guns.bg

Съвети

Ножове Joker - Остри и здрави решения за лова

Joker е една от най-разпространените днес марки испански ловни, туристически и спортни ножове - фирмата е разделила дейността си на два отделни клона - Joker и JKR, две доста различни колекции. Първата е предимно ловна, престижна, функционална и красива, а втората е спортна, икономична и ориентирана към всекидневното ползване.
За остриетата най-често се ползва неръждаема стомана SS 440, но понякога и по-твъди марки, рядко и дамаска стомана. За изработката на долната част от ръкохватката, която пази пръстите от острието в повечето ножове се предпочита неръждаема стомана, но се ползва и бронз. Горният край на ръкохватката пък често е от красив рог, ако основният материал е някое по-ценно екзотично дърво. Само в по-спортните и туристически модели чирените са от як полимер. Това важи и за каниите, които при ловните ножове задължително са от хубаво обработена естествена кожа.
Брендът JKR обаче доста се различава от ножовете с логото Joker. Тук повечето ръкохватки са метални без чирени. Често те са с изрези и отвори за намаляване на теглото на цялото изделие. Същото впрочем може да се каже и за остриетата - те също имат отвори и изрези. Въобще в цялостния вид на тези ножове подчертано е търсена милитари и спортната стилистика. Нещо повече, сред разните режещи “пеперуди” или странично отварящи се остриета с бутон има и присъствие на автоматични ножове - реплики на оръжията на такива филмови герои, като Батман…
В този бренд ще видите и ножове с тъмни антирефлексни покрития, с анодизирани цветни ръкохватки от алуминий. Полимерните чирени също са в изобилие. Важно е да се знае, че тук и стоманата е означена само като “неръждаема”, без да се уточнява нейната марка.
Повечето ловни ножове са стилни и отлично изработени.
Ножовете от серията CC55 OSO са типични ловни ножове, предназначени за дране. Те имат острие 12 см и тегло 260 г. В горния ръб на острието при тях има остра кука, с която много удобно се дере кожата на отстреляния дивеч. Стоманата е SS 440, а дръжките са или от еленов рог или от благородното дърво на маслината.
Новите модели Gamo и Antilope са типични универсални ловни ножове. Първият има острие от 15,5 см, а вторият дори - 19,5 см! Ръкохватките им са леко извити надолу отзад. Чирените са от дъб, маслина, рог на бик и елен. Тези ловни ножове имат и отвор на дръжката за шнур. Каниите им са от дебела кожа.
Късите универсални ловни ножове са представени от линията Pantera. Те имат много здрави и по-широки остриета с дължина - 9,5 и 12,5 см. Чирените им са от рог на бик и маслина, а каниите кожени.
Много интересни са и сгъваемите ножове на Joker. Те имат по-къси остриета, но са изработени солидно с надеждна стоманена конструкция и механизми. Сред тях най-впечатляващи са ловните модели - NC50 Cocker, типичен скинър с острие 9 см и универсалният - NH65 Cocker, с острие 9,5 см. Чирените им са от маслина, дъб и рог на бик.
Естествено в чирените може да се вложи и красиво черешово дарво, както и доста по-екзотични бразилски дървесини, но това качва и цената на модела.
Испанците от Joker обаче съвсем съзнателно търсят цени около средните и малко под тях, като в замяна дават наистина солидно качество! Именно на това залага и маркетинговата им стратегия, която засега ги е извела сред лидерите по продажби в самата Испания, а и на пазара в още 30 държави. Ножовете са добре изработени, здрави са и могат вярно да служат с години на ловеца. По-универсалните модели са много подходящи и за туризъм, а защо не и за ползване у дома, след като са неръждаеми и надеждни!
Другата марка - JKR е доста по-разнообразна. Тя включва както далекоизточни мечове, катани и кинжали, така още тактически, а и подаръчни настолни ножове с богата украса. Тук също ще откриете изненадващи комбинации от джобно ножче с фенерче, джобно ножче с лъжица или вилица и дори куп ножчета в комбинация със свирки и разни електронни джаджи за носене на ключове.
Основната линия обаче е от по-спортни ножове с откровен тактически вид - пеперуди, автоматично отварящи се и дори няколко модела - пластини за хвърляне. Разнообразието е огромно, цените - ниски и качеството е задоволително.
В заключение все пак нека подчертаем, че разликата между двете марки е огромна! За ловеца -нека не крием, подхождат само моделите, произведени в Испания. Те са солидно изработени, красиви, остри и здрави. Ако обаче вече сте изгубили четири-пет ножа в гората и ви се иска нещо по-непретенциозно, което хич не трябва да го мислите - може да се вземете и нож от марката JKR. Той също върши рабата, но му липсва финес и онова ловно излъчване, който подобава на вашата любима пушка.

Назад
< >
27.00 лв 31.50 лв Виж още
112.00 лв 229.00 лв Виж още
2850.00 лв 3165.00 лв Виж още

Изпрати на приятел