guns.bg

Съвети

Как Aimpoint стана световен лидер при бързомерците

Шведската компания Aimpoint е основана през 1975 г в градчето Йегерсхилгатан, в областта Малмьо. От 35 години тя прави ловни колиматорни оптически прицели, а от 30 години е и световният лидер в тази област.
Колиматорните рефлексни оптични прицели са тези, в които марката, (червената точка - Red Dot), се наслагва направо върху изображението на целта. 
Технологията на Aimpoint е електронна. В задната част на прицела има червен, напълно безвреден за очите, светодиод с батерия. Той излъчва тънък лъч към обектива. Там лъчът се отразява и се връща към окуляра. Стрелецът вижда, като червена точка, отражението на този лъч директно върху образа на целта в оптиката.
За разлика от лазерния прицел, тук никакъв лъч не излиза от уреда и не попада върху дивеча! Така че и той не може да го усети и да се подплаши.
Най-важното за бързомерците на Aimpoint е, че само те реално са без паралакс, независимо от дистанцията. Това е постигнато не с една, а с уникална комбинация от две лещи на обектива, със специален оптичен профил. Това гарантира, че отразеният от обектива лъч, който прави червената точка върху образа на целта в окуляра, винаги е успореден с оптичната ос на уреда! При всички други бързомерци, с 1 леща на обектива, винаги има ъглово разминаване между отразения лъч и оптичната ос и това води до реална грешка и в прицелването.
Елиминирането на паралакса при прицелите Aimpoint позволява незабавно хващане на целта, без нужда от центроване на червената точка в уреда! Това значи, че дори тя да е в периферията на зрителното поле, щом е върху нужното място по изображението на дивеча, попадението ще бъде точно там. Това дава две огромни предимстна на ловеца - изключително бърза стрелба, без да се губи време за центриране на точката в окуляра и всеки път попадение именно в точката върху целта! Ето защо шведските прицели позволяват действителна бързина и точност, които с други уреди са непостижими. С Aimpoint - щом точката е върху дивеча - там отива и куршумът!
“Нищо, освен перфектното!”, в това се кълнат в Aimpoint и качеството на продукцията напълно я оправдава. Днес компанията е продала 1 милион прицели. От тях 400 000 са на служба в армиите на САЩ, Франция, Дания, Швеция, Италия и Финландия, като и в много специални части и тайни служби.
Всеки прицел е сглобен ръчно от опитен майстор и после е минал жестоки тестове. Корпусът е от машинно рязан алуминий с външна черна  елоксация, която не прави бликове. Лещите са изключително качествени, с многослойни покрития и дават почти 100 % трансвер на светлинния поток! Ето защо и цветовете са естествени, а в изображението няма оптична дисторсия. Уредите са тотално водоустойчиви и пълни с азот против замъгляване. Те работят от - 30 градуса по Целзий до + 60.
 Ловците в целия свят отдавна са наясно с предимствата на шведската марка. Тя вече се е даказала както в лова на мечки в Аляска, така и в отстрела на биволи в Африка. Така че бързомерците Aimpoint найстина  работят спокойно при всякаква осветеност и температури.
Те могат да се монтират върху ловни карабини или гладкоцевни пушки от всеки калибър. Има и модели, които се ползват и върху мощни ловни револвери.
Най-голямото предимство на бързомерците спрямо другите видове оптически прицели е  именно бързината, която присъства и в названието им. С тях прицелването става с две отворени очи - незабавно още в мига щом целта се види в окуляра! Липсата или съвсем малкото увеличение, пък прави зрителното им поле практически неограничено! Като прибавим и факта, че бързомерците са с пъти по-леки от традиционните ловни оптики, става ясно защо са така популярни и търсенето им продължава да нараства.
Днес Aimpoint има гама от специални прицели, които прокриват лова с всяко оръжие и  на всеки вид дивеч.

 

Назад
< >

Изпрати на приятел