guns.bg

Съвети

Как Aimpoint стана световен лидер при бързомерците

Шведската компания Aimpoint е основана през 1975 г в градчето Йегерсхилгатан, в областта Малмьо. От 35 години тя прави ловни колиматорни оптически прицели, а от 30 години е и световният лидер в тази област.
Колиматорните рефлексни оптични прицели са тези, в които марката, (червената точка - Red Dot), се наслагва направо върху изображението на целта. 
Технологията на Aimpoint е електронна. В задната част на прицела има червен, напълно безвреден за очите, светодиод с батерия. Той излъчва тънък лъч към обектива. Там лъчът се отразява и се връща към окуляра. Стрелецът вижда, като червена точка, отражението на този лъч директно върху образа на целта в оптиката.
За разлика от лазерния прицел, тук никакъв лъч не излиза от уреда и не попада върху дивеча! Така че и той не може да го усети и да се подплаши.
Най-важното за бързомерците на Aimpoint е, че само те реално са без паралакс, независимо от дистанцията. Това е постигнато не с една, а с уникална комбинация от две лещи на обектива, със специален оптичен профил. Това гарантира, че отразеният от обектива лъч, който прави червената точка върху образа на целта в окуляра, винаги е успореден с оптичната ос на уреда! При всички други бързомерци, с 1 леща на обектива, винаги има ъглово разминаване между отразения лъч и оптичната ос и това води до реална грешка и в прицелването.
Елиминирането на паралакса при прицелите Aimpoint позволява незабавно хващане на целта, без нужда от центроване на червената точка в уреда! Това значи, че дори тя да е в периферията на зрителното поле, щом е върху нужното място по изображението на дивеча, попадението ще бъде точно там. Това дава две огромни предимстна на ловеца - изключително бърза стрелба, без да се губи време за центриране на точката в окуляра и всеки път попадение именно в точката върху целта! Ето защо шведските прицели позволяват действителна бързина и точност, които с други уреди са непостижими. С Aimpoint - щом точката е върху дивеча - там отива и куршумът!
“Нищо, освен перфектното!”, в това се кълнат в Aimpoint и качеството на продукцията напълно я оправдава. Днес компанията е продала 1 милион прицели. От тях 400 000 са на служба в армиите на САЩ, Франция, Дания, Швеция, Италия и Финландия, като и в много специални части и тайни служби.
Всеки прицел е сглобен ръчно от опитен майстор и после е минал жестоки тестове. Корпусът е от машинно рязан алуминий с външна черна  елоксация, която не прави бликове. Лещите са изключително качествени, с многослойни покрития и дават почти 100 % трансвер на светлинния поток! Ето защо и цветовете са естествени, а в изображението няма оптична дисторсия. Уредите са тотално водоустойчиви и пълни с азот против замъгляване. Те работят от - 30 градуса по Целзий до + 60.
 Ловците в целия свят отдавна са наясно с предимствата на шведската марка. Тя вече се е даказала както в лова на мечки в Аляска, така и в отстрела на биволи в Африка. Така че бързомерците Aimpoint найстина  работят спокойно при всякаква осветеност и температури.
Те могат да се монтират върху ловни карабини или гладкоцевни пушки от всеки калибър. Има и модели, които се ползват и върху мощни ловни револвери.
Най-голямото предимство на бързомерците спрямо другите видове оптически прицели е  именно бързината, която присъства и в названието им. С тях прицелването става с две отворени очи - незабавно още в мига щом целта се види в окуляра! Липсата или съвсем малкото увеличение, пък прави зрителното им поле практически неограничено! Като прибавим и факта, че бързомерците са с пъти по-леки от традиционните ловни оптики, става ясно защо са така популярни и търсенето им продължава да нараства.
Днес Aimpoint има гама от специални прицели, които прокриват лова с всяко оръжие и  на всеки вид дивеч.

 

Назад
< >
103.00 лв 116.00 лв Виж още
279.00 лв 328.00 лв Виж още
2975.00 лв 3345.00 лв Виж още
103.00 лв 116.00 лв Виж още
15.50 лв 33.00 лв Виж още
217.00 лв 535.00 лв Виж още
126.00 лв 251.00 лв Виж още
6.30 лв 7.00 лв Виж още

Изпрати на приятел