засега ги е извела сред лидерите по продажби в самата Испания, а и на пазара в още 30 държави. Ножовете са добре изработени, здрави са и могат вярно да служат с години на ловеца. По-универсалните модели са много подходящи и за туризъм, а защо не и за ползване у дома, след като са неръждаеми и надеждни!
Другата марка - JKR е доста по-разнообразна. Тя включва както далекоизточни мечове, катани и кинжали, така още тактически, а и подаръчни настолни ножове с богата украса. Тук също ще откриете изненадващи комбинации от джобно ножче с фенерче, джобно ножче с лъжица или вилица и дори куп ножчета в комбинация със свирки и разни електронни джаджи за носене на ключове.
Основната линия обаче е от по-спортни ножове с откровен тактически вид - пеперуди, автоматично отварящи се и дори няколко модела - пластини за хвърляне. Разнообразието е огромно, цените - ниски и качеството е задоволително.
В заключение все пак нека подчертаем, че разликата между двете марки е огромна! За ловеца -нека не крием, подхождат само моделите, произведени в Испания. Те са солидно изработени, красиви, остри и здрави. Ако обаче вече сте изгубили четири-пет ножа в гората и ви се иска нещо по-непретенциозно, което хич не трябва да го мислите - може да се вземете и нож от марката JKR. Той също върши рабата, но му липсва финес и онова ловно излъчване, който подобава на вашата любима пушка.

Назад
< >
1875.00 лв 2119.00 лв Виж още
2330.00 лв 2915.00 лв Виж още
69.00 лв 86.00 лв Виж още
103.00 лв 116.00 лв Виж още
4385.00 лв 4765.00 лв Виж още
103.00 лв 116.00 лв Виж още
15.50 лв 33.00 лв Виж още

Изпрати на приятел